16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2023 08:54 | Son Güncelleme: 09.10.2023 23:32

İsrail-Hamas savaşında 3. gün: Dakika dakika yaşananlar

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın başlattığı saldırılarda Hamas savaşçıları, çok sayıda İsrailli askeri ve bazı sivilleri esir aldı. İsrail de karşı saldırılarına devam ediyor. İşte çatışmaların 3. gününde dakika dakika yaşananlar
İsrail-Hamas savaşında 3. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail güçleri ve Hamas savaşçıları arasındaki çatışmalar üçüncü gününe girdi. İsrail savaş uçaklarının gece boyunca Gazze Şeridi'nin güney ve kuzeyindeki hedefleri vurdu. İşte an be an yaşananlar

23:29: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "dünyanın en büyüklerinden" olarak nitelediği "Amerikan uçak gemisinin İsrail'e doğru geldiğini" söyledi.

22:51: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin gerilimi ile ilgili son gelişmeler ele alındı ve gerginliğin sonlandırılması için yapılabilecekler değerlendirildi.

22:49: Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki gelişmeleri ele aldı.

22:34: İsrail, "rehinelere zarar verme pahasına" Gazze'ye yönelik saldırılara devam edeceklerini açıkladı.

22:25: ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Demokrat Rashida Tlaib ile Cori Bush'a, İsrail'e yönelik eleştirileri ve "apartheid rejimi" şeklinde niteledikleri İsrail yönetimine yapılan "koşulsuz" yardımların durdurulmasını istemeleri nedeniyle kendi partilerinden bazı üyeler tepki gösterdi.

22:14: Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Filistin meselesinin, bu ülkenin halkının istekleri doğrultusunda çözülmesinin Orta Doğu’da barış için kaçınılmaz olduğunu söyledi.

22:13: Portekiz, İsrail'de bulunan vatandaşlarının tahliyesi için bir askeri uçağı Tel Aviv'e gönderdi.

22:12: Lübnan Hizbullah’ı, İsrail’in saldırısına karşılık güdümlü füze ile sınırdaki askeri hedefi vurduğunu açıkladı.

22:04: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı, 140'ı çocuk 687'ye yükseldi

21:54: Çin, Orta Doğu'da Filistin ile İsrail arasında tırmanan gerilime ilişkin taraflara "itidalle hareket etme, çatışmaya son verme ve sivillerin korunmasına" yönelik çağrılarını tekrarlarken "iki devleti çözüm" vurgusu yaptı.

21:45: İsrail ordusu, Lübnan sınırından sızmaya çalışan "2 silahlı unsurun öldürüldüğünü" açıkladı.

21:42: İsrail ordusu, Lübnan tarafından topraklarına saldırı yapıldığını, olayda herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadığını duyurdu.

21:32: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 140'ı çocuk, 687'ye yükseldi.

21:28: Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Filistinliler tüm haklarını geri alana kadar desteklerinin devam edeceğini söyledi.

21:06: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'i, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde uyarı yapmadan vurduğu her ev için, ellerindeki İsrailli bir kişiyi infaz etmekle tehdit etti.

20:29: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya ve Fransa'nın, güçlü şekilde İsrail’in yanında durduğunu söyledi.

20:22: Gazze'den düzenlenen saldırıda en az 900 İsraillinin hayatını kaybettiği açıklandı.

20:01: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İsrail ve Hamas arasındaki savaşla ilgili yaptığı açıklamada "Bu çatışma durup dururken oluşmadı. Çok uzun zamandır süren ve sonunda siyasi çözüm görünmeyen 56 yıllık bir işgalden ötürü ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

19:46: Avrupa'da gaz fiyatları jeopolitik gerilimin etkisiyle yüzde 12,5 yükseldi.

19:42: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail-Filistin gerilimi çerçevesinde bölgede artan çatışmalar ele alındı.

19:37: Birleşmiş Milletler (BM), çatışmaların iki gündür sürdüğü Gazze'de 123 bin 538 bin kişinin yerinden edildiğini açıklandı.

19:31: İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki er-Rimal mahallesinin büyük bir bölümünü bombaladı. Savaş uçakları Rimal mahallesindeki hemen hemen tüm bina ve konutları tahrip etti, mahallenin büyük bir bölümünü yerle bir oldu.

19:29: İsrail, Lübnan'ın güneyinden yapılan sızma girişimi ve çatışmaların ardından sınır bölgelerini topçu birlikleri ile vurmaya devam ediyor.

19:18: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail ve Filistin'de yaşananlar ile bölgedeki gerilime ilişkin son gelişmeler ele alındı.

19:03: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail-Filistin gerilimi çerçevesinde bölgede artan çatışmalar ele alındı.

18:57: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la, kabine toplantısına ara vererek telefonda görüştü.

18:09: Kırgızistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, çok sayıda can kaybına ve yıkıma neden olan İsrail-Filistin çatışmasının tırmanmasının, derin endişeyle takip edildiği belirtildi. Kırgızistan, İsrail ve Filistin'deki taraflara "ateşkes" çağrısı yaptı.

17:03 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun kentinde bulunan tek hastane, İsrail'in saldırıları nedeniyle hizmet veremeyecek duruma geldi.

Gazze kentinin birçok yoğun bombalamalar yüzünden yoğun dumanlar yükseliyor

17:01 Gazze'den İsrail tarafına roket atışları sürüyor

16:34 ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamas saldırısında 9 ABD vatandaşının yaşamını yitirdiğini teyit ettiklerini açıkladı.

15:54 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş saldırılara İsrail'in verdiği tepkinin "Ortadoğu'yu değiştireceğini" söyledi. Netanyahu "Daha yeni başladı" diye ekledi.

15:26 Reuters'da yer alan bir habere göre Katarlı arabulucuların Hamas yetkilileriyle acil görüşmeler yaparak, militan grup tarafından kaçırılan ve Gazze'de tutulan İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki 36 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını müzakere ediyor.

15:20 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 560'a yükseldi.

14:33 Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın Et-Tirens bölgesindeki Ebu Aşkiyan Ailesi'nin evini hedef aldığını açıkladı.  Saldırıda detay verilmeksizin çok sayıda Filistinlinin öldüğünü veya yaralandığı aktarıldı.

 Cebaliya Kampı'nda bir binaya hava saldırısı düzenledi.

14:28 İsrail Ordu Sözcüsü General Danny Hagari, İran'ın Gazze-İsrail savaşına müdahil olduğuna ilişkin "İran'ın Gazze Şeridi’nden İsrail’e karşı başlatılan savaşa karıştığına dair hiçbir belirti yok" şeklinde cevap verdi.

14:03 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden atılan roketin, Kudüs-Tel Aviv arasındaki ana yolun yakınlarındaki açık alanı vurduğunu belirtti.

14:03 İsrail basınına göre, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 800'ü geçti.

İsrail savaş uçaklarının düzenlediği hava saldırılarında Gazze'nin batısındaki El-Garbi Camisi yıkıldı.

14:00 Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından Almanya'da İsrail nefretine karşı güçlü ve kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini söyledi 

13.34 Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg Filistin yönetimine yönelik toplam 19 milyon euro değerindeki mali yardımı askıya aldıklarını açıkladı.

13:33: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Filistin-İsrail çatışmasının bölgedeki mevcut statükonun sürdürülemez olduğunu gösterdiğini belirtti.

13.32 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ve bölgedeki durumu ele almak üzere yarın AB ülkelerinin dışişleri bakanlarını acilen toplantıya çağırdığını açıkladı.

13:30 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ne tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacağını söyledi.

13.08 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin arasındaki gerilimden derin endişe duyduklarını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, İsrail veya Filistin liderleriyle görüşme planlamadığını belirten Peskov, gerekmesi halinde temasların gerçekleştirilebileceğini söyledi.

13:07 İsrail Gazze'nin kuzeyinde bir yerleşim yerine saldırdı

13:01  Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail’e atılan roketler, Ben Gurion Havaalanı'nı hedef aldı. Tel Aviv yakınlarında yer alan ülkenin en büyük uçuş noktası Ben Gurion Havaalanı’nın uluslararası uçuşlar için kullanılan 3. Terminali'nin yakınlarına düştü.

12:41 Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde şartlı güvence aldıklarını söyledi.

12:34 İsrail ordusu Gazze çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerinde kontrolü sağladığını duyurdu. Ordu, bölgede hala Filistinli silahlı unsurların olabileceğini, sızma girişimlerine karşı sınırı tank ve hava araçları ile koruyacağını açıkladı.

12:29 İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam, Hamas'ın İsrail'e saldırısında İran'ın parmağı olduğu yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

12:18 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırına yığınak yaparken bölgede tansiyon giderek yükseliyor. İsrail ordusuna ait buldozerler bölgede yeni siperler kazıyor.

12:13 İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin Abesan el-Kebira, Abesan Sagira ve Hırbe Huzaa beldelerinde yaşayanlar başta olmak üzere Gazze sakinlerine evlerinden ayrılma çağrısında bulundu.

11:44 İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 1000 tondan fazla patlayıcı kullandığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ne her birine onlarca savaş uçağının katıldığı 4 hava saldırısı düzenlendiği ve 800'den fazla noktanın hedef alındığı kaydedildi.

10:53 Fransız televizyon kanalı BFMTV'nin haberine göre, Fransız-İsrail vatandaşı çok sayıda yedek asker, İsrail Silahlı Kuvvetleri'ne katılmak için ülkeden ayrılmaya başladı. İsrail'e gidecek yedek askerlere uçuşlarda öncelik verildiği ifade edildi.

10:41 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 493'e yükseldi.

10:33 ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınayarak İsrail'in güvenliği için gereken desteği sağlamakta kararlı olduklarını söyledi.

 "80 ayrı noktadan 1000 Hamas savaşçısı girdi"

09:37 İsrail ordusu, 7 Ekim'den itibaren Gazze Şeridi'nden yaklaşık 1000 Hamas savaşçısının 80 ayrı noktadan İsrail içinde 20 yerleşim yeri ve 11 askeri üsse girdiğini değerlendiriyor. Ordu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden çevredeki İsrail yerleşimlerine sızan Hamas savaşçılarıyla çatışmaların devam ettiğini söyledi.

"500'den fazla nokta hedef alındı"

09:25 İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada "Gece savaş uçakları, helikopterler, hava araçları ve topçu güçleri, Gazze Şeridi'nde Hamas ve İslami Cihad'a ait 500'den fazla noktayı hedef aldı" ifadeleri kullanıldı

Ölü sayısı 91'i çocuk 436'ya yükseldi

08:43 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 3 gündür düzenlediği saldırılarda 91'i çocuk, 61'i kadın 436 kişinin yaşamını yitirdiği, 224'ü çocuk, 151'i kadın olmak üzere 2 bin 271 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 15 Filistinliyi öldürdü

08:00 Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, aralarında Kudüs'ün de olduğu Batı Şeria'nın El Halil, Ramallah, Eriha, Nablus ve Kalkilya kentlerinde 7 Ekim'den bu yana toplam 15 Filistinlinin İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

07:13 İsrail ordusu, Hamas'ın önceki gün başlayan ve bugün de devam eden saldırılarında ölen askerlerinin sayısının 73'ye yükseldiğini duyurdu.

İsrail savaş uçakları Gazze'nin kentinin Er-Rimal semtindeki Ulusal İslam Bankası binasına hava saldırısı düzenledi. Saldır sonucu bina çevresindeki ev ve caddelerde ağır hasar oluştu.

 05:58 İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında 24 kişinin yaşamını yitirdi. Han Yunus'taki görgü tanıklarına göre, kentin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinin belediye bölgesi, Karaman ve Naayma caddelerindeki yapılara 60'tan fazla hava saldırısı düzenlendi, bombardıman evlerde ve altyapıda büyük hasar oluşturdu.

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ne hava saldırılarını gece boyunca sürdürdü

İsrail yanlışlıkla kendi askerlerini vurdu

03:37 İsrail resmi haber ajansı KAN'ın ordu sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Celil Garbi yakınındaki bir Yahudi yerleşim yerinde görev yapan İsrail güçleri, kontrol noktasına hızlıca yaklaşan araca ateş açtı. Daha sonra askeri aracın içindekilerin İsrail ordusuna bağlı askerler olduğu anlaşıldı. Hafif yaralanan İsrail askerleri tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

03:30 Filistin resmi haber ajansı WAFA, Kalandiya'da bir askeri kontrol noktasında çıkan çatışmada, İsrail güçlerinin gençlerin üzerine gerçek mermilerle ateş açtığını duyurdu.

03:22 Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan ardı ardına yapılan açıklamalarda, işgal güçleri tarafından açılan ateş sonucu, Eriha kentinde 1, Kudüs'ün kuzeyinde 3, el-Halil ve Nablus kentlerinde birer kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Bakanlık, "Kudüs'ün kuzeyindeki Kalandiya'dan 3 şehidin cenazelerinin Ramallah'taki Tıp Merkezi'ne nakledildiğini" belirtti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. Gazze - İsrail sınır bölgesine düzenlenen saldırı sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi.

 01:33 Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas'a bağlı El-Aksa TV'de yayımlanan konuşmasında, "Tugay'a bağlı savaşçıların yeni bir grup İsrailliyi esir alıp Gazze Şeridi'ne geçirmeyi başardığını" söyledi. Kassam Tugayları üyelerinin, esir aldıkları İsraillilerin bazılarının İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü belgelediğini aktaran Ebu Ubeyde, esirlerin sayısına ilişkin bilgi vermedi.

01:00 İsrail Kanal 12 Televizyonu da Gazze'den Askalan'a çok sayıda roket atıldığını doğruladı. Yediot Ahranot gazetesi ise Gazze'den atılan bir roketin Askalan'da bir binaya isabet ettiğini geçti.

00:50 Kassam Tugayları, Telegram'dan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'de sivillere yönelik saldırılarının devam etmesine cevap olarak, Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca "Aksa Tufanı" kapsamında Askalan kentine de 100 roket atıldığı ifade edildi.