29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.02.2024 21:51 | Son Güncelleme: 06.02.2024 23:35

İlk kez bir ebeveyn sorumlu tutuldu: ABD'de okul saldırganı çocuğun annesi de suçlu bulundu

Michigan'da 4 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı Oxford Lisesi saldırısını gerçekleştiren Ethan Crumbley'in annesi Jennifer Crumbley, 'kasıtsız öldürme'den suçlu bulundu. Kararla ilk kez silahlı saldırı gerçekleştiren bir çocuğun ebeveyni de cezai açıdan sorumlu tutulmuş oldu
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

ABD'nin Michigan eyaletindeki Oxford Lisesi'nde yaşanan silahlı saldırının faili Ethan Crumbley'in annesi Jennifer Crumbley, yargılandığı davada 'kasıtsız öldürme'den suçlu bulundu. Kararla ilk kez bir okul saldırganının ebeveyni saldırıyla bağlantılı olarak hüküm giymiş oldu.

Michigan'daki Detroit şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki Oxford Lisesi'nde 30 Kasım 2021'de yarı otomatik silahla yapılan saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı aynı okulda öğrenci olan Ethan Crumbley'in gerçekleştirdiği belirlenmişti. Saldırı sırasında 15 yaşında olan Crumbley şartlı tahliyesiz müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 

'Noel hediyesi' silahla katliam

Ethan Crumbley'in annesi Jennifer Crumbley ile babası James Crumbley de ihmal nedeniyle saldırıda payları olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış, 4 kez taksirle öldürme suçlaması yöneltilmişti. Savcılık, suç aletinin babası tarafından saldırganın yanında satın alındığını, annesinin bir sosyal medya gönderisinde silahtan 'oğullarının Noel hediyesi' olarak söz ettiğini ve silahın kilit altında tutulmadığını açıklamıştı. 

Anne Jennifer Crumbley mahkemede kocasını suçlayarak silahın kendi sorumluluğunda olmadığını ileri sürdü. Crumbley, "Silahın güvenle saklanması eşimin sorumluluğundaydı, kablolu tabanca kilidini kendim takmaktan rahatsızlık duydum, o yüzden eşim taktı" dedi. Savcı Marc Keast ise "Jennifer Crumbley o gün tetiği çekmese de o ölümlerden sorumlu" diyerek, ebeveynlerin çocuğun ihtiyacı olan ruhsal desteği vermediğini kaydetti. Savcılık makamı ayrıca oğullarının yaptığı rahatsız edici silah çizimi nedeniyle saldırı günü okula çağrılan  Crumbley'lerin okul yetkililerine onun bir silaha erişimi olduğunu söylemediğine veya onu eve götürmediğine dikkat çekti. 

Jennifer Crumbley'in yargılandığı davada 400'ü aşkın delili inceleyen jüri üyeleri kararı açıkladı. Anne Crumbley 'kasıtsız öldürme'den suçlu bulundu. Bu kararla ilk kez toplu silahlı saldırı gerçekleştiren bir çocuğun ebeveyni de cezai açıdan sorumlu tutulmuş oldu.  Baba James Crumbley'in de aynı suçlamayla gelecek ay hakim karşısına çıkması bekleniyor.