29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 21.03.2023 08:47 | Son Güncelleme: 21.03.2023 09:04

Fransa'da emeklilik reformu kabul edildi Paris sokakları alev aldı

Fransa'da hükümet tüm itirazlara ve engelleme girişimlerine rağmen emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkardı. Kararın kesinleşmesiyle haflardır gergin olan sokaklar yangın yerine döndü. Dün geceki gösterilerde gençlerin önde olması dikkat çekti
Fransa'da emeklilik reformu kabul edildi Paris sokakları alev aldı

Fransa'da hükümetin emeklilik reformunun nihai kabulüyle reforma karşı çıkanlar başkent Paris yanı sıra ülke genelinde farklı kentlerde sokağa inerken, zaman zaman polis ve göstericiler arasında gergin anlar yaşanıyor.

Paris'teki göstericiler Saint-Lazare garı, Cumhuriyet ve Bastille meydanları gibi farklı noktalarda toplanıyor. Sokaklara çıkanların çoğunluğunun gençler oluşması dikkat çekiyor.

Temizlik işçilerinin grevi nedeniyle yaklaşık 2 haftadır başkentin sokaklarına yığılan çöp bidonlarını deviren göstericiler çöpleri ateşe verdi.


Süreç

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart'ta bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.

Ertesi gün, muhalefet, hükümete karşı 2 gensoru önergesini Meclise sunmuştu. Kabulü için salt çoğunluk (287 oy) gereken önergenin reddedilmesiyle hükümetin emeklilik reformuna ilişkin tasarı, Ulusal Mecliste oylanmadan geçmiş oldu.

Gözaltılar 600'ü geçti

Meclis'teki oylama öncesi de ülkenin farklı yerlerinden gösteriler düzenlenmiş hatta protestocular birçok yolu trafiğe kapatmıştı. Dünkü gösteriler dahil bugüne kadar gözaltına alınanların sayısı  600'ü geçti