10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2024 16:32 | Son Güncelleme: 24.03.2024 16:37

FTX'in kurbanları tüm paralarını geri alabilir

Geçen yıl dolandırıcılıktan suçlu bulunan Sam Bankman-Fried'ın kaderi 28 Mart'taki duruşmada belirlenecek. Bu arada FTX'te mağdurların paralarının tamamının ödenebileceğini belirtti. Eski kripto kralının avukatları bunun ceza belirlenirken değerlendirilmesini istiyor
FTX'in kurbanları tüm paralarını geri alabilir

ABD'deki federal savcılara göre Sam Bankman-Fried dünya tarihindeki en büyük dolandırıcılıklarından birini düzenledi. Kripto para borsası FTX'in müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla para kaybettiğini söylüyorlar. Bankman-Fried'ın avukatlarına göre, FTX'in müşterileri tüm paralarını geri alabilirler. Eski kripto kralının avukatlarının talep ettiği ile savcıların istediği cezanın arasında neredeyse 40 yıllık bir fark var. 

Perşembe günü Bankman-Fried'ın cezasına karar verecek olan yargıçtan bu büyük uçurumu ele alması isteniyor. Suçlu bulunan dolandırıcının ne kadar paradan sorumlu tutulması gerektiğine karar vermesi gerekecek. Savcılara göre Bankman-Fried, FTX müşterileri ile FTX ve Alameda Research'teki yatırımcılar arasında toplam 11 milyar dolardan fazla dolandırıcılıktan sorumluydu. Bu paranın tamamını gösterişli reklamlara, gayrimenkule, teknoloji yatırımlarına, siyasi ve hayır kurumlarına bağışlara harcadı.

"Eninde sonunda tam ödeme yapılacak"

Davanın sona ermesinden sonraki aylarda, FTX'in müşterileri için işler daha iyi görünmeye başladı. Yapay zeka patlaması tüm hızıyla devam ediyordu ve Bankman-Fried'ın onların parasını kullanarak yaptığı 500 milyon dolarlık yatırım ileri görüşlü görünüyordu. Geçen ay içinde, FTX'in çöküşüyle birlikte dibe vuran bazı kripto para fiyatları yeni zirvelere ulaştı. 31 Ocak'ta yapılan bir iflas duruşmasında, FTX'in borçlu avukatı iflas mahkemesine FTX müşterilerine ve alacaklılarına eninde sonunda tam ödeme yapılacağını söyledi.

Savcılar, Bankman-Fried'in başkalarının parasını nasıl harcadığının, ne kadar harcadığının da cezada dikkate alınmasını istiyor. Bankman-Fried'ın avukatları, müşterilerin kaybının olmamasının lehine olması gerektiğini savunurken, savcılar bunun, Bankman-Fried'ın para yatırdığı ünlülerle bağlantılı bir yatırım şirketi olan K5 Global'den fonları geri almak için gayrimenkulleri tasfiye etmek, sözleşmeleri iptal etmek ve dava açmak zorunda kalan FTX'in iflas avukatlarının çabalarını hesaba katmadığını söylüyor.

Bitcoin'in o dönemki değerine göre ödeme yapılacak

FTX mevduat sahiplerine, şirketin iflasını ilan ettiği tarihteki kripto para varlıklarının dolar değerine göre geri ödeme yapılacaktı. Yani bir kişi FTX'in borsasından 60 bin dolar fiyatla bitcoin satın aldıysa ve daha sonra bitcoin Kasım 2022'de 20 bin dolara düştüyse, 20 bin dolar ödeme yapılacak. Eski bir New York federal savcısı olan Rachel Maimin, FTX'in iflastan sonraki varlıklarının değerinin Bankman-Fried ile hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. Şu anda Lowenstein Sandler LLP'de beyaz yakalı savunma avukatı olan Maimin Business Insider'a verdiği demeçte "Bunun suçun kendi koşullarıyla hiçbir ilgisi yok. Bundan tamamen ayrı bir şey. Bu, suç tamamlandıktan sonra neredeyse şans eseri meydana gelen bir şey" dedi.