26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2024 13:17 | Son Güncelleme: 17.06.2024 14:15

Göçmenler için dünyanın en pahalı şehirleri: İstanbul 55 sıra yükseldi

Mercer 2024 Yaşam Maliyeti raporunu yayınladı. Yabancı çalışanlar için 226 şehirdeki maliyetlerin incelendiğin araştırmada geçen yıla göre hayat pahalılığının en çok arttığı 5 şehir arasında İstanbul da yer aldı. Geçen yıl listede 185. sırada yer alan İstanbul 130'a yükseldi
Göçmenler için dünyanın en pahalı şehirleri: İstanbul 55 sıra yükseldi

Bölgesel finans merkezleri Hong Kong ve Singapur, göçmenler için dünyanın en pahalı şehirlerinin yer aldığı yeni bir küresel listenin zirvesinde yer aldı. Mercer'in 2024 Yaşam Maliyeti raporuna göre, yüksek kira maliyetleri Zürih, Cenevre, Basel ve Bern'i geçerek tablonun zirvesini belirledi. New York geçen yıla göre bir sıra gerileyerek yedinci sıraya düştü.

Londra ise geçen yılki sıralamadan bu yana dokuz basamak yükselerek sekizinci sırada yer aldı. Mercer'ın raporunda, artan konut maliyetleri ve değişken enflasyon eğilimlerinin göçmen çalışanların ücretleri üzerinde baskı yarattığı belirtildi. Mercer'in küresel mobilite lideri Yvonne Traber yaptığı basın açıklamasında, "Hayat pahalılığı zorlukları çok uluslu kuruluşlar ve çalışanları üzerinde önemli bir etkiye sahip" dedi. 

"Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanabilirler"

Traber, "Yüksek yaşam maliyetleri, göçmenlerin yaşam tarzlarını ayarlamalarına, isteğe bağlı harcamalarını kısmalarına ve hatta temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmalarına neden olabilir. Bu zorlukları dengelemek için işverenler barınma ödenekleri veya sübvansiyonları içeren ücret paketleri sunabilir veya başka destek hizmetleri sağlayabilir" ifadelerini kullandı. 

Yaşam maliyetinin en çok arttığı şehirler

Mercer, 226 şehir arasında yaptığı sıralamayı oluşturmak için konut, ulaşım, gıda, giyim ve ev eşyaları dahil olmak üzere 200'den fazla ürün ve hizmetin karşılaştırmalı maliyetini ölçtü. Araştırmaya göre geçen yıl yaşam maliyeti sıralamasında en büyük artışı yaşayan 5 şehir Akra, Addis Ababa, İstanbul, Tirana, Kahire oldu. Geçen yıl 185. sırada yer alan İstanbul bu yıl 130. sıraya yükseldi. 

2023 ve 2024 yılları arasında yaşam maliyetlerindeki en önemli artışlar Afrika (Akra, Addis Ababa ve Kahire), Doğu Avrupa (Tiran) ve Doğu Avrupa (İstanbul) şehirlerinde görüldü. Rapora göre tüm artışların (Tiran hariç) ana nedeni muhtemelen yüksek enflasyon. Tiran'da ise döviz dalgalanmaları hayat pahalılığındaki değişimin ana nedeni.

Raporda ayrıca yaşam maliyeti artışını incelemek için 6 ürün belirlendi ve günlük ürünlerden oluşturulan bir sepetin şehirlere göre maliyeti analiz edildi. Belirlenen ürünler şöyle: 12 yumurta, 1 litre zeytinyağı, espresso/popüler bir kahve, 1 litre benzin, erkekler için kot pantolon, kadın şampuanı. Ortalama olarak, tüm bu ürünlerin maliyetleri incelenen şehirlerde arttı. En dikkat çekici artış zeytinyağı fiyatında oldu. Örneğin Buenos Aires'te zeytinyağı fiyatı yüzde 694, İstanbul'da ise yüzde 145'lik bir artış yaşandı.

Listeden öne çıkanlar

  • Los Angeles (10. ), Honolulu (12.) ve San Francisco (13.) dahil olmak üzere yedi ABD şehri ilk 20'ye girdi
  • Sidney Pasifik bölgesinin en pahalı yeri oldu (58.)
  • Toronto Kanada'nın en pahalı şehri oldu (92.)
  • Mumbai Hindistan'ın en pahalı destinasyonu oldu (136.)
  • Nijerya'nın Lagos (225.) ve Abuja (226.) şehirleri kur dalgalanmaları nedeniyle tablonun alt sıralarına geriledi.

Göçmenler için dünyanın en pahalı 30 şehri

  1. Hong Kong, Çin
  2. Singapur
  3. Zürih, İsviçre
  4. Cenevre, İsviçre
  5. Basel, İsviçre
  6. Bern, İsviçre
  7. New York, ABD
  8. Londra, Birleşik Krallık
  9. Nassau, Bahamalar
  10. Los Angeles, ABD
  11. Kopenhag, Danimarka
  12. Honolulu, ABD
  13. San Francisco, ABD
  14. Bangui, Orta Afrika Cumhuriyeti
  15. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri
  16. Tel Aviv, İsrail
  17. Miami, ABD
  18. Cibuti, Cibuti
  19. Boston, ABD
  20. Chicago, ABD
  21. N'djamena, Çad
  22. Washington, D.C., ABD
  23. Şangay, Çin
  24. Viyana, Avusturya
  25. Pekin, Çin
  26. Conakry, Gine
  27. Atlanta, ABD
  28. Seattle, ABD
  29. Paris, Fransa
  30. Amsterdam, Hollanda