17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 06:29 | Son Güncelleme: 31.07.2024 13:54

Hamas lideri Haniye Tahran'da öldürüldü

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldü. Hamas, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu. Haniye suikastı sonrası uluslararası açıklamalar üst üste geldi ve gerilimin tırmanacağına dikkat çekildi
Hamas lideri Haniye Tahran'da öldürüldü

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldüğü bildirildi. İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Saldırıda Haniye'nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı.

Hamas: İsrail'in hava saldırısında öldürüldü 

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi. Haniye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı.

İsrail ordusu yorum yapmaktan kaçındı

İsrail ordusu, Hamas lideri İsmail Haniye‘’ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. AA muhabirinin telefonla ulaştığı İsrail Ordu Sözcülüğü Birimi yetkilisi, “Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki soruya, “Bu konuda yorum yapmıyoruz” şeklinde cevap verdi.

Mahmud Abbas birlik çağrısı yaptı

Haniye suikastı sonrası üst üstü açıklamalar geldi. Mahmud Abbas birlik çağrısı yaptı, Türkiye suikastı lanetlendi, Rusya gerilimin daha da tırmanacağı uyarısında bulundu.

  • Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikastı "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak" nitelendirerek, Filistin için birlik çağrısında bulundu.
  • Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Haniye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı. Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendiren Şeyh, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekün artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.
  • Türkiye: Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz.

  • Rusya Dışişleri Bakanlığı: Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır.

"Kırmızı çizgileri aşmak her zaman maliyetli olmuştur"

İran'ın en üst düzey güvenlik organı olan Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'ne bağlı Nournews, Hamas lideri İsmail Haniye'nin çarşamba günü erken saatlerde Tahran'da öldürülmesinin “Tahran'ın caydırıcılığını zayıflatmaya yönelik tehlikeli bir kumar” olduğunu söyledi. Nournews, “Kırmızı çizgileri aşmak düşman için her zaman maliyetli olmuştur” diye ekledi.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Haniye'nin Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu.

Aynı binada İslami Cihad lideri de vardı

Katarlı el-Arabi el-Cedid'in Hamas kaynaklarına dayandırdığı habere göre aynı binada İslami Cihad lideri Ziyad Nahala da kalıyordu. Haniye suikasttan saatler önce İslami Cihad lideriyle birlikte İran Dini Lideri Ali Hamaney ile görüşmüştü. New York Times'a göre Haniye'nin son fotoğrafı, Nahala ile birlikte Tahran'daki Direniş Ekseni sergisini ziyaret ettiği sırada çekildi.

Times of Israel İsmail Haniye'nin cenaze töreninin cuma günü Katar'ın başkenti Doha'da yapılacağını bildirdi. Haber Suudi Arabistan'a ait Al Hadath haber kanalına dayandırılıyor. Ancak henüz resmi olarak doğrulanmadı. Reuters'ta yer alan haberde ise Haniye için perşembe günü Tahran'da bir cenaze töreni düzenleneceği ve ardından naaşının dua ve defin için Katar'ın başkenti Doha'ya nakledileceği belirtildi.

İsrailli Bakanı: Dünyayı pislikten temizlemenin en doğru yolu

İsrail resmi olarak konuya ilişkin bir açıklama yapmamış olsa da İsrailli bazı bakanlar Haniye'nin öldürülmesine tepki gösterdi. Miras Bakanı Amichay Eliyahu, X'te “Haniye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getiriyor” dedi ve bunun “Dünyayı bu pislikten temizlemenin doğru yolu” olduğunu yazarak Haniye'nin öldürülmesini kutladı.  The Guardian'ın haberine göre İletişim Bakanı Shlomo Karhi, X'te “Evet, tüm düşmanların yok olacak, ey Tanrım” diye yazdı ancak gönderinin daha sonra silindiği görüldü.

İran'da, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye 'ye yönelik suikast nedeniyle 3 gün yas ilan edildi.

ABD: Suikasttan haberimiz yoktu

Reuters'in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ABD'nin İsmail Haniye suikastına karışmadığını ya da bundan haberdar olmadığını söyledi. Singapur ziyareti sırasında Channel News Asia'ya verdiği mülakatta Blinken, “Bu bizim haberdar olmadığımız ya da dahil olmadığımız bir şey. Spekülasyon yapmak çok zor” dedi.

3 oğlu ve 4 torunu öldürülmüştü

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu. Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti. Haniye'nin, İsrail ordusunun Ramazan Bayramı'nda düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. İsrail basınına göre, "Haniye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti. Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.