03 Temmuz 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2024 07:25 | Son Güncelleme: 01.07.2024 13:18

Fransa seçimlerinin ardından gazete manşetleri: Fransız sağı Macron'u küçük düşürdü

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik'in ilk tur zaferi konuşuluyor. İkinci turu 7 Temmuz'da gerçekleşecek olan seçimlerin sonuçları dünya basınında da yakın uyandırdı. Birçok gazete Le Pen'in zaferini yazarken Macron'un erken seçim kararının ters teptiğini yazdı
Fransa seçimlerinin ardından gazete manşetleri: Fransız sağı Macron'u küçük düşürdü

Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi pazar günü yapılan parlamento seçimlerinin ilk turunu kazanarak tarihi bir başarıya imza attı ancak nihai sonuç gelecek hafta yapılacak ikinci tur öncesinde günlerce sürecek yarışa bağlı olacak. Ipsos, Ifop, OpinionWay ve Elabe'nin sandık çıkış anketlerine göre RN oyların yaklaşık yüzde 34'ünü kazandı. Sonuçlar bu ayın başlarında Avrupa Parlamentosu seçimlerinde RN tarafından hezimete uğratılmasının ardından erken seçim çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için büyük bir gerileme oldu.

Fransa'da sağın yükselişi bugünün manşetlerine nasıl yansıdı?

Le Monde

Le Monde, "Cumhuriyetçi cephe tehlikede" manşetiyle çıktı. Birinci sayfada aşırı sağa karşı düzenlenen protestolardan bir fotoğraf kullanıldı.

Le Figaro

Le Figaro, Yeni Halk Cephesi'nin en büyük bileşeni olan La France Insoumise'in lideri Jean Luc Melenchon ile Ulusal Birlik Partisi (RN)'nin başbakan adayı Jordan Bardella arasındaki savaşın başladığını yazdı. 

The Times

 

The Times, Emmanuel Macron'un Fransız sağı tarafından küçük düşürüldüğünü ve partisinin parlamento seçimlerinin ilk turunda üçüncü sıraya düştüğünü birinci sayfasına taşıdı. Gazetenin haberinde, Marine Le Pen'in aşırı sağcı partisi Ulusal Birlik'in (RN) pazar günü eşi benzeri görülmemiş bir zaferi selamladığı belirtildi. 

The Daily Telegraph

Daily Telegraph, Macron'un erken seçim çağrısı yapma kararının "olağanüstü bir şekilde geri tepmiş göründüğünü" yazdı. Gazete, Ulusal Birlik lideri Marie Le Pen'in, sandık çıkış anketlerinin partisinin oyların yüzde 34'ünü kazandığını göstermesinin ardından Macron'u "sildiği" yönündeki sözlerini başlığa taşıdı. 

Financial Times

Financial Times da Fransa'daki erken seçimleri birinci sayfasına taşıdı ve Le Pen'in 7 Temmuz'daki ikinci ve son turu kazanması halinde aşırı sağın "hükümetin kalbinde" yer alacağını yazdı. 

Frankfurter Allegemine Zeitung

Alman gazetesi Frankfurter Allegemine Zeitung da birinci sayfasında Le Pen'in zafer fotoğrafına yer vererek Fransa'da aşırı sağın ilk tur galibiyetini yazdı. 

La Vanguardia

La Vanguardia gazetesi, "Fransa zaferi aşırı sağa veriyor, Macron'u cezalandırıyor" ifadesini manşetine çıkardı. "Aşırı sağın tarihi zaferi ülkeyi yönetmek için yeterli olmayabilir" değerlendirmesine yer verilen haberde, "Fransa'nın siyasi haritası büyük ölçüde değişti ve Cumhurbaşkanı Macron'un son 7 yıldır sahnedeki hakimiyetine son verdi" ifadesi kullanıldı.

Spiegel

Spiegel dergisi ise seçim sonuçlarının Fransa'yı tarihi bir dönüm noktasıyla karşı karşıya getirdiği yorumunda bulundu. Fransa'da aşırı sağcıların bu sefer gerçekten iktidara ulaşmaya çalıştıklarına dikkat çekilerek, Macron'un hareket alanının daraldığı ve diğer tüm partilere aşırı sağa karşı ittifak çağrısında bulunduğu belirtildi.

Ta Nea

Yunanistan'ın Ta Nea gazetesi "Aman Tanrım!" anlamına gelen Fransızca "Oh Mon Dieu!" manşetini attı. Gazete, Fransa'daki seçimlerde aşırı sağın "tüm duvarları yıktığını" yazdı. Gazetenin analizinde aşırı sağcı Marine Le Pen'in, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'den daha "tehlikeli" olduğu yorumu yapılarak, "Ancak Fransa demokrasisi ve Avrupa korkmayacak kadar güçlüdür." ifadesi kullanıldı.