İsrail-İran geriliminin paradigma değişikliği yarattığı konusunda dünya basını hemfikir. Peki neler değişti, işte yorumlar:
- İsrail ve İran’ın birbirlerine doğrudan saldırmayacağına dair kırmızı çizgi ortadan kalktı.
- İran’ın ‘stratejik sabır’ politikası sona erdi.
- İran artık Çin ve Rusya ile daha yakın.
- İran nükleer programını hızlandırabilir.
- Başka ülkeler de nükleer kalkana özenecek.
- İsrail-ABD bağları kuvvetlendi, Netanyahu rahatladı.
Tel Aviv’de İran saldırısının ertesi günü hayat normale dönmüş, plajlar doluydu. Aynı kıyının 60 kilometre ötesinde, Gazze sahilinde ise kuzeydeki evlerine dönmeye çalışan yerlerinden edilmiş Filistinliler benzer ama tezat bir görüntü oluşturdu.
İran’ın İranlılara propagandası
Tahran’ın Valiasr Meydanı’ndaki reklam panolarını İsrail’e yolladığı füzelerin fotoğraflarıyla donatan İran rejimi slogan olarak “İsrail bir örümcek ağından daha zayıftır” yazmayı tercih etti.
The Economist: Tahran için asıl tehdit İranlılar
İran rejiminin İsrail’e verdiği açık yanıtla ortaya çıkan strateji değişikliği, halktan kabul görmüyor. Yönetimdekilere karşı antipati o kadar büyük ki, pek çok kişi rejimin düşmanlarını dost olarak görüyor.
NYT yazı işlerinde Gazze isyanı
The New York Times yönetiminin İsrail-Hamas savaşıyla ilgili haberlerde kullanılacak terminolojiyi gazetecilere dayatması yazı işlerini karıştırdı. Çalışanlar yönetimi İsrail’e boyun eğmekle suçluyor.
Thomas L. Friedman yazdı: Üç devletli çözüm neden olmasın?
Hem Filistin’in hem İsrail’in hem de İran’ın safında olmak mümkün. Bunun için üç ülkede iktidarın değişmesi, ABD’de ise Biden yönetiminin kalması gerek. Ben buna üç devletli çözüm diyorum.