05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.01.2024 20:25 | Son Güncelleme: 28.01.2024 23:24

İHA saldırısında 3 ABD askerinin öldürülmesi sonrası Biden İran'ı suçladı: Hesabını soracağız

Ürdün'deki ABD üssüne yapılan saldırıda 3 Amerikan askeri hayatını kaybetti, 25 asker ise yaralandı. Başkan Biden, yaptığı açıklamada "Saldırıyı İran destekli radikal militanlar gerçekleştirdi. Hiç şüpheniz olmasın tüm sorumlulardan bizim seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde hesap soracağız" dedi
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

CNN International'a konuşan ABD'li yetkililer, Ürdün'deki küçük bir ABD karakoluna gece saatlerinde insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda üç ABD askerinin öldüğünü ve en az 25 askerin de yaralandığını belirterek, bunun Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana Orta Doğu'da düşman ateşiyle ilk kez ABD askerlerinin öldürülmesi anlamına geldiğini söyledi.

Ölü ve yaralı askerlerin olduğu saldırıyı Irak'taki İran destekli İslami Direniş Örgütü üstlendi.

Arkasında İran var

Ürdün'ün Suriye sınırı yakınlarındaki Tower 22'de üç ABD askerinin öldürülmesi, Orta Doğu'da zaten istikrarsız olan durumu önemli ölçüde tırmandırdı. Yetkililer insansız hava aracının İran destekli militanlar tarafından ateşlendiğini ve Suriye'den geldiğinin anlaşıldığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada "Ürdün'ün kuzeydoğusundaki bir üsse isabet eden" tek yönlü bir insansız hava aracı saldırısında üç askerinin öldüğünü ve 25'inin yaralandığını doğruladı.

Biden: Hesabını soracağız

Başkan Joe Biden Pazar günü yaptığı açıklamada saldırıdan sorumlu olanlardan "hesap sorma" sözü verdi ve "Saldırının Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu askerlerimiz ulusumuzun en iyi yanlarını temsil ediyorlardı. Cesaretlerinden ödün vermediler. Görevlerinde yılmadan hizmet ettiler. Ülkemize olan bağlılıklarından ödün vermediler. Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın güvenliği için kendi canlarını riske attılar. Hiç şüpheniz olmasın ki bizim seçeceğimiz bir zamanda ve şekilde tüm sorumlulardan hesap soracağız"

Saldırıların büyük kısmı etkisiz

Cuma günü itibariyle Irak ve Suriye'de ABD ve koalisyon güçlerine yönelik 158'den fazla saldırı gerçekleşmiş olsa da yetkililer sürekli olarak insansız hava araçları, roketler ve füzelerle yapılan saldırıları, genellikle ciddi yaralanmalara ya da altyapıya zarar vermedikleri için başarısız olarak nitelendirdi.

ABD ve koalisyon güçlerine yönelik saldırıların başladığı 17 Ekim'den bu yana Tower 22'ye yönelik bilinen ilk saldırı olduğu anlaşılan insansız hava aracının hava savunma sistemleri tarafından neden engellenemediği bilinmiyor. 

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada ABD Başkanı Biden'ın, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Başyardımcısı Jon Finer tarafından İHA saldırısına ilişkin bilgilendirildiğini aktardı.

ABD'li yetkililer Orta Doğu'da giderek yükselen tansiyonun bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediklerini daha önce dile getirdi. Pentagon Basın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, geçtiğimiz hafta Pentagon'un İranlı vekillerin ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarını arttırdığına dair bir değerlendirme yapıp yapmadığı sorusuna "Hayır, gerek yok" yanıtını verdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral CQ Brown, ABC News kanalında Pazar sabahı yayınlanan ve daha önce kaydedilmiş bir mülakatta, ABD'nin bölgede bulunmasının sebebinin Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların genişlememesini sağlamak olduğunu söyledi ve ekledi:

"Amaç onları caydırmak ve bölgede çok daha geniş bir çatışmaya yol açacak daha büyük bir savaş istemiyoruz" dedi.

Harris: Askerlerimizin yasını tutuyoruz

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda ölen 3 ABD askeriyle ilgili "Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ve tüm sorumlulardan hesap soracağız" ifadesini kullandı.

Harris, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eşi Douglas Emhoff ile, hayatını kaybeden 3 ABD'li askerin yasını tuttuklarını belirtti.

Tüm ABD ulusunun ölen askerlerin hizmetlerini ve nihai fedakarlıklarını sonsuza kadar onurlandıracağını vurgulayan Harris, "Doug ve ben, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınlarında İran destekli militan gruplarca düzenlenen alçakça saldırıda hayatını kaybeden 3 ABD'li askerin yasını tutuyoruz. Dualarımız onların sevenleri ve yaralılarla birlikte" ifadesini kullandı.