17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 09:36 | Son Güncelleme: 31.07.2024 11:51

New York Times yazdı: Haniye suikastına dair ilk bilinenler

Hamas, üst düzey liderlerinden Haniye'nin Tahran'da öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ordusu açıklama yapmayı reddetse de savaşı grup, İsrail'i suçluyor. New York Times suikasta dair ilk bilinenleri yazdı
New York Times yazdı: Haniye suikastına dair ilk bilinenler

Farnaz Fassihi, Adam Rasgon ve Ronen Bergman / The New York Times

Hamas'ın en üst düzey liderlerinden İsmail Haniye'nin İran'da suikasta kurban gittiğini açıklayan Devrim Muhafızları ve Hamas, Filistinli grubun ağır bir darbe aldığını ve bunun bölgeyi daha fazla çatışmaya sürükleme tehlikesi taşıdığını belirtti. Hamas İsrail'i, Katar'daki sürgünden grubun siyasi operasyonlarını yöneten Haniye'yi öldürmekle suçladı. Hamas açıklamayı resmi Telegram hesabından yaptı. Haniye, İran'ın yeni seçilen cumhurbaşkanının yemin törenine katılmak üzere Tahran'da bulunuyordu.

Ateşkesin kilit isimlerindendi 

Haniye, Hamas'ın İsrail'le yürüttüğü ateşkes görüşmelerinin kilit isimlerinden biriydi ve suikaste kurban gitmesi anlaşma ihtimalini daha da belirsiz hale getirdi. İsrail ordusu konuyla ilgili yorum yapmadı ve yabancı basında çıkan haberlere yanıt vermediğini söyledi. Son yıllarda İran'da bir dizi üst düzey suikast gerçekleştirerek ülke liderlerini sarsmış ve üst düzey bir güvenlik yetkilisinin görevden alınmasını da içeren bir güvenlik revizyonuna yol açmıştı.

Salı günü İsrail ordusu Beyrut'un güney banliyölerinde bir Hizbullah komutanına ayrı bir saldırı düzenlediğini açıkladı. Hassas ayrıntılar hakkında konuşmak istemeyen üç İsrailli güvenlik yetkilisine göre, bu saldırının hedefi olan Fuad Şükür, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yakın danışmanı olarak görev yapan üst düzey bir yetkiliydi. Savaşçı gruplardan herhangi birinin nasıl karşılık vereceği çatışmanın gidişatını ve bölgeyi birden fazla cephede savaşa sürükleyip sürüklemeyeceğini belirleyecek gibi görünüyor.

İşte bilinmesi gerekenler: 

  • İki İranlı yetkiliye göre İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, dini liderin konutunda acil bir toplantı düzenliyor. Yetkililer, grup ağını denetleyen Kudüs güçleri komutanının da toplantıda olduğunu söyledi.
  • İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bir müttefikini koruyamamak gibi büyük bir güvenlik ihlaliyle karşı karşıya kalarak göreve başladı. Bu durum, Haniye ile yakın temas halinde olan İran'ın üst düzey liderlerinin güvenliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.
  • Haniye 2006 yılında Gazze'de Hamas'ın lideri oldu. Grubun siyasi lideri seçildiği 2017 yılında Katar'a taşındı. Gazze'de onun yerine, yaklaşık bin 200 kişinin öldüğü ve yaklaşık 240 kişinin rehin alındığı 7 Ekim İsrail saldırılarının mimarı olarak görülen Yahya Sinvar geçti.
  • Nisan ayında Haniye'nin üç oğlu Gazze şehri  yakınlarındaki bir İsrail saldırısında öldürüldü. İsrail üç yetişkin oğlunu Amir, Muhammad ve Hazem Haniye olarak tanımladı ve üçünün de Hamas askeri yetkilileri olduğunu söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company