20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.05.2024 22:28 | Son Güncelleme: 06.05.2024 22:59

Hamas ateşkes teklifini kabul etti, İsrail Savaş Kabinesi Refah’ta saldırılara devam kararı aldı

Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen ateşkes önerilerine onay verdiğini duyurmasının ardından İsrail Savaş Kabinesi, Refah’ta saldırılara devam kararı aldı
Hamas ateşkes teklifini kabul etti, İsrail Savaş Kabinesi Refah’ta saldırılara devam kararı aldı

Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada ateşkes ve rehinelerin takası için üç aşamalı bir anlaşmayı kabul ettiğini belirtirken, İsrailli bir yetkili şartların yumuşatılmış olması nedeniyle anlaşmanın İsrail tarafından kabul edilemeyeceğini söyledi.

Refah saldırılarına devam

İsrail Başbakanı Netanyahu, ordusunun Refah'ı vurduğunu ancak arabulucularla görüşmeye devam edeceğini söyledi. Reuters'ın haberine göre İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin doğu kesiminde İslamcı grup Hamas'a ait hedeflere yönelik saldırılar düzenlediğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş kabinesinin İsrailli rehineleri serbest bırakması ve ülkenin diğer savaş hedeflerine ulaşması için Hamas üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla Refah'ta operasyona devam edilmesini onayladığını söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Savaş kabinesi oybirliğiyle, rehinelerimizin serbest bırakılması ve savaşın diğer hedefleri doğrultusunda Hamas'a askeri baskı uygulamak için İsrail'in Refah operasyonuna devam etmesine karar verdi" denildi ve ayrıca şu sözlere yer verildi:

"Buna paralel olarak, Hamas'ın önerisi İsrail'in gerekli taleplerinden uzak olsa da İsrail, kendisi için kabul edilebilir koşullar altında bir anlaşmaya varılması olasılığını değerlendirmek üzere arabuluculara bir çalışma heyeti gönderecektir"

Katar ve Mısır ile birlikte görüşmelerde arabuluculuk rolü üstlenen ABD, Hamas'ın tepkisini incelediğini ve Orta Doğu'daki müttefikleriyle görüşeceğini söyledi.

Hamas yetkilileri ve görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir yetkili tarafından şu ana kadar açıklanan ayrıntılara göre, Hamas'ın üzerinde anlaştığını söylediği anlaşma şunları içeriyor:

Birinci aşama

  • 42 günlük ateşkes süresi
  • Hamas, İsrail'in hapishanelerdeki Filistinlileri serbest bırakması karşılığında 33 İsrailli rehineyi serbest bırakacak.
  • İsrail Gazze'deki askerlerini kısmen geri çekecek ve Filistinlilerin Gazze'nin güneyinden kuzeyine serbest dolaşımına izin verecek.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Mısır ve Katar’ın sunduğu ve Hamas’ın onay verdiği Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşması önerisini desteklediklerini açıkladı.

İkinci aşama

  • Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir yetkilinin Hamas ve İsrail'in "kalıcı ateşkes" tartışmasını masadan kaldırmak için anlaşmaya vardıklarını söylediği 42 günlük süre, Gazze'de "sürdürülebilir bir ateşkesin" yeniden tesis edilmesini öngörüyor.
  • İsrail askerlerinin çoğunun Gazze'den tamamen çekilmesi bekleniyor.

Üçüncü aşama

  • Katar, Mısır ve Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen plana göre yeniden inşanın uygulanmaya başlanması
  • Gazze Şeridi üzerindeki ablukanın tamamen sona erdirilmesi.