07 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.04.2023 14:33 | Son Güncelleme: 13.04.2023 18:09

Fransızlar emeklilik reformunu protesto için yine sokakta

Fransızlar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformunu protesto etmek için bu perşembe de sokakta. Özellikle başkent Paris'te yoğun katılımla gerçekleşen gösterilerde grevci işçiler yine kentte büyük sorun haline helen çöp yığınlarını toplamadı
Fransızlar emeklilik reformunu protesto için yine sokakta

Fransa'da Sendikalar, Anayasa Mahkemesi'nin emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64'e çıkaracak yasa tasarısının yasallığına ilişkin kararından bir gün önce sokaklarda güç gösterisi çağrısında bulundu. CGT sendikasının yeni lideri Sophie Binet, Paris'in dışındaki bir atık yakma ve arıtım tesisinin önünde yaptığı açıklamada "Bu kesinlikle grevin son günü değil" dedi. Emmanuel Macron'un bu yasayı geri çekmesi gerektiğini, aksi takdirde ülkeyi yönetemeyeceğini söyledi.

Çarşamba günü geç saatlerde bir basın toplantısı düzenleyen Macron ise "Ülke ilerlemeye, çalışmaya ve bizi bekleyen zorluklarla yüzleşmeye devam etmelidir" dedi. Siyasi gözlemciler, hükümetin reformuna yönelik yaygın hoşnutsuzluğun, aşırı sağa olası bir destek de dahil olmak üzere uzun vadeli yansımaları olabileceğini söyleyerek "Emeklilik yasasına karşı çıkan aşırı sağcı lider Marine Le Pen BFM TV'ye verdiği demeçte "Anayasa Mahkemesi'nin kararı konusunda o kadar da iyimser değilim. "Ama ne yapmamı istiyorsunuz? Arabaları mı yakayım? Fransızlara sadece şunu söyleyeceğiz: Ulusal Birlik'e oy verin"

Macron ve hükümeti, yasanın Fransa'nın emeklilik sisteminin iflas etmemesi için gerekli olduğunu savunuyor. Sendikalar ise bunun zenginlerin daha fazla vergilendirilmesi ya da emeklilik sisteminde daha derin değişiklikler yapılması gibi başka yollarla da yapılabileceği kanısında.

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylama yapmadan Meclis'ten geçirme kararı üzerine muhalefet partilerine üye parlamenterler, yasaya itiraz için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, 14 Nisan’da bu başvuruyu karara bağlayacak. Anayasa Mahkemesi, yasanın tamamını veya bir bölümünü iptal etme yetkisine sahip.