15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 01.07.2023 23:13

Halk isyancıları neden coşkuyla karşıladı?

The Atlantic’e “Putin kendi kazdığı kuyuya düştü” başlıklı bir yazı yazan tarihçi ve gazeteci Anne Applebaum’a göre darbe girişiminin en çarpıcı yanı halkın ve askerlerin olan bitene kayıtsız kalması. Putin daha güçlü bir kalkışma karşısında daha da yalnız kalabilir
Wagner askerleri ele geçirdikleri Güney Askeri Bölgesi karargahını terk ederken Rostov halkı tarafından uğurlanıyor. (Fotoğraf: Getty Images)
Wagner askerleri ele geçirdikleri Güney Askeri Bölgesi karargahını terk ederken Rostov halkı tarafından uğurlanıyor. (Fotoğraf: Getty Images)

Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler Rusya'da 800 kilometre yol katetti, uçak ve helikopter düşürdü, bir bölgede askeri komutayı ele geçirdi, Moskova'da paniğe yol açtı. Onlara karşı siperler kazıldı, bir belediye başkanı kent sakinlerine evden çıkmamalarını söyledi. Ama sonra geri çekildiler. Cumartesi günkü başarısız darbe girişiminin en tuhaf yanı, halkının ve kentteki askeri liderlerin, kendilerini hükümdar ilan eden askerlere verdiği tepki oldu. Wagner askerleri kente cumartesi sabahı erken saatlerde girdi. Hiçbir direnişle karşılaşmadılar. Kimse onlara ateş etmedi. The New York Times'ın yayınladığı bir fotoğrafta, arka plandaki bir tankın önünde, ellerinde sarı kahve fincanlarıyla salınarak yürüyen insanlar görünüyor.