03 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 09:12 | Son Güncelleme: 05.06.2024 09:17

İngiltere'de liderler canlı yayında karşı karşıya geldi: Sunak'ın yanıtı izleyicileri güldürdü

İngiltere'de seçimler öncesi Rishi Sunak ile Keir Starmer'in karşı karşıya geldiği canlı yayına sağlık sistemi tartışması damga vurdu. Sunak'ın 7 milyondan fazla hastanın tedavi olmak için beklediği ülkede söz konusu rakamın düştüğünü söylemesi gülüşmelere neden oldu
Fotoğraf: Jonathan Hordle -Getty Images
Fotoğraf: Jonathan Hordle -Getty Images

İngiltere Başbakanı ve iktidardaki Muhafazakar Parti lideri Rishi Sunak ile ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, 4 Temmuz'da yapılacak genel seçimler öncesi ilk kez canlı yayında karşı karşıya gelerek ekonomi, düzensiz göç ve Gazze konularını tartıştı.

2 bin sterlin vergi tartışması

Başbakan Sunak, konuşmasında İşçi Partisi'nin iktidara gelmesi durumunda, her aile için vergileri 2 bin sterlin arttırmak istediğini iddia etti. Starmer ise Başbakan'ın bu iddiasını "tamamen saçmalık" olarak niteledi.

Bekleme listesi polemiği

Sunak, ulusal sağlık hizmetindeki sorunların ne kadar sürede çözüleceğine ilişkin soruya, Covid-19 salgınının sağlık hizmetlerine verdiği zarara işaret ederek, "Ancak, şu anda ilerleme kaydediyoruz. (Hastanede tedavi olmak için) Bekleme listeleri azalıyor" yanıtını verdi. Başbakan'ın yanıtının ardından araya giren ana muhalefet lideri, "Bekleme listesindekiler 7,2 milyondu, şimdi 7,5 milyon oldu. Sunak Düşeceğini söylüyor ve bu adam matematikte iyi olduğunu söylüyor" diye karşılık verdi.

Bunun üzerine Sunak, bekleme sürelerinin "daha yüksek olduğu dönemlerden daha aşağıya indiğini" söylemesi, stüdyoda yayını takip eden izleyicilerin gülüşmelerine neden oldu. Sunak'ın daha sonra sağlıkçıların grevleri nedeniyle bekleme sürelerinin arttığını söylemesi ise izleyicilerin tepkisine neden oldu.

Starmer, düzensiz göçten Başbakan'ı sorumlu tuttu

Başbakan Sunak, düzensiz göç sorunu gündeme gelmesi üzerine, ülkesinin göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının mahkemeler tarafından engellenmesi durumunda, İngiltere'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) ayrılabileceğini yineledi. Sunak, "Eğer sınırlarımızın ve ülkemizin güvenliği ile yabancı bir mahkeme arasında seçim yapmak zorunda kalırsam, her seferinde ülkemizin güvenliğini seçerim" dedi.

İşçi Partisi lideri ise İngiltere'ye düzensiz göçün rekor düzeyde olduğunu belirterek, bu durumdan Başbakan'ı sorumlu tuttu. Keir Starmer, Başbakan Sunak'ın küçük teknelerin Fransa üzerinden Manş Denizi'ni geçmesini engelleme vaadini yerine getirme konusunda "tamamen başarısız" olduğunu söyledi.

Starmer iki devletli çözümü savundu

Canlı yayında liderlere, "Gazze'den gelen korkunç görüntüleri durdurmaya nasıl yardımcı olacakları" sorusu yöneltildi. Ana muhalefet lideri, Gazze'deki durumu "tahammül edilemez" ve "felaket" olarak nitelendirerek, Gazze'de ateşkesin yanı sıra esirlerin kurtarılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini bildirdi. Starmer, iktidara gelmeleri durumunda partisinin bölgede iki devletli çözüm için çalışacağını kaydetti. Keir Starmer, "Kalıcı çözüm için bir yol bulmalıyız ve bu konuda liderlik göstermeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Sunak ise masada ABD öncülüğünde ve İngiltere tarafından desteklenen ateşkes anlaşması olduğuna değindi. Sunak, ayrıca İngiltere'nin Gazze'ye daha fazla yardım sağlanmasına öncülük ettiğini öne sürdü.