27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2023 13:55 | Son Güncelleme: 30.01.2023 14:01

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'dan Kuzey Kore'ye karşı NATO ile işbirliği çağrısı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, ülkesinin, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehditlerine karşı NATO ittifakıyla işbirliğini daha ileri taşımayı umduğunu belirtti
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'dan Kuzey Kore'ye karşı NATO ile işbirliği çağrısı

Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Yoon, iki günlük resmi ziyaret için Seul'de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü Başkanlık Ofisinden görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre Yoon, NATO'ya, Kuzey Kore'yi nükleer ve füze kapasitesini geliştirmeye yönelik çabalarından vazgeçirmek için aktif rol oynama çağrısında bulundu.

Haziran 2022'de Madrid'deki NATO Zirvesi'ne katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Yoon, ülkesinin yeni oluşturulan daimi temsilciliği aracılığıyla, NATO ittifakıyla işbirliğini daha ileri taşımayı umduğunu ifade etti.

Ukrayna'ya destek için teşekkür

Görüşmede Stoltenberg, Ukrayna'daki son duruma dair değerlendirmelerini paylaşırken, uluslararası toplumun silahlı işgalin asla kabul edilebilir olmadığı mesajını net şekilde vermesinin önemine vurgu yaptı ve Güney Kore'nin Ukrayna'ya süregelen desteği için Yoon'a teşekkür etti.

Yoon da Güney Kore'nin, uluslararası toplum ile işbirliği için Ukrayna halkına yardım için üzerine düşen rolü yerine getirmeyi sürdüreceğini kaydetti. Güney Kore Devlet Başkanı, ülkesinin Aralık 2022'de duyurduğu Hint-Pasifik stratejisinin detayları hakkında Stoltenberg'i bilgilendirirken, stratejinin uygulamaya geçirilmesinde NATO ile işbirliğinin önemini vurguladı.

Stoltenberg, görüşmede Yoon'u temmuzda Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi'ne davet etti. NATO Genel Sekreteri, iki günlük ziyaret için dün Güney Kore'ye gelmişti. Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Park Jin ile dün görüşmüştü. Stoltenberg'in ziyaretinin ikinci gününde bugün Devlet Başkanı Yoon'un ardından Savunma Bakanı Lee Jong-sup ile görüşmesi bekleniyor. Stoltenberg, Güney Kore'nin ardından 30 Ocak-1 Şubat'ta Japonya'yı ziyaret edecek.

Kaynak: AA