15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2023 15:04 | Son Güncelleme: 05.10.2023 17:32

New York Times yazdı: Donald Trump'ın dolandırıcılık davasının ilk üç gününde neler oldu?

ABD eski Başkanı Donald Trump'a yönelik geçen yıl açılan dolandırıcılık davası bu hafta başladı. Trump, 3 gündür duruşma salonunda kendisine yöneltilen suçlamaları dinliyor. New York Times, mahkemede yaşananları yazdı
ABD eski Başkanı Donald Trump, çarşamba günü New York'taki Eyalet Yüksek Mahkemesi binasında görülen dolandırıcılık duruşmasının dışında gazetecilere konuşuyor (Fotoğraf: Jeenah Moon/The New York Times)
ABD eski Başkanı Donald Trump, çarşamba günü New York'taki Eyalet Yüksek Mahkemesi binasında görülen dolandırıcılık duruşmasının dışında gazetecilere konuşuyor (Fotoğraf: Jeenah Moon/The New York Times)

Kate Christobek ve Jonah E. Bromwich / The New York Times

Donald Trump bu ay New York'taki bir mahkeme salonunda, kamusal kişiliğini şekillendiren ve Beyaz Saray'a adaylığını destekleyen iş imparatorluğuna yönelik bir tehditle karşı karşıya kaldı. Çarşamba günü duruşmanın üçüncü günüydü. Duruşmalar, New York Başsavcısı Letitia James tarafından geçen yıl açılan ve Trump ile iki yetişkin oğlu ve şirketleri de dahil olmak üzere diğer sanıkları, uygun krediler ve sigorta anlaşmaları elde etmek için varlıklarının değerini hileli bir şekilde şişirmekle suçlayan bir dava nedeniyle görülüyor.

Davanın yargıcı Arthur Engoron, Trump ve diğer sanıkların dolandırıcılıktan sorumlu olduklarını ve mal varlıklarını listeledikleri yıllık mali tabloların bu tür suiistimal örnekleriyle dolu olduğunu tespit etti. Trump'ın avukatları çarşamba günü bu karara itiraz etti. Duruşma, Trump'ın önemli bir ceza ödeyip ödemeyeceğini ve diğer cezaların ne olacağını belirleyecek. James, 250 milyon dolar ödemesini ve kendisi ile oğullarının New York'ta iş yapmalarının kalıcı olarak yasaklanmasını talep etti. Trump tüm suçlamaları reddetti ve Demokrat James'i siyasi motivasyonla hareket etmekle suçladı.

İşte davada şu ana kadar yaşananlar:

Hareket bir Trump

Trump çarşamba sabahı mahkemeye döndü ve önceki iki güne kıyasla daha sabırsız olduğunu ifade etmesine rağmen çoğunlukla sessizce oturdu. Bir noktada yargıç jüri olmadığını belirttiğinde Trump'ın bir jüri olsaydı çok sevineceğini söylediği duyuldu. James'in ofisinin kullandığı güçlü tüzük kapsamında açılan davalar genellikle mahkemeye gitmeleri halinde bir yargıç tarafından karara bağlanıyor.

Ancak Engoron'un duruşmaların ilk gününde "İki tarafın da jüri istemediğini" söylemesi Trump'ın avukatlarının jüri bulmak için uzun vadeli bir girişimde bulunmaları gerekip gerekmediği konusunda birçok yorum yapılmasına neden oldu. Engoron'un açıklamalarının tamamı, James'in davasının niteliğinin davanın bir yargıç tarafından karara bağlanmasını gerektirdiğini belirttiği için daha fazla açıklık sağladı.

Trump ayrıca eski muhasebecisi Donald Bender'i dinleyememekten dolayı da hayal kırıklığına uğradı. Avukatları hakime sesin yüksekliğinden şikayet edince, Trump da kabul etti ve hayal kırıklığı içinde kollarını iki yana açtı. Başka bir noktada, bıkmış gibi görünerek kulağını işaret etti.

Trump vs James

Trump öğle arasında adliyeden ayrıldı ve çıkarken James'i eleştirdi. Duruşmayı hileli ve James'i de rüşvetçi olarak nitelendirdi. Trump, "New Hampshire'da, Güney Carolina'da, Ohio'da ya da başka pek çok yerde olmayı tercih ederdim ama burada sıkışıp kaldım çünkü Washington'da beni meşgul tutmak için Adalet Bakanlığı ile iletişim kuran yozlaşmış bir başsavcım var, çünkü anketlerde Biden'ın çok önündeyim" dedi.

James, öğle arasından sonra Trump'ın yorumlarına değinerek bunları temelsiz ve herhangi bir gerçek ya da kanıttan yoksun olarak nitelendirdi. James, "Donald Trump şovu sona erdi. Bu siyasi bir gösteriden başka bir şey değildi" diye ekledi. Öğleden sonra Trump'ın olmadığı atmosfer daha rahattı. Avukatlar, muhabirler ve halktan kişiler mahkeme salonuna girip çıktılar. Son yarım saatte bir kadın içeri girdi ve son sıraya oturdu. Kısa süre sonra uyuyakaldı.

Engoron sabırsız

Pazartesi ve salı günü, Trump'ın eski muhasebecisi Bender, beyanların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olmasını sağlamanın Trump Organization sorumluluğunda olduğunu ve bazen buna uymadıklarını ifade etti. Trump'ın avukatı Jesus Suarez çapraz sorgulamada, beyanların sorumluluğunu Bender'e ve eski muhasebe firması Mazars'a yüklemeye çalıştı. Suarez çarşamba günü Bender'i sorgulamaya devam etti.

Saatler geçtikçe Engoron, Suarez'in sorularının tekrarlanmasından dolayı gözle görülür bir şekilde sabırsızlanmaya başladı. "Zaman kaybetmeye hakkınız yok" diyerek taraflara Bender'in yargılanmadığını söyledi. Trump'ın avukatları tekrarlanan soruların gerekli olduğunu çünkü "şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu" savundu. Sonunda Engoron "Bu çok saçma" diye bağırdı ve kürsüye vurdu.

Yorum yapması engellendi

Salı günü Engoron, Trump'a sosyal medya üzerinden yargıç personeline saldırmamasını ve hatta onlar hakkında yorum yapmamasını emretti. Bu uyarı, Trump'ın yargıcın katibi Allison Greenfield'in çoğunluk lideri Senatör Chuck Schumer ile çekilmiş bir fotoğrafını göstererek Greenfield ile Schumer'ın kız arkadaşı" şeklinde alay ettiği bir paylaşıma yanıt olarak geldi. Engoron, "Mahkeme personelime yönelik kişisel saldırılar kabul edilemez, uygunsuzdur ve hiçbir koşulda bunlara müsamaha göstermeyeceğim" dedi. Mahkeme salonunda neşeli bir atmosfer yaratmasıyla tanınan yargıç, emrini verirken ciddi bir şekilde konuştu.

Engoron, açıklamasında personeliyle ilgili her türlü paylaşım, e-posta ya da kamuya açık açıklamayı yasakladığını belirtti. Emrine uyulmaması halinde ciddi yaptırımlar uygulanacağını ekledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Yazılı bir emir yayınlamadı ve bir mahkeme sözcüsü de bunu yapmayı planlamadığını söyledi. Trump rahatsız edici sosyal medya paylaşımını salı günü kaldırdı. Bir kopyası çarşamba günü 2024 kampanyası web sitesinde hala görülebiliyordu.

Trump'a sert uyarılarda bulunmadığı zamanlarda Engoron, espriler yapması ve neşeli bir atmosfer yaratmasıyla tanınıyor. Duruşmanın üçüncü gününde, fotoğrafçıların eski başkanın savunma masasındaki fotoğrafını çekmesinin ardından Trump'a seslenerek, "Bunu her gün yapıyorlar ve sen de aynı görünüyorsun" dedi. Öğleden sonra başsavcılığın avukatlarından Kevin Wallace'ın doğum gününü kutladı. Ardından mahkeme salonuna dönerek başka kimsenin doğum günü olup olmadığını sordu ve diğerlerinin dışlanmış hissetmesini istemediğini belirtti. 

© 2023 The New York Times Company