16 Ağustos 2026, Pazar
Gece Modu Gece Modu Gündüz Modu Gündüz Modu
Haber Giriş: 16.08.2026 17:17 | Son Güncelleme: 16.08.2026 17:27

İlk modern Olimpiyat'lara ev sahipliği yapan stadyum 100 yılı aşkın süre sonra ilk kez temizleniyor

1896’daki ilk modern Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan tarihi stadyumda mermer yüzeyler temizlenirken pist, aydınlatma ve destek alanları da yenileniyor
İlk modern Olimpiyat'lara ev sahipliği yapan stadyum 100 yılı aşkın süre sonra ilk kez temizleniyor
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İlk modern Olimpiyat Oyunları’na, maraton koşucularına ve rock yıldızlarına ev sahipliği yapan Atina’daki Panathenaic Stadyumu, 100 yılı aşkın sürenin ardından ilk kez kapsamlı bir temizlik ve yenileme çalışmasından geçiriliyor.

Tamamı beyaz mermerden yapılan U biçimindeki stadyum, 1896’da düzenlenen ilk modern Olimpiyat Oyunları için yeniden inşa edilmişti. Aynı zamanda Olimpiyat meşalesinin yolculuğa uğurlandığı simgesel noktalardan biri olan yapı, Los Angeles 2028 Olimpiyatları öncesinde de törenlere ev sahipliği yapacak.

AP'de yer alan habere göre, stadyumda, Akropolis’te kullanılanla aynı tür mermer bulunuyor. Bu nedenle temizlik çalışmaları düşük basınçlı su ve özel ekipmanlarla dikkatli şekilde yürütülüyor. Stadyumun kıdemli konservatörü Dimitris Selemis, çalışmanın amacının mermerleri tamamen beyazlatmak olmadığını belirterek, yüzeyde zamanla biriken kir ve organik tabakaların temizlenmesinin hedeflendiğini söyledi. Selemis, güneş ışığını daha az alan bölümlerde yosunlaşma ve kir birikiminin daha fazla olduğunu da belirtti.

Sakız ve içecek lekeleri de temizleniyor

Temizlik ekipleri, zamanla kararan sakız lekelerini buharla çıkarıyor. Stadyum yetkililerine göre mermer yüzeylere en fazla zarar veren unsurlar arasında sakız, yüksek topuklu ayakkabılar ve meşrubat lekeleri yer alıyor.

Yapının özgün parlak görünümü, stadyuma Yunancada “güzel mermer” anlamına gelen “Kallimarmaro” lakabını kazandırmıştı.

Yunanistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Isidoros Kouvelos, Panathenaic Stadyumu’nun en kaliteli mermerlerden yapıldığını belirterek, yıllar içinde biriken kirin temizlenmesiyle yapının yeniden eski ihtişamına kavuşacağını söyledi.

Antik çağda atletizm yarışmalarına, daha sonra Roma dönemi gösterilerine ev sahipliği yapan stadyum, yüzyıllar boyunca kullanılmadıktan sonra 1896 Olimpiyatları için yeniden düzenlenmişti.

Yeni pist ve aydınlatma da geliyor
Temizlik çalışmalarının yanı sıra stadyumun koşu pisti yenileniyor, aydınlatma sistemi geliştiriliyor ve destek tesisleri modernize ediliyor. Proje özel bir denizcilik şirketi tarafından finanse edilirken çalışmalar Yunanistan Olimpiyat Komitesi gözetiminde ve Kültür Bakanlığı uzmanlarının katkısıyla yürütülüyor.

Yenileme çalışmalarının 2026 boyunca sürmesi planlanıyor. Ekipler şu anda özellikle stadyumun kıvrımlı uç kısmına yoğunlaşmış durumda. Bu bölümün 10 Eylül’de yapılacak bir sonraki Olimpiyat meşalesi teslim törenine kadar hazır hale getirilmesi hedefleniyor.

Tören, 31 Ekim-13 Kasım tarihleri arasında Senegal’de düzenlenecek Dakar Gençlik Olimpiyatları için gerçekleştirilecek. Organizasyon, Afrika kıtasında düzenlenen ilk Olimpiyat müsabakası olacak. 10 Eylül’deki törene, Zimbabwe’nin eski olimpiyat şampiyonu yüzücüsü ve IOC Başkanı Kirsty Coventry’nin de katılması bekleniyor.