24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

‘Günde 10 bin adım’ şirket logosu çıktı

Japon bir şirket ürettiği adım ölçerin logosunda kendi dilinde “10 bin” anlamına gelen işareti kullandı, şehir efsanesi böyle doğdu
‘Günde 10 bin adım’ şirket logosu çıktı

Cep telefonlarımızdaki mobil uygulamalar sayesinde, gün içinde attığımız adımları sayar olduk. Günde ne kadar egzersiz yapmamız gerektiğini bilmesek de günde 10 bin adım atmamız gerektiğiniz biliyoruz. Gün içinde daha fazla adım atarak o sihirli sayıyı yakalamaya çalışıyoruz.  Ancak “günde 10 bin adım” herhangi bir bilimsel kanıta dayanmıyor. Bugün bile atılan adım sayısı ile genel sağlık arasındaki bağlantı konusunda elle tutulur bir çalışma yok. Birkaç küçük çaplı araştırma özellikle yaşı ilerleyen kadınlarda, bu sayının yarısının, yani 4400 adımın ölüm riskini azalttığını ancak sağlanan faydanın 7 bin 500 adım civarında azaldığını gösteriyor. Sağlıklı çıkarımlar yapabilmek için farklı yaş gruplarıyla daha çok çalışma yapılması gerekiyor. Peki ama 10 bin adım efsanesi nereden geliyor?

Koşan bir insana benzeyen işaret, Japoncada “10 bin” anlamına geliyor.
Koşan bir insana benzeyen işaret, Japoncada “10 bin” anlamına geliyor.
Sorunun cevabı için 56 yıl geriye gitmek gerekiyor. 1965’te, Yamasa Clock adlı bir Japon şirketi, Manpo-kei adlı kişisel bir fitness pedometresi çıkardı. Japoncada “man” 10 bin, “po” adım, “kei” de ölçmek anlamına geliyor. Yani “10 bin adım ölçer”. 10 bin rakamı da bu sayıyı gösteren Japonca karakterin yürüyen ya da koşan bir insana benzemesinden geliyor. Büyük olasılıkla Yamasa Clock, bu karakter yüzünden padometresine 10 bin adım ölçer adını verdi. Üstelik 10 bin, hatırlaması kolay bir rakamdı. Japon sağlık otoriteleri, yetişkin bir insanın “günde 8 bin-10 bin adım atması gerektiğini” söylüyor. İngiliz Kamu Sağlığı Kurumu ise“günde 7 bin-10 bin adım atan bir yetişkinin “kısmen aktif” olarak değerlendirilebileceğini ileri sürüyor. Arizona Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ise günde 10 bin adım hedefinin çocuklar için düşük kalacağını iddia ediyor. Üniversite sağlıklı yetişkinlerde günlük adım hedeflerini şöyle sıralıyor: 5 bin adımdan az – Hareketsiz yaşam tarzı 5 – 7 bin 500 adım – Düşük aktif yaşam (spor veya egzersiz dışındaki günlük aktiviteler) 7 bin 500 – 10 bin adım – Aktif yaşam (kendi isteğiyle yapılan aktiviteler) 12 bin 500 adımdan fazla – Çok aktif yaşam Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var; tempolu olarak dakikada en az 100 adım atacak şekilde yürümek ve en az 10 dakika bu tempoyu sürdürmek gerekiyor.