02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2023 11:37 | Son Güncelleme: 04.02.2023 11:41

İranlı yönetmen Jafar Panahi serbest bırakıldı

İran'da Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de gözaltında ölümü üzerine başlayan protestolara destek verdiği için 7 aydır tutuklu bulunan dünyaca ünlü yönetmen Jafar Panahi açlık grevine başlamasından iki gün sonra serbest bırakıldı
İranlı yönetmen Jafar Panahi serbest bırakıldı

Avrupa'nın en büyük üç film festivalinde de ödül kazanan yönetmen, senarist ve yapımcı
Jafar Panahi (Cafer Penahi) İran'da protestoculara karşı güç kullanımını eleştiren bildiriyi imzaladığı gerekçesiyle geçen yıl temmuzda tutuklandı. Yaklaşık 7 aydır tutuklu bulunan Panahi'nin avukatları, 62 yaşındaki yönetmenin tutukluluğunu protesto etmek için açlık grevine başlamasından iki gün sonra kefaletle şartlı tahliyesinin kabul edildiğini açıkladı. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bulunan İran İnsan Hakları Merkezi (CHRI) Twitter'dan yaptığı açıklamada Panahi'nin özgürlük için açlık grevine başlamasından iki gün sonra Tahran'da serbest bırakıldığını duyurdu.

Ünlü yönetmenin eşi Tahereh Saeedi de Instagram'da Panahi'nin hapishaneden çıktığı araçta çekilmiş ilk fotoğrafını paylaştı.

Jafar Panahi (Cafer Penahi) kimdir?

Filmlerinde İran toplumunda sınıflar arasındaki farkları çarpıcı şekilde anlatmasıyla bilinen Jafar Panahi 2010'da da bir yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylara destek verdiği gerekçesiyle 6 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ayrıca 20 yıl boyunca film yapımcılığı, medyaya röportaj vermesi ve yurt dışına çıkışı yasaklanmıştı. Yüksek Mahkeme 15 Ekim'de 6 yıllık hapis cezasını bozmuş, yeniden yargılanmasına hükmedilen Panahi hakkında serbest bırakılmasına dair umutlar artmıştı. Fakat bu süre zarfında İranlı yönetmen hapishanede tutuldu. Panahi 2000 yılında The Circle filmiyle Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan, 2015'te Taxi Tehran ile Berlin'de Altın Ayı ve 2018'de Three Faces ile Cannes'da en iyi senaryo ödülünü kazandı. Panahi'nin son filmi Ayı Yok ise, 2022 Venedik Film Festivali'nde kendisi parmaklıklar arkasındayken gösterildi. Film Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.