20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 08.03.2023 13:08 | Son Güncelleme: 08.03.2023 13:31

İngiltere İçişleri Bakanı: Yeni göçmen yasası uluslararası hukuku ihlal etmiyor

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, hükümetin Manş Denizi üzerinden gelen göçmen teknelerini durdurmak için açıkladığı tartışmalı yeni yasa tasarısının uluslararası iltica hukukunu ihlal etmediğini söyledi
İngiltere İçişleri Bakanı: Yeni göçmen yasası uluslararası hukuku ihlal etmiyor

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Sky News'ta katıldığı programda, düzensiz göçmenlerin küçük teknelerle Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye girişlerini engellemeyi amaçlayan Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı'na ilişkin konuştu.

'İngilizlerin cömertliğini kötüye kullanıyorlar'

Uluslararası sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütlerinin, göçmenlere sığınma yasağı getireceği gerekçesiyle sert şekilde eleştirdikleri tasarının, İngiltere'nin uluslararası hukuki yükümlülükleriyle uyumluluğundan çok emin olduğunu dile getiren Braverman, "Yasaları çiğnemiyoruz ve hiçbir hükümet temsilcisi yasayı çiğnediğimizi söylemedi. Hatta, Mülteci Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve tabi olduğumuz diğer sözleşmeler gibi tüm uluslararası yükümlülüklerimize uyduğumuza inandığımızı çok açık şekilde ifade ettik. Fakat önemli olan, şefkatli ancak gerekli ve adil önlemler almamız gerektiğidir çünkü buraya gelebilmek için ölmek üzere olan insanlar var. Yasalarımızı çiğniyorlar. İngiliz halkının cömertliğini kötüye kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.

Olayın geçmişi

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, dün hükümetin hazırladığı tasarının yasalaşmasıyla ülkeye botlarla kaçak yollardan giren düzensiz göçmenlerin, herhangi bir adli inceleme ve kefalete tabi tutulmadan 28 gün içinde sınır dışı edileceğini, yasal işlemlerin sınır dışı edildikten sonra uzaktan yapılacağını kaydetmişti. Braverman, yalnızca 18 yaş altında olup sağlığı seyahate uygun olmayanlar ile ülkesinde hayati tehlikesi bulunanların sınır dışı işlemlerinin daha uzun sürede gerçekleşeceğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de yaptığı açıklamada, mevcut haliyle tasarının, İçişleri Bakanlığını, düzensiz göçmenlerin İngiltere iltica sistemine erişimini engellemeye zorladığını belirterek, tasarıdan derin endişe duyulduğunu söylemişti.

Kaynak: AA