19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 19:23 | Son Güncelleme: 30.07.2024 23:07

İran lideri Hamaney'den Son Akşam Yemeği tepkisi

İran lideri Hamaney, Paris 2024 açılış töreninde tartışmalara neden drag queen performansıyla ilgili, "Hazreti İsa'ya saygı, Müslümanlar için tartışılmaz, kesin bir konudur. İsa Mesih'e başta olmak üzere ilahi dinlerin mukaddes şahsiyetlerine yönelik bu hakaretleri kınıyoruz" açıklamasını yaptı
İran lideri Hamaney'den Son Akşam Yemeği tepkisi

Fransa’daki 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde, Leonardo da Vinci'nin Hz. İsa'nın havarileriyle yediği yemeği konu alan 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasvir edildiği performansla ilgili tartışmalar sürüyor. Konuyla ilgili son açıklama, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'den geldi. Hamaney'in X sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda, "Hazreti İsa'ya saygı, Müslümanlar için tartışılmaz, kesin bir konudur. İsa Mesih dahil olmak üzere ilahi dinlerin mukaddes şahsiyetlerine yönelik bu hakaretleri kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Tahran'ın Filistin meydanında toplanan bir grup öğrenci, spor camiasından isimler, Gazze'de savaş suçları işleyen İsrail'in sporcularının 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na katılımına izin verilmesini protesto etti. "İsrail'e ölüm", "Amerika'ya ölüm" sloganları atan göstericiler, "Spor suç yeri değildir, soykırımların sporda ve uluslararası alanda yeri yoktur" şeklinde İngilizce yazılı dövizler taşıdı.

Fransa'nın ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde, 'drag queen' (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansı, Hz. İsa'yı konu alan 'Son Akşam Yemeği' tablosunun tasvir edildiği ve dini inanca saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki aldı. Açılış töreninin sanat yönetmeni Thomas Jolly, dini inanca saygısızlık yapıldığı iddialarına tartışılan bölümde aslında Yunan mitolojisindeki şarap tanrısı Dionisos’in anlatıldığını söyleyerek açıklık getirse de eleştirilerin önünü kesemedi.

 

 

Kaynak: AA