06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2023 04:38 | Son Güncelleme: 06.06.2024 09:00

Gary Kasparov: Amerika ayak diredikçe Ukraynalılar ölüyor

2005’te profesyonel satrancı bırakıp Putin muhalifi Rus demokrasi hareketine katılan büyük usta Gary Kasparov Washington Post gazetesine bir yazı yazdı. Litvanya’daki NATO zirvesi öncesinde ABD Başkanı Biden’a seslenen Kasparov “Dua edeceğine Ukrayna’ya silah gönder” dedi. İşte o yazı...
Gary Kasparov: Amerika ayak diredikçe Ukraynalılar ölüyor

İlk mesajım şu: Ukrayna NATO üyeliğine layık tek ülke çünkü ittifakın 1949’daki kuruluş amacını oluşturan türden bir savaşın tarafı. İkinci mesajım da şu: Amerika geciktikçe Ukraynalılar ölüyor.

ABD ittifakın gerisinde kaldı. Bir zamanlar ürkek davranan Avrupalılar bugün her tür silah sisteminin Ukrayna’ya teslimatı konusunda hâlâ ayak direyen Biden yönetiminden daha iddialı. Daha da kötüsü, mevcut ve eski ABD’li yetkililer ile Rus yetkililer arasında arka kapı diplomasisi yürütüldüğüne dair yeni haberler, ittifakın birliğine ve Vladimir Putin’in terörist rejimine karşı caydırıcılığına ihanettir.

Wagner grubunun başı, savaş ağası Yevgeny Prigozhin’in isyanı, Putin Rusyası’nın istikrarlı olduğuna ve karşısında bir tehdit görürse ezici bir güçle misilleme yapacağına dair miti çürüttü.

İktidarına yönelik bir meydan okumayla karşılaştığında bu kadar çabuk taviz vermesi de gösterdi ki Putin’in mafya yapısı kırılgan.

Gary Kasparov



Putin olayların tırmanmasından korkuyor. Buna karşın ABD ve NATO sanki Avrupa’nın ortasında bir soykırım savaşı yürüten eski KGB haydudunun elinde bir nükleer cephanelik tutması, Putin’in gayrimeşru rejiminin ya da Rusya’dan geriye her ne kaldıysa onun çöküşüne yeğlenebilir gibi davranıyor. Oysa Putin’in yerine kim gelse daha iyi olurdu.

Savaşın on altıncı ayındayız ve Biden yönetimi Ukrayna’ya yardımın bedelinin her gecikmeyle daha da artacağını ya anlamıyor ya da bunu umursamıyor.

Bunun en son örneği, Washington’ın Ukrayna’daki yerleşik Rus mevzilerini kökten kazımak için misket bombası gönderme yolunu açması oldu. Haftalar önce Ukrayna’ya daha güçlü bir destek sağlamış olsaydı bu olmazdı.

1940’larda, Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgalinin ilk altı ayında ABD Alman denizaltılarının tehdidine rağmen dünyanın öbür ucundan SSCB’ye 360 bin ton malzeme gönderdi. 2023’te 31 NATO ülkesinin birleşik orduları bu tedarik zincirleriyle boy ölçüşemiyor mu? Elbette bunu yapabilirler ama o zaman neyi bekliyorlar? Hayati zırh ve mühimmat ABD depolarında paslanıyor.

ABD sosyal medyada bayrak paylaşmayı seviyor

ABD ve müttefikleri aylardır savaş “ne kadar sürerse sürsün” Ukrayna’nın yanında yer alacaklarını defalarca söyledi. Kulağa hoş geliyor ama bu söz tam olarak ne demek?

Her bir Rus sömürgecisi Ukrayna topraklarından kovulana kadar mı? Sarı mavi Ukrayna bayrağı Sivastopol üzerinde özgürce dalgalanana kadar mı? NATO Ukrayna’ya kazanmak ve barışı korumak için ülkenin ihtiyaç duyduğu uçakları, zırhlı ve mühimmatı verecek mi? Biden yönetimi Ukrayna bayraklarını Kırım’a dikmektense sosyal medyada paylaşmaktan mutluluk duyuyor.

O uzmanlar hâlâ Biden’ın yanında

Biden yönetiminin kararlarında sürekli yanılan “uzmanların” etkisi de hâlâ görülüyor. Son haberler CIA Direktörü William Burns’ün önemli kararları halen büyük ülkelerin verdiği, geleceği onların planladığı bir Soğuk Savaş dünyasında yaşadığını gösteriyor. Burns, Putin’in Ukrayna’yı işgal edeceğini ABD’nin aylar öncesinden bildiğini ve bu zamanı Ukrayna’yı savaşmaya değil, tahliye etmeye hazırlamak için kullandığını söylüyor.

Afganistan’dan çıkış felaketinin sorumlusu uzmanlar, Ukrayna lideri Volodomir Zelenski’ye Rusya’ya orta parmağını değil beyaz bayrak göstermesi gerektiğini söyleyenlerle büyük ölçüde aynı. Biden onları neden hâlâ yanında tutuyor? Sırf Zelenski’in cesareti ve Ukraynalıların direnme azmi sayesinde Biden yönetiminin Ukrayna’yı anında terk etme şansı hiç olmadı.

Bir yazarı restoranda vurdular

Geçen hafta Rus güçleri Ukraynalı yazar, vatansever ve aktivist Viktorya Amelina’yı katletti. Amelina Ukrayna’nın doğusunda bir şehir olan Kramatorsk’un merkezinde yazar arkadaşlarıyla akşam yemeği yerken, Rus kuvvetleri restoranı hassas İskender füzeleriyle vurdu.

Amelina’nın ölümünün sebebi Ukrayna ordusunun yeterince yiğit olmaması değil. Amelina, ABD Ukrayna’nın ellerini arkasından bağladığı için öldü. Batı’nın temelsiz “gerginliğin tırmanması” korkusu nedeniyle Ruslar Ukraynalıların onları paramparça etmeyeceğini biliyor. Bu nedenle de NATO korkaklığı kalkanının ardında masum sivillerin üzerine ölüm yağdırmakta özgürler.

Savaş suçlusuyla müzakere olmaz

Ukrayna kazanmalı. Biden’ın Vilnius’taki NATO zirvesinde söylemesi gereken üç kelime bunlar. İttifak lideri açıkça tam bir Ukrayna zaferi taahhüdünde bulunmazsa ellerinde daha da çok kan olacak. Biden’ın 2021’de Putin ile Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov’un 1985’te buluştuğu Cenevre’de görüşmesi, Biden’ı Reagan’a dönüştürmedi. Hiçbir şey bunu sağlayamaz zaten ama yine de bu şeytani imparatorluğu kesin olarak bitirmeye çalışması gerekiyor. Soykırımla uzlaşma olmaz, savaş suçlularıyla müzakere olmaz.
Başkan Biden, Ukraynalıların yaşamları hakkında kaygılarını ifade edip dua etmek yerine onları kurtarmak için uçak ve silah gönder. Avrupa’nın Rus işgaline karşı savunma hattı Ren Nehri’nden Dnipro’ya kaydı ancak bu hattın temsil ettiği değerler değişmemeli. Yaşasın Ukrayna. Yaşasın kahramanlar.