01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.08.2022 10:56 | Son Güncelleme: 11.08.2022 11:32

Güney Kore'de bodrum katlarının daire olarak kullanılmasına izin verilmeyecek

Güney Kore'de 80 yılın en şiddetli sel felaketinin yaşanmasının ardından bodrum katlarının daire olarak kullanılmaması kararı alındı. Oscar ödüllü Parazit (Parasite) filmi düşük gelirli ailelerin yaşadığı ufak, karanlık bodrum katlarına dikkat çekmişti
Güney Kore'de bodrum katlarının daire olarak kullanılmasına izin verilmeyecek

Güney Kore'nin başkenti Seul ve çevresinde 4 gün önce etkili olan şiddetli yağışlar evleri, metro istasyonlarını, araçları ve çok sayıda binayı sular altında bıraktı, elektrik hizmetleri ve tren seferlerini aksattı. Sel felaketinde şu ana kadar 11 kişinin yaşamını kaybettiği belirtildi. 

Bodrum katları kullanılmayacak

BBC’nin haberine göre, yetkililer, şiddetli yağışın sonucunda ani su baskınlarında ölümlerin görülmesinin ardından harekete geçti. Yetkililer, bu haftadan itibaren bodrum katlarının daire olarak kullanılmasına izin verilmeyeceğini ve mevcut dairelerin dönüştürüleceğini açıkladı. Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon, Yonhap'a yaptığı açıklamada, bu dairelerde yaşamanın tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Oscar'la gelen farkındalık 

Seul'de genellikle düşük gelirli ailelerin yaşadığı ufak, karanlık bodrum katları, Güney Kore yapımı "Parazit" (Parasite) filmi ile dikkati çekmiş, uluslararası düzeyde farkındalık oluşturmuştu.

 En İyi Film ve En İyi Yönetmen (Bong Joon Ho) dâhil dört dalda Oscar alan Parazit filmi Cannes'da da Altın Palmiye'yi kazandı

Oscar ödüllü filmin başarısının ardından kent yetkilileri, bodrum katta yaşayan 1500 hanenin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için finansal destek sağlayacağını bildirmişti.

80 yılın en şiddetli yağışı 

80 yılın en şiddetli yağışına tanıklık eden ülkede, 8 Ağustos’ta iki kız kardeş ve 13 yaşındaki kız çocuğu bodrum kattaki dairede su baskını nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Resmi verilere göre, 6'sı Seul'de, 3'ü Gyeonggi eyaletinde ve 2'si Gangwon eyaletinde olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, 8 kişiden hala haber alınamadığını aktardı. Çoğu Seul'den olmak üzere 548 haneden 980'den fazla kişinin yerinden olduğunu bildiren yetkililer, ülke genelinde ise 2 bin 42 haneden 4 bin 297 kişinin geçici olarak tahliye edildiğini kaydetti. 

 

Kaynak: AA