17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2022 21:10 | Son Güncelleme: 30.10.2022 00:15

Güney Kore'de Cadılar Bayramı izdihamı: Ölü sayısı 146'ya çıktı

Güney Kore'nin başkenti Seul'de, Cadılar Bayramı kutlamaları kabusa döndü. 100 bin kişinin toplandığı gece hayatıyla ünlü Itaewon'daki dar bir sokakta yaşanan izdihamda en az 146 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. Onlarca kişinin kalp krizi geçirdiği olayda mağdurların kimlikleri bile belirlenemedi
Güney Kore'de Cadılar Bayramı izdihamı: Ölü sayısı 146'ya çıktı

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen Cadılar Bayramı kutlamalarında meydana gelen izdihamda ilk belirlemelere göre 146 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı. Itaewon'da tahmini 100 bin kişinin katıldığı kutlamaların; kimliği açıklanmayan bir ünlünün bir eğlence mekanına geleceğine dair söylentilerin yayılmasıyla kontrolden çıktığı iddia edildi.

Ünlü görmek için mekana akın ettiler

İnsanların dar bir sokaktaki mekana akın ettiği ve izdihamın bu yüzden yaşandığı öne sürüldü. Güney Kore'nin Ulusal İtfaiye Teşkilatı yetkililerinden Choi Cheon-sik'in ilk açıklaması da iddiaları doğrular nitelikte. Cheon-sik "Arka tarafta kalanların dar bir sokakta olan kalabalığı itmeleri sonucu izdiham yaşandığını düşünüyoruz" dedi.

Yaralılardan en az 50'sine ani kalp durması teşhisi konulduğunu belirten Choi, olay yerine 400'den fazla acil durum görevlisi ve ülke çapında 140 civarında acil durum aracı sevk edildiğini söyledi. New York Times, ölü ve yaralıların çoğunun 20'li yaşlarda olduğunu yazdı. Hayatını kaybedenlerin cesetleri, kimlikleri belirlenemeden morglara kaldırıldı. İzdiham sonrası şehirde kayıp ihbarları patladı. 

Olayın ardından Güney Kore Devlet Başkanı Yon Suk-yeol, üst düzey yetkililerle acil bir toplantı düzenledi ve bölgeye acil sağlık ekiplerinin gönderilmesi talimatını verdi. Bu karar sonrası bölgedeki ekiplerin sayısı 517 itfaiyeci, bin 100 polis ve 70 hükümet çalışanı olmak üzere bin 701'e çıktı.

Itaewon hakkında

Cadılar Bayramı'nda yaşanan izdihamda en az 146 kişinin öldüğü ve 150'den fazla kişinin yaralandığı Itaewon, gündüzleri trafik ve lojistik bağlantılarıyla Seul'ün kalbi olarak kabul ediliyor. Geceleri ise şık barların ve restoranların genç müşteriler ve yabancı turistlerle dolup taştığı bir eğlence merkezine dönüşüyor. Yabancıların yaşamak için ülkede en çok tercih ettiği yerlerden bir olan Itaewon, genç Güney Korelilerin, Cadılar Bayramı kutlamaları için de öncelikli tercihi durumunda. Bunda bölgenin Amerikan kültürünün en yoğun yaşandığı yerlerden biri olmasının etkisi büyük. 

Amerikalı askerler yerini ülkenin gençlerine bıraktı

Itaewon aynı zamanda bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nin Güney Kore'deki ana askeri üssüne ev sahipliği yapan Yongsan bölgesinin bir parçası. Kore Savaşı sırasında Güney Kore'yi savunmak için Birleşmiş Milletler güçlerine liderlik eden Amerikan birlikleri, savaş sonrası karargahlarını burada kurdular.

22 bin kişinin yaşadığı semtte Hindistan, Tayland ve Meksika restoranları öne çıkıyor. Aynı zamanda Seul Merkez Camii'ne ev sahipliği yapıyor.

Itaewon'un ana caddesi ve tepelik mahalleyi boydan boya geçen dar sokaklar Amerikan askerlerine hizmet veren barlar, gece kulüpleri ve dükkanlarla doluydu. Ancak Güney Kore ile yapılan bir anlaşma uyarınca ABD ordusu karargahını Seul'ün güneyindeki Pyeongtaek'te yeni bir üsse taşıdı.

Netflix dizisi burada geçiyor

Itaewon, Amerikan askeri müşterilerinin çoğunu kaybetti ve kendisini genç Güney Koreliler için önemli bir cazibe merkezi olarak yeniden keşfetti. Netflix'te yayınlanan popüler bir Güney Kore dizisi olan Itaewon Class, kısmen bu mahallede geçiyordu.