17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2023 08:38 | Son Güncelleme: 22.10.2023 22:44

İsrail-Hamas savaşında 16. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail-Hamas savaşında 16. güne girildi. Son birkaç gündür bölgenin gündeminde İsrail tarafından yapılacak kara harekatının ne zaman başlayacağı bulunuyor. İşte an be an savaşa dair gelişmeler...
Arşiv
Arşiv

Hamas tarafından İsrail tarafına düzenlenen Aksa Tufanı isimli bir operasyon ile başlayan ve 7 Ekim'den bu yana devam eden savaşta gündem İsrail tarafından düzenlenmesi beklenen kara harekatı. İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler...

22:30: İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ile telefonda görüştü. Sanchez açıklamasında, mevkidaşına Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınadığını, İsrail'in uluslararası hukuk çerçevesinde kendisini savunma hakkı olduğunu ifade ettiğini aktardı. Kurbanların aileleriyle dayanışma içinde olduğunu belirten Sanchez, rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, tüm sivillerin korunması, Gazze halkına yeterli ve sürekli insani yardımın ulaştırılması konusundaki "derin endişelerini" iletti. Sanchez, "Bunun için insani bir ateşkes gerekmektedir. Çatışmanın bölgesel olarak tırmanmasını önlemek için bu gereklidir. Barışa ulaşmak için iki devletli çözüme, İsrail ve Filistin'in barış ve güvenlik içinde yan yana yaşamasına dayanan kesin bir çözüme yönelmeliyiz" ifadelerini kullandı.

21:30: İsrail ordusu, kara harekatı düzenlemeye hazırlandığı Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren birliğine tanksavar füzesiyle düzenlenen saldırıda bir askerinin öldüğünü, 3'ünün yaralandığını açıkladı.

19:50: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de beklenen kara harekatının "Gazze'deki son kara harekâtı olması gerektiğini, çünkü bundan sonra Hamas'ın olmayacağını" söyledi. İsrail Hava Kuvvetleri'nin operasyon odasıyla yaptığı görüşmede Gallant, Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik askeri operasyonun "bir ay, iki ya da üç ay sürebileceğini ama sonunda Hamas'ın olmayacağını" söyledi.

Gazeteci Nimet Kıraç, Oksijen için takip ettiği Hamas-İsrail savaşı 16’ncı gününde Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Kampı’ndan gelişmeleri aktardı

19:45: İsrail ordusu, Mısır sınırına yakın Kerem Ebu Salim bölgesinde Mısır’a ait bir noktanın yanlışlıkla hedef alındığını duyurdu.

19:00 Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: Hastanelere yakıt temin edilmemesi, 38’i çocuk 1100 böbrek yetmezliği hastasının hayatını tehdit edecektir.

18:10:  Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 29 personelinin öldüğünü bildirdi.

17:45: Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus'ta bir İsrail tankı ve 2 buldozerini imha ettiğini duyurdu.

17: 10: ABD Başkanı Biden: İsrail'in kendini savunma hakkı var. Bugün ve her zaman halkını korumak için ihtiyaç duydukları şeylere sahip olduklarından emin olmalıyız. Aynı zamanda Başbakan Netanyahu ve ben İsrail'in savaş kanunlarına göre nasıl hareket etmesi gerektiği konusunu görüştük. Bu da savaşta sivilleri ellerinden geldiğince korumak anlamına geliyor. Sadece barış içinde yaşamak isteyen masum Filistinlilerin insanlığını görmezden gelemeyiz. İşte bu nedenle Gazze'deki Filistinli sivillere yönelik ilk insani yardım sevkiyatı için bir anlaşma sağladım. Ve iki devletli çözümden vazgeçemeyiz.

17:05: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin kuzeyindeki ordu üssünü ziyaret etti. Burada savaşa ilişkin konuşan Netanyahu, Lübnan'daki Hizbullah'ın savaşa girmesi halinde "hayatının hatasını" yapacağını söyledi.

16:42 İnsani yardım tırları Refah Sınır Kapısı'ndan ikinci kez Gazze'ye girdi

16:18 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, akaryakıt istasyonu sahiplerini ve elinde az miktar da olsa yakıt bulunanları, hastanelere bağış yapmaya çağırdı.

16:12 İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’ten (Şabak) yapılan ortak yazılı açıklamada, Hamas'ın roket ve topçu sistemi komutan yardımcısı ve merkezi bölgedeki roket atışlarını yönetmekten sorumlu Muhammed Katamiş'in öldürüldüğü ifade edildi.

15:43 İsrail'de, 7 Ekim'den bu yana Filistinlilerle yaşanan çatışmalarda 1200'den fazla ordu mensubunun sakat kaldığı açıklandı.

15:19 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 3 kilisenin ciddi şekilde zarar gördüğü belirtildi.

15:08 Hizbullah, İsrail ile arasındaki çatışmalarda 4 mensubunun öldürüldüğünü duyurdu. Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 22’e yükseldi.

15:06 BM: Gazze Şeridi'nde yakıtımız 3 gün içinde bitecek. Yakıt olmadan su, çalışan hastane ve fırınlar olmayacak, insani yardım da olmaz.

15:03 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 18 gazetecinin hayatını kaybettiği açıklandı.

14:12 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Gazze'deki ağır insani durumu düşündüğünü ve kilise ile hastanenin vurulmasının kendisine acı verdiğini söyledi.

13:57 İsrail’in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 266 artarak 4 bin 651'e yükselirken yaşamını yitirenlerin 1873’ünü çocuklar oluşturuyor.

13:27 İsrail ordusu Lübnan'dan İsrail topraklarına doğru yaklaşan bir insansız hava aracının (İHA) vurulduğunu açıkladı.

13.12 ABD Başkanı Joe Biden, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki halkın insani yardımlara erişmeye devam etmelerini sağlama konusundaki kararlılıklarını sürdüreceklerini ve bunun için tüm taraflarla çalışmayı devam ettireceklerini ifade etti.

13:09 Kuveyt resmi ajansı KUNA'ya göre, Dışişleri Bakanı Salim Abdullah el-Cabir es-Sabah, hafta boyunca her gün Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyacak uçakların kaldırılacağını duyurdu.

13:07  Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumu, İsrail askerlerinin çoğunluğu Ramallah, El-Halil ve Kudüs olmak üzere Cenin, Nablus, Tubas ve Selfit kentlerinde de gözaltı operasyonu yürüttüğünü ve 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınan Filistinli sayısının 1130'a yükseldiğini duyurdu.

12:45 İsrail ordusu, "savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanmak ve karşı karşıya kalacağı tehditleri azaltmak" amacıyla Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını açıkladı.

12:44 Filistin yönetimi, İsrail'in abluka altındaki Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik uyguladığı şiddetin durdurulması için uluslararası topluma gerçek manada baskı kurma çağrısında bulundu.

12:22 Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi: Filistinliler için yaklaşık 6,5 ton tıbbi ve 32 ton afet yardım malzemesi taşıyan IAF C-17 uçağının Mısır'daki El-Ariş Havalimanı'na gitmek üzere havalandı. İnsani yardımlar arasında ilaç, çadır, uyku tulumları ve su artıma tabletleri gibi malzemeler bulunuyor.

11:48 Mısır'da düzenlenen, İsrail-Filistin çatışması ve Gazze'deki gelişmelerin ele alındığı "Kahire Barış Zirvesi"ne katılan Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Cai Cün, Filistin sorununun çözümü için uluslararası konferans toplanması çağrısı yaptı.

11:38 İsrail, çatışmaların yaşandığı Lübnan sınırının bulunduğu kuzey bölgelerinde 14 yerleşimi daha tahliye etme kararı aldı.

11:26 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin "İran ve vekil güçlerin Orta Doğu'daki faaliyetlerinin arttığı" için bölgedeki ABD güçlerinin kuvvetlendirilmesi için ek destek sağlanacağını söyledi.

11:16 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 5 camiyi daha yıkmasıyla, 7 Ekim'den bu yana saldırılarda yıkılan camilerin sayısı 31'e yükseldi.

10:51 Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman sağlık çalışanın da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı uçağı, Ankara'dan Mısır'a hareket etti.

10:42 Şam yönetimi, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam ile Halep ilinde bulunan uluslararası havalimanlarına hava saldırısı düzenlediğini ileri sürdü.

09:23 Ankara Esenboğa Havalimanı'nda sabah saatlerinde ilaç ve tıbbi malzeme yüklenen Cumhurbaşkanlığına ait uçak, çalışmaların tamamlanmasının ardından 20 uzman sağlık çalışanıyla Kahire'ye doğru yola çıkacak. Aralarında doktorların da bulunduğu sağlık ekibi, El-Ariş Havalimanı ve Refah Sınır Kapısı'nda kurulacak sahra hastanelerinin fizibilite çalışmalarını yürütecek.

08:07 Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İsrail-Filistin çatışmasında tüm tarafların jeopolitik değerlendirmeleri bir tarafa bırakarak kalıcı barış için uluslararası uzlaşmayı teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin sorununda Arap ve İslam ülkelerinin meşru taleplerini desteklediklerini söyledi.

07:52 İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın Cenin, Tubas ve Nablus kentlerine düzenlediği baskın ve saldırılarda 3 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.

07:23 Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, Filistin-İsrail krizinde "iki devletli çözümü" desteklemeyi sürdürdüğünü belirterek, "Japonya'nın Filistin'e olan kararlılığı asla değişmeyecektir" dedi.

06:24 İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeydoğusundaki Tubas kentinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 5 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

06:15 İsrailli muhalif bir hareket, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili sorumluluktan kaçmak için delilleri ve belgeleri yok etmekle suçladı.

04:32 İsrail ordusu ile İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Cenin Mülteci Kampı'nın Ed-Demc Mahallesi'nde bulunan El-Ensar Camisi'nin İsrail uçaklarınca bombalandığı ifade edildi. Caminin altından geçen bir tünelin tahrip edildiği kaydedilen açıklamada, tünelde, geçen aylarda düzenlenen bir dizi saldırıdan sorumlu olan Hamas ve İslami Cihad ortak hücresinin bulunduğu aktarıldı.

03:35 İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda 12 kişi öldü, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.

02:56 İsrail'den Gazze Şeridi sakinlerine: Gazze Vadisi'nin kuzeyinde bulunmanız hayatınızı tehlikeye atmaktadır. Gazze Vadisi'nin güneyine gitmeyen ve kuzey bölgesini boşaltmamayı seçen herkes, terör örgütünün işbirlikçisi kabul edilebilir.

01:12 Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'nın Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsrail, Han Yunus'taki El-Celal Caddesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 9 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

00:41 Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, başkent Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde yaklaşık 200 İsrailli toplandı. Hükümet aleyhinde gösteri düzenleyen grup, Filistinli gruplar tarafından esir alınan İsraillilerin serbest bırakılmasını istedi.

00:31 Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada 2 Hizbullah mensubunun öldüğü duyuruldu.

00:11 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 26 camiyi tamamen yıktı.