08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.08.2022 09:39 | Son Güncelleme: 20.08.2022 09:53

Götz Wiese: Olaf Scholz yine hafıza kaybı yaşıyor (Cum-Ex skandalı)

Olaf Scholz, ülkede tarihin en büyük vergi sahtekarlığı olarak nitelendirilen Cum-Ex skandalına ilişkin soruşturmada dinledi. Sıkça 'Bilmiyorum, hatırlamıyorum' yanıtları veren Başbakan, Götz Wiese tarafından "Yine hafıza kaybı yaşıyor" diye eleştirildi
Götz Wiese: Olaf Scholz yine hafıza kaybı yaşıyor (Cum-Ex skandalı)

2011-2018 döneminde Hamburg Eyaleti Başbakanı olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz, skandalın aydınlatılması için kurulan araştırma komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Milletvekilleri, Hamburg Eyaleti Başbakanı olarak Scholz’un vergi skandalına karıştığı belirtilen Hamburg merkezli Warburg Bankası'na 47 milyon euro'luk vergiyi geri ödemesini önlemeye yardım edip etmediğini ortaya çıkarmak istiyor.

"Siyasi bir etki olmadı"

Scholz, yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, net sonuçları olan iyi ve ilginç bir oturum yapıldığını belirterek, "Mali yönetiminin ve idarenin kararları üzerinde siyasi bir etki olmadı. Bu beyana karşı çıkan hiçbir olay yok" dedi.

"Daha uzun süreceğini bekledim"

Kısa süren oturumda konunun derinlemesine ele alınmasını iyi bulduğunu belirten Scholz, "Çok daha uzun süreceğini bekledim. Hızlı ve çabuk geçmesi her şeyin masada olduğu gerçeğini gösteriyor. Buradan da net şekilde ‘Hiçbir şey yoktu ve hiçbir etki olmadı' sonucu çıkartılabilir" ifadesini kullandı.

"Bilmiyorum ve hatırlamıyorum"

Alman basınındaki haberlere göre, Scholz, komisyonda milletvekillerinin sorduğu sorulara sıkça 'Bilmiyorum' veya 'Hatırlamıyorum' cevaplarını verdiği ve herhangi kanıtı olmayan zanların ve suçlamaların artık sonlanması umudunu taşıdığını söylediği aktarıldı.

"Hiçbir katkı sağlamadı"

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Hamburg Eyaleti Milletvekili ve Araştırma Komisyonu Üyesi Götz Wiese, olayın aydınlatılmasına hiçbir katkı sağlamayan Scholz’un "Yine hafıza kaybı" yaşadığını belirterek, bunun hayal kırıklığı yaşattığını ifade etti.

Köln Savcılığı'nda soruşturma (Olayın geçmişi)

Hamburg Eyalet Meclisindeki Araştırıma Komisyonunun yanı sıra Köln Savcılığı da soruşturma yapıyor. Köln Savcılığı, geçen yıllarda "Cum-Ex" olarak adlandırılan işlemler yoluyla vergi kaçakçılığı şüphesiyle Hamburg, Frankfurt ve Münih'teki çeşitli finans kurumlarının binalarında ve Scholz'un Maliye Bakanı olduğu dönemde bakanlıkta aramalar yaptırmıştı.

Kasada şüpheli 200 bin euro

Bu soruşturmada, eski SPD Federal Meclis Milletvekili ve Scholz'a yakın isimlerden Johannes Kahrs'ın bankadaki özel kasasında 200 bin euro'nun üzerinde paraya rastlandığı ortaya çıkmış ve Scholz'un Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde kullandığı elektronik posta adresine gelen iletiler incelenmişti.

Çelişkili ifadeler dikkat çekti

Scholz’un Federal Meclis Maliye Komisyonu'nda yaptığı açıklamalarda da Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearius ile yaptığı görüşmelere ilişkin çelişkili ifadeler kullandığı ortaya çıkmıştı.

Olearis ile şüpheli görüşmeler

Almanya tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı skandalı olarak bilinen Cum-Ex soruşturmasında ülkede başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcılar ve avukatların sistematik olarak devletten, hiç ödemedikleri vergilerin geri ödemesi için karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza attıkları ortaya çıkarılmıştı. Alman basınındaki haberlerde, Scholz'un, Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearis ile birçok kez görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu aktarılıyor.

Milyarlarca euro zarara konuşuluyor

Haberlerde, Scholz’un Olearius ile yaptığı görüşmeden sonra Hamburg maliyesinin Warburg Bankasının 47 milyon euro'luk vergi iadesini ödemesini geciktirerek zaman aşımına uğramasına izin verdiği belirtiliyor. Ancak Warburg Bankasının bir yıl sonra Federal Maliye Bakanlığı'nın baskısı üzerine 43 milyon euro'yu ödediği ifade ediliyor. Alman vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre, Cum-Ex ile devlet hazinesi, 2005-2011 döneminde milyarlarca euro zarara uğratıldı.

Kaynak: AA