25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2022 12:31 | Son Güncelleme: 28.12.2022 12:37

Hint menşeli öksürük şurubu 18 çocuğun ölümüne yol açtı

Özbekistan'da Hindistan menşeli Dok-1 Max isimli öksürük şurubu 18 çocuğun ölümüne neden oldu. ilişkin soruşturma başlatıldı. Yetkililer bu ilacın ülkede kullanılmasına izin veren yetkililer hakkında soruşturma başlattı
Hint menşeli öksürük şurubu 18 çocuğun ölümüne yol açtı

Özbekistan'da Hindistan menşeli bir öksürük şurubunun 18 çocuğun ölümüne neden olmasına ilişkin soruşturma başlatıldı. Özbekistan Devlet Güvenlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın Marion Biotech firmasında üretilen Dok-1 Max öksürük şurubunun kullanılması sonucunda, 18 çocuğun öldüğü hatırlatıldı. Söz konusu şurubu ülkeye ithal eden Kuramax Medikal ve bu ilacın ülkede kullanılmasına izin veren "İlaç Standardizasyon Bilimsel Merkezi" yetkilileri hakkında soruşturma açıldığı belirtilen açıklamada, şüphelilerin gözaltına alındığı vurgulandı.

Özbekistan Sağlık Bakanlığı, Semerkant'taki çocuk hastanesinde eylül-aralık aylarında tedavi gören çocuklardan Dok-1 Max şurubunu kullanan 18'inin vefat ettiğinin tespit edildiğini açıklamıştı. Açıklamada, bu öksürük şurubuyla ilgili yapılan laboratuvar analizleri sonucunda, ilacın bileşiminde zehirli madde olan etilen glikol tespit edildiği ve bunun üzerine ülkede ilacın satışının yasaklandığı kaydedilmişti. 

Kaynak: AA