21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2023 16:52 | Son Güncelleme: 12.06.2023 07:59

İskoçya'nın eski Başbakanı Nicola Sturgeon, partisine yapılan soruşturmada göz altına alındı

İskoçya'nın eski Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoç Ulusal Partisi'ne dair yürütülen mali soruşturmada göz altına alındı. Soruşturmada partinin 600 bin Sterlinlik bağışa dair yaptığı harcama araştırılırken, ifadesinin ardından Sturgeon serbest bırakıldı
İskoçya'nın eski Başbakanı Nicola Sturgeon, partisine yapılan soruşturmada göz altına alındı

İskoçya'da eski Başbakan Nicola Sturgeon, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) mali suiistimal iddialarını soruşturan polis tarafından göz altına alındı. Nisan ayı başında görevinden ve SNP liderliğinden istifa eden Sturgeon, İskoçya Polisi'nin bağımsızlık kampanyası için yapılan 600 bin Sterlinden fazla bağışın parti tarafından yanlış harcandığı iddialarını araştırdığı Branchform Operasyonu kapsamında tutuklanan üçüncü kişi oldu. 

Sturgeon, ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

SNP'nin eski genel başkanı olan eşi Peter Murrell, 5 Nisan'da Glasgow yakınlarındaki Uddingston'daki evlerinde gözaltına alındı ve suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldı. Murrell yaklaşık 12 saat boyunca sorgulandı. Polis çiftin evlerini ve arka bahçelerini aradı ve ayrıca SNP'nin genel merkezini de arama emri altında arayarak kutular dolusu belge ve bilgisayar çıkardı. O dönemde partinin saymanı olan Colin Beattie MSP de aynı soruşturma kapsamında 18 Nisan'da tutuklanarak sorgulandı ve daha sonra herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin serbest bırakıldı. 

The Guardian'ın haberine göre İskoçya polisinden yapılan açıklamada, "52 yaşında bir kadın bugün, 11 Haziran 2023 Pazar günü, İskoç Ulusal Partisinin finansmanı ve mali durumuyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında şüpheli olarak tutuklanmıştır. Kadın gözaltında ve İskoçya Polisi dedektifleri tarafından sorgulanmaktadır. Kraliyet Ofisi ve Savcı Mali Servisi'ne bir rapor gönderilecektir. Soruşturma, 1981 tarihli Mahkemeye Hürmetsizlik Yasası kapsamında aktiftir ve bu nedenle kamuoyunun konuyu sosyal medyada tartışırken dikkatli olması tavsiye edilir. Soruşturma devam ettiği için daha fazla yorum yapamıyoruz" ifadeleri kullandı.

İlk kadın başbakan

Sturgeon sekiz yıl boyunca İskoçya'nın birinci bakanı olarak görev yaptı. 15 Şubat'ta görevinden istifa ettiğini açıklayan Sturgeon, "Aklımda ve kalbimde bunun istifa etmek için doğru zaman olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı. İskoçya'nın eski lideri, ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı ve bu görevi üstlenen ilk kadın. 

Branchform Operasyonu

Sturgeon'un görevdeki son günü olan 28 Mart'tan sonraki bir ay içinde SNP'nin mali durumuna ilişkin iki yıl önce başlatılan soruşturma gündeme geldi. Partiye aktivistler tarafından bağışlanan 600 bin Sterlin'den fazla bağışa dair şikayetler yapılmıştı.  Bu para, partinin gelecekteki referandum kampanyası için kaynak yaratmaya çalışması amacıyla toplanmıştı ve İskoçya Polisi bu paraya ne olduğunu incelemek üzere Branchform Operasyonunu başlatmıştı.