02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2023 16:52 | Son Güncelleme: 27.08.2023 17:03

İran'dan uranyum açıklaması: Yasalar çerçevesinde 'zenginleştirme' çalışmalarımız sürüyor

İran'ın nükleer programından sorumlu yöneticisi Muhammed Eslami, Tahran'ın uranyum zenginleştirmeyi yüzde 60 oranında yavaşlattığına dair haberlerle ilgili bir soru üzerine, İran'ın uranyum zenginleştirmeye parlamento tarafından belirlenen çerçevede devam ettiğini açıkladı
İran'dan uranyum açıklaması: Yasalar çerçevesinde 'zenginleştirme' çalışmalarımız sürüyor

İran uranyum zenginleştirme çalışmalarına devam ediyor. Konu hakkında konuşan Eslami, ilgili bir mevzuata atıfta bulunarak "Nükleer zenginleştirmemiz parlamento tarafından belirlenen çerçevede devam ediyor" dedi.

Bu ayın başlarında Wall Street Journal, İran'ın silaha yakın düzeyde zenginleştirilmiş uranyum biriktirme hızını önemli ölçüde yavaşlattığını ve stoklarının bir kısmını seyrelttiğini yazdı. Bu hamleler ABD ile gerilimi azaltmaya ve İran'ın nükleer çalışmalarına ilişkin daha geniş kapsamlı görüşmeleri canlandırmaya yardımcı olabilir.

Bomba seviyesine taşıdı

Reuters'ın haberine göre 2020 yılında İran'ın sertlik yanlısı parlamentosu, diğer tarafların anlaşmaya tam olarak uymaması halinde hükümetin uranyum zenginleştirmeyi Tahran'ın 2015 nükleer anlaşması kapsamında belirlenen sınırın ötesine taşımak gibi önlemler almasını gerektiren bir yasayı kabul etmişti.

Washington'un 2018'de anlaşmadan çekilip yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının ardından Tahran anlaşmada öngörülen nükleer kısıtlamaları ihlal etmeye başladı. Nükleer anlaşma uyarınca uranyumu yalnızca yüzde 3,67 oranında zenginleştirebilen İran, 2021 yılında uranyumu yüzde 60 saflıkta zenginleştirmeye başlayarak bölünebilir maddeyi bomba geliştirmeye uygun seviyelere yaklaştırdı.

Tahran nükleer bomba arayışında olduğunu defalarca reddetti.