08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2023 11:54 | Son Güncelleme: 26.10.2023 23:51

İsrail Hamas savaşında 20. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail Hamas savaşının 20. gününde sivil katliamının durdurulması yönünde dünyadan yükselen çağrılara rağmen bombalar yağmaya devam ediyor. İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi’ne son 24 saatte 250 hava saldırısı düzenledi
İsrail Hamas savaşında 20. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı Aksa Tufanı adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar şiddetlenerek sürüyor. İşte son 24 saatte yaşanan gelişmelerden öne çıkanlar...

23:50: Gazze’deki hükümet, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 29 bin konutun tamamen yıkıldığını, en az 2 bin kişi için enkaz altında oldukları yönünde ihbar alındığını duyurdu.

22:25: Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin aileleri, yakınlarının kurtarılması talebiyle Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde protesto düzenledi. Protestoya katılan yüzlerce kişi, "Çocuklarımızı kurtarın", "Onları hemen eve getirin" ve "Kalplerimiz Gazze'de esir" yazılı pankartlar taşıdı.

22.05: İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sırasında esir alınan kişiler için anlaşmayı değerlendirmeye hazır olduğunu duyurdu.

22:00: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda öldürülen 7 bin 28 Filistinlinin isimlerini yayınladı. Listede, aynı aileden olan çok sayıda kişinin olduğu görüldü. 

21.50: İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'ın üst düzey 4 yetkilisini öldürdüğünü duyurdu.

21:40: Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk’un da yer aldığı heyetin Moskova’yı ziyaret ettiği belirtildi. Rus yetkililerin Merzuk’la görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisine yer verilen açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki yabancı rehinelerin derhal serbest bırakılması konusunda Rusya'nın tutumunun da devamı amacıyla kendisiyle temaslarda bulunulduğu, Rus ve diğer yabancı vatandaşların Filistin anklavından tahliyesinin sağlanmasına ilişkin konuların da ele alındığı kaydedildi.

20:10: BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazze'de yerinden edilen kişi sayısının yaklaşık 1 milyon 400 bine ulaştığını aktaran Dujarric, bunlardan 629 bininin, acil durum için belirlenen yaklaşık 155 sığınakta kaldığını kaydetti. Dujarric, "Sığınıkların aşırı kalabalıklaşması endişe yaratıyor. Sığınaklar normal kapasitelerinin 2,7 kat üzerinde çalışıyor." dedi.

20:00: Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, "İsrail uluslararası hukukun kendi dışında herkese uygulanması gerektiğini düşünüyor" dedi. Mansur, Gazze'deki hastanelerin ölülerin saklandığı buzdolaplarına döndüğünü ifade etti.

18:40: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) bugün Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği bir saldırıda Hamas'ın İstihbarat Başkan Yardımcısı Şadi Barud'u öldürdüğünü açıkladı. Haaretz’in haberine göre; IDF Barud'u Hamas lideri Yahya Sinvar'la birlikte 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde düzenlenen saldırıları planlamakla suçluyor.

18:15: Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında şu ana kadar ellerindeki İsrailli esirlerden 50'sinin öldüğünü duyurdu.

18:10: BM Genel Kurulu, "İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı faaliyetlerini" ele almak için Özel Acil Oturum'la toplandı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Francis, Orta Doğu'da son yılların en büyük ve ciddi çatışmasının gerçekleştiğine işaret etti. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısını, sivillerin öldürülmesi ve kaçırılmasını kınadığının altını çizen Francis, "Aynı şekilde İsrail'in Gazze Şeridi'nde ayrım gözetmeksizin masum sivillere yönelik saldırılarını ve kritik altyapı yıkımını kınıyor ve reddediyorum" ifadelerini kullandı. 

18:05: Uluslararası Af Örgütü, Gazze'de daha fazla sivil can kaybının önlenmesi ve insani yardımlara erişiminin sağlanması için Gazze Şeridi ve İsrail'deki tüm taraflara "acil ateşkes" çağrısında bulundu.

18:00: İsrail'in dün Gazze'ye düzenlediği saldırıda eşi ve çocuklarının yanı sıra ailesinden çok sayıda kişiyi kaybeden Al Jazeera televizyonu Gazze muhabiri Vail ed-Dahduh, İsrail'in onları susturamayacağını ve görevlerini yapmaya devam edeceklerini söyledi.

17:30: Estonya Başbakanı Kaja Kallas, İsrail-Filistin çatışması sürerken Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin "ateşkes" kelimesini kullanma konusunda neden anlaşamadıklarının sorulması üzerine, "Eğer kelimeler farklı ülkeler için farklı anlamlar taşıyorsa, o zaman tartışalım ve doğru kelimeleri bulalım. Ancak prensip olarak temel bir anlayışa sahip olduğumuzu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

17:15: İsrail ordusu, Gazze savaşına ilişkin haberlere çeşitli yasaklar getirerek, savaşın seyri ve ordunun faaliyetleriyle ilgili tüm haber ve görsellerin yayınlanmadan önce kendi “sansür birimine” gönderilmesini istedi

16:12 İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, ülke yönetimindeki hiç kimsenin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim'de düzenlenen saldırıların sorumluluğundan kaçamayacağını söyledi. 

15:57 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bir Filistinli çocuğu öldürdü. Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 105'e yükseldi

14:56 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında 101 sağlık çalışanı öldü, 57 sağlık kurumu hedef alındı, 12 hastane ve 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı. 


14:15 Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, Refah Sınır Kapısı'ndan su, gıda ve ilaç taşıyan 12 TIR'ın giriş yaptığını açıkladı.

14:01: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 481 artarak 2 bin 913'ü çocuk 7 bin 28'e yükseldi.

İsrailli esirlerin sayısını 224

13:18 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği saldırılarda ölen 309 askerin ailelerine bilgi verdiklerini söyledi. Söz konusu saldırılar sırasında esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürülen 224 İsraillinin ailesini de bilgilendirdiklerini belirten Hagari, "Kayıp ve kaçırılmış İsraillilerle ilgili bilgilere ulaşmak için baskınlarımızı sürdürüyoruz. Bu rakamlar değiştikçe kayıp ve kaçırılanların ailelerini bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi.

13:10 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Gazze'ye insani yardımın ulaşamadığını belirterek, "Gazze'de insani felaket yaşanıyor. İnsani yardımların oraya ulaştırılması gerek." dedi.

20 günde 200 bin konutu yıkıldı

12:49 Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Muhammed Ziyara, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırıları sonucu yaklaşık 200 bin konutun tamamen veya kısmen yıkıldığını bildirdi.

11:44 Filistin resmi ajansı WAFA, Batı Şeria'daki güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail askerlerinin Batı Şeria ve Kudüs'te bazı evlere baskınlar düzenlediğini duyurdu. Filistin Esirler Cemiyeti de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te aralarında Hamas yöneticilerinin yanı sıra 5 kadının olduğu en az 85 Filistinlinin İsrail güçlerince gözaltına aldığı kaydedildi.

Fransa'dan hastane gemisi

11:38 Fransa, İsrail-Filistin çatışmaları nedeniyle insani krizin feci boyutlara ulaştığı Gazze için hastane gemisi gönderdi. BFMTV'nin haberine göre, Tonnerre isimli hastane gemisi, dün yerel saatle 16.00'da Fransa'nın Toulon Limanı'ndan Gazze'ye hareket etti. Geminin, İsrail'in hedef gözetmeyen ağır hava saldırılarında yaralananlar ile yakıt ve tıbbı malzeme sıkıntısıyla karşı karşıya olan Gazze'deki hastanelere destek sunacak.

11:00 Filistin'de faaliyet gösteren sol görüşlü Filistin Demokrat Halk Kurtuluş Cephesi Siyasi Büro Üyesi Talal Ebu Zarife, İsrail'in Hamas'ı "terör örgütü DEAŞ" gibi yaftalamasındaki amacının, Gazze Şeridi'nde, "halkın kanını dökerek yaptığı soykırımı meşrulaştırmak" olduğunu söyledi.

10:54 Sivil katliamının durdurulması yönünde dünyadan yükselen çağrılara rağmen İsrail güçleri ayrım yapmadan Gazze'yi bombalamaya devam ediyor. Ordudan yapılan açıklamada, Gazze’de son 24 saatte 250 yerin vurulduğu aktarıldı.

Sağlık Bakanı Koca'dan, DSÖ'ye Gazze çağrısı

10:32 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrasında Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), Gazze'de verilecek sağlık hizmetlerinin güvenliğini garanti altına almasını istedi.

10:18 ABD Temsilciler Meclisi Başkanlığı'na seçilen Mike Johnson'ın ilk günündeki ilk icraatı, İsrail'e desteğin beyan edildiği karar tasarısını oylamaya sunmak oldu.

10:14 İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlemesi beklenen kara harekatı kapsamında Filistinli direniş gruplarının tünellerine girmek için sinir gazı ve kimyasal silah kullanacağı öne sürüldü.

09:33 ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'de sivillerin korunmasının önemine dikkati çekti.

09:30 El-Aksa televizyonunun Telegram kanalından yapılan açıklamada, Kassam Tugaylarının Gazze'nin orta kesimlerindeki el-Bureyc Mülteci Kampı'nda bir İsrail helikopterini hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, "Kassam Tugayları, el-Bureyc'in doğusunda bir İsrail helikopterini SAM-7 füzesiyle vurdu, savaşçılarımız helikopterin vurulduğunu doğruladı." ifadesine yer verildi.

07:20 Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, uluslararası toplumun Ortadoğu'da devam eden çatışmaları durdurması gerektiğini belirterek, "Bu artık bir savaş değil, sadece bir soykırım" dedi.

Ölen İsrail askeri sayısı 309'a yükseldi

07:16 İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askeri sayısı 309 oldu. Son olarak Golani Tugayı'nda görev yapan Başçavuş Zev Dado Zal'ın hayatını kaybettiği açıklandı.

Gece boyunca bomba yağdı

04:38 Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığının Telegram sayfasında yapılan anlık kısa bilgi paylaşımlarına göre İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki el-Astal Ailesi'nin evine hava saldırısı düzenledi. Şihab haber ajansı, Astal Ailesi'nden 18 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenlerin çoğunun çocuklardan oluştuğunu yazdı.

Bir gazeteci daha öldü

02:54 Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Zevayde bölgesindeki bir eve, İsrail savaş uçaklarından atılan füze sonucu gazeteci Dua Şeref ve yanındaki kızı yaşamını yitirdi.Aksa'nın Sesi Radyosu, Gazeteci Dua Şeref'in, kurumlarında program sunucusu olarak çalıştığını duyurdu.

02:43 Yedioth Aharonoth gazetesine göre, ordu radyosuna açıklama yapan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik Lübnan topraklarından fırlatılan karadan havaya bir füzenin, hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü söyledi.

ABD ve Rusya'nın karar tasarıları reddedildi

00:27 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi. 15 üyeli BMGK'de önce ABD'nin sunduğu karar tasarısı oylandı. Karar için 10 ülke evet oyu kullanırken 2 ülke çekimser, 3 ülke ise hayır oyu verdi. Hayır oyu kullanan Rusya ve Çin'in BMGK daimi üyesi olduğu için karar tasarısı veto edilmiş oldu. Birleşik Arap Emirlikleri de hayır oyu kullandı.