27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.05.2024 08:18 | Son Güncelleme: 20.05.2024 09:04

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi sonrası görevi kim devralacak?

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasında ölümünün kesinleşmesi sonrası Reisi'nin görevini kim yürüteceği gündem oldu. Ülkedeki yasalara göre cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Mokhber görevi devralacak
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Bir cumhurbaşkanının görevi başında ölmesi halinde, İslam Cumhuriyeti Anayasası'nın 131. maddesine göre, İran'da devletle ilgili tüm konularda son sözü söyleyen dini liderin onayıyla cumhurbaşkanı birinci yardımcısı (Muhammed Mokhber) görevi devralacak. Reuters'ın haberine göre, cumhurbaşkanı birinci yardımcısı, parlamento başkanı ve yargı başkanından oluşan bir konsey, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı için bir seçim düzenlemek zorunda.

Reisi 2021 yılında cumhurbaşkanı seçilmişti ve olağan takvime göre cumhurbaşkanlığı seçiminin 2025 yılında yapılması gerekiyordu. Anayasal kurallar uyarınca bu seçimin artık Temmuz ayı başında yapılması beklenebilir. Hükümetin istikrarı konusunda kamuoyunda oluşan endişeleri yatıştırmak için Hamaney, Pazar akşamı -Reisi'nin ölümü doğrulanmadan önce- Reisi'nin yokluğu hakkında konuştu ve ülkenin yönetiminde herhangi bir aksaklık yaşanmayacağını söyledi.