03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2023 15:26 | Son Güncelleme: 09.10.2023 15:37

Katar ve ABD İsrailli esirlerin takası için Hamas ile görüşüyor

Hamas'ın cumartesi günü sabah saatlerinde İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan çatışmalar devam ediyor. Reuters, Katar ve ABD'nin Hamas'ın elindeki rehinelerin İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerle takası için görüşmelere öncülük ettiğini yazdı
Katar ve ABD İsrailli esirlerin takası için Hamas ile görüşüyor

Reuters'da yer alan bir habere göre Katarlı arabulucuların Hamas yetkilileriyle acil görüşmeler yaparak, militan grup tarafından kaçırılan ve Gazze'de tutulan İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki 36 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını müzakere ediyor.

Katar'ın Cumartesi gecesinden bu yana ABD ile koordineli olarak yürüttüğü müzakereler hakkında pozitif seyrettiği söyleniyor. Haberde Katar'ın İslamcı grubun Gazze'den İsrail kentlerine saldırarak 700'den fazla İsrailliyi öldürmesi ve onlarca rehineyle kaçmasından bu yana Doha ve Gazze'deki Hamas yetkilileriyle temas halinde olduğu da belirtildi.

Hamas-İsrail savaşı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenlemişti. Sınır kapısındaki İsrail ordu güçlerini tasfiye ederek burayı ele geçiren silahlı gruplar, ardından sınırı aşarak İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmişti.

Buna karşılık İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıklamıştı. İşgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde ise İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 16 Filistinli yaşamını yitirmişti. İsrail basınında, saldırılarda şu ana kadar yaklaşık 800 İsraillinin öldüğü, 2 bin 400 kişinin yaralandığı belirtiliyor.