21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2023 08:25 | Son Güncelleme: 11.10.2023 23:46

İsrail-Hamas savaşında 5. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde başlayan Aksa Tufanı Operasyonu sonrası Ortadoğu resmen ateş çemberine döndü. Hamas'a savaş ilan eden İsrail Gazze'ye havadan ve denizden bombardımana devam ediyor. İşte savaşın 5 gününde yaşananlar
Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

İsrail-Hamas savaşında 5. güne girildi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üst üste çatışmaların sona erdirilmesi çağrısı yapsa da taraflar saldırılarına devam ediyor. İşte dün geceden şuana kadar yaşanan gelişmeler...

23:46: Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1200 İsrailli hayatını kaybederken İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1100 kişi yaşamını yitirdi.

22:31: İsrail ordusu, Lübnan’dan insansız hava araçlarıyla ülkenin kuzeyine sızma yapıldığı yönündeki uyarının "yanlış alarm" olduğunu duyurdu.

22:12: ABD'nin, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılar karşısında İranlı üst düzey hükümet yetkililerinin "hazırlıksız yakalandığını" gösteren özel istihbarat verileri topladığı belirtildi.

21:55: İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ülkesinin Filistin'e yönelik yardımları artıracağını duyurdu. İspanyol televizyonu La Sexta'ya konuşan Albares, İspanya'nın bu yıl Filistin'e destek için ayırdığı 8 milyon euro'luk bütçenin yanı sıra, 1 milyon euro'luk bir insani yardım paketini daha onayladığını açıkladı.

21:54: İsrail'in, "dış dünyadan tamamen izole etmek" amacıyla hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların elektriğini kestiği belirtildi.

21:42: Güney Amerika ülkelerinden Peru, Şili ve Paraguay vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak göndereceğini duyurdu.

21:34: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar çerçevesinde son gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Selman ile görüşmesinde, bölge ülkelerinin çatışmaların sona ermesi için yapıcı mesajlar vermesinin önemli olduğunu söyledi.

21:08: İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri ve yerleşimcilerin saldırılarında ölenlerin sayısı 28'e çıktı.

20:56: Abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e sızan Filistinli direnişçiler ile İsrail güçleri arasında çatışma çıktığı ve 3 Filistinlinin öldürüldüğü açıklandı.

20:27: Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Gazze'deki Filistinlilerin derhal durdurulması ve kınanması gereken bir katliama maruz kaldıklarını söyledi.

20:15: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail ile Filistin arasında artan gerilimde sivillerin ve insani yardım çalışanlarının hedef olmaması ve her zaman korunmaları gerektiğini belirtti.

20.00: ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamas saldırılarında en az 22 ABD vatandaşının öldüğünü açıkladı.

19.35: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentini R160 tipi roketle vurduklarını açıkladı.

19:20: İsrail ordu radyosu, Lübnan’dan İsrail topraklarına 15 insansız hava aracı sızma girişimi gerçekleştirildiğini duyurdu.

19:15: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından sonra Doğu Akdeniz'e yönlendirme kararı aldığı USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubunun bölgeye ulaştığını açıkladı.

18.42: Hamas, Haifa bölgesine uzun menzilli füze fırlatıldığını açıkladı.

18.40: İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan'dan İsrail hava sahasına sızma şüphesi olduğuna dair haberler aldığını açıkladı. Reuters haber ajansına göre İsrail'in kuzeyindeki birçok kasabada alarm verildi. Reuters ayrıca İsrailli yayın kuruluşu Kan'a dayandırdığı haberinde İsrail'in kuzeyine mermiler düştüğünü duyurdu.

18.00: İsrail Sağlık Bakanı Moşe Arbel, Başbakan Netanyahu'dan teröristleri devlet hastaneleri yerine askeri hastanelerde ve hapishanelerde tedavi etmesini istedi. Arbel, "Bu karanlık zamanlarda, sağlık sistemi tamamen katliam kurbanlarının, İsrail ordusu askerlerinin tedavisine ve bir sonraki adım için hazırlıklara odaklanmalıdır" diye yazdı. Arbel, "Bu aşağılık teröristleri kamu sağlık sisteminde tedavi etme işi bu çabalara ciddi zarar veriyor ve bu nedenle kamu sağlık sistemine onları tedavi etmemeleri talimatını verdim'' ifadelerini kullandı.

17:29: İsrail Başbakanı Netanyahu ve muhalefetteki Gantz, acil durum hükümeti kurulması için anlaştı. BBC'nin haberine göre; Netanyahu, Gantz ve ülkenin savunma bakanından oluşan bir "savaş kabinesi" kurulacak. Bu, savaş döneminde "savaşın yürütülmesiyle ilgili olmayan hiçbir yasa tasarısı veya hükümet kararının desteklenmeyeceği" ve tüm üst düzey atamaların savaş döneminde otomatik olarak uzatılacağı anlamına geliyor.

17:22: Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail saldırılarıyla yıkılan binaların altında çok sayıda kişinin bulunduğunu, sivil savunma ekiplerinin çalışmalarının saldırılar nedeniyle sekteye uğradığını açıkladı.

17:14: İsrail polisi, Filistinli silahlı grupların cumartesi sabahı sınırdan sızarak gerçekleştirdiği saldırılara karşılık vermekte geç kaldığı yönündeki, ülke kamuoyundan yükselen eleştirileri reddetti.

16:42 Gazze Şeridi'ndeki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail'in önceden uyarı veya bilgilendirme yapmaksızın Gazze'de evlerinde oturan aileleri hedef alarak 23 katliam gerçekleştirdiğini söyledi. Maruf, bu katliamlarda çoğu kadın ve çocuk 160'tan fazla sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.

15:13 İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi'nde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.

14:58 İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikini kesmesinin 2 milyondan fazla Filistinli için bir çeşit ölüm olduğunu belirtti. B'Tselem Sözcüsü Kerim Cibran, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 2,23 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne su, elektrik, yakıt ve gıda tedarikinin kesilmesi yönündeki açıklamasının tam bir savaş suçu olduğunu ifade etti.

14:56 Gazze'deki hava saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 9 BM çalışanı öldü.

14:53 İsrail ordusu Gazze'yi obüslerle yoğun şekilde vuruyor

 

14:20 İran Cumhurbaşkanı Reisi, uluslararası camiayı İsrail'in işlediği suçlara karşı
göreve çağırdı.

14:11 Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'de çocukların öldürüldüğüne dair Batı'daki bazı medya organlarında yer alan iddiaların tümüyle asılsız olduğu belirtildi. Söz konusu iddiaların "Filistin halkına ve direnişine iftira atmak üzere İsrail'in uydurduğu hikayelerden ibaret olduğuna" işaret edilen açıklamada, "Bu iftiraların sonuncusu da çocukların kesilerek öldürüldüğü ve sivillerin hedef alındığı oldu" denildi.

13:48 İsrail 2006'dan bu yana ilk kez Gazze'ye çok namlulu roketatar sistemiyle saldırdı

13:15 Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, saldırıya uğrayanın kendini savunma hakkı olduğunu ancak birçok masum sivilin hayatını kaybettiği Gazze'de topyekun bir kuşatma olmasından büyük endişe duyduğunu söyledi.

13:05: Filistin yönetimi, İsrail'i, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilere karşı soykırım uygulamakla suçladı.

13:04 Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, hastanelerdeki tüm yatakların dolduğunu, ilaç ve tıbbi malzemelerin de tükenmek üzere olduğunu söyledi. Ebu Riş, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü bombardımanda vurulanların yüzde 60'ı kadın ve çocuklardan oluşuyor" dedi.

12:50 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1055'e çıktı.

12.13 BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Abu Hasna Gazze Şeridi, su, sağlık malzemeleri ve gıda dahil insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmazsa eşsiz bir insani faciaya şahit olacak" dedi. İlerleyen saatlerde Gazze'de benzinin biteceğini ve hastanelerin hizmet dışı kalacağını ifade eden Abu Hasna, durumun bu şekilde devam etmesi halinde Gazze Şeridi'nde iki hafta içinde yiyecek bulunmayacağını söyledi.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına beşinci gününde de devam etti. Saldırı sonucu Cebaliye Mülteci Kampı'ndan dumanlar yükseldi.

11:50 Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius mecliste yaptığı açıklamada, "Hafta sonundan bu yana arkadaşım ve meslektaşım Joaw Galant ile mesajlaşıyoruz. Alman hükümeti adına Berlin'deki İsrail büyükelçiliğinin askeri ataşesine yaptığımız gibi ona da destek önerdim. Şu ana kadar her ikisi de herhangi bir askeri ya da teknik desteğe ihtiyaç duymadıklarını söylediler" dedi.

10:54 Filistin'in Sesi radyosuna açıklamada bulunan Filistin Enerji Kurumu Başkanı Thafer Melhem, Gazze Şeridi'ne enerji sağlayan ve elektrik üretimi için tek kaynak olan santralin yakıtının 10-12 saat içinde biteceğini söyledi.

10:52 Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu. Haberde, saldırılarla enkaza dönüşen bölgeye kimsenin giremediğine işaret edildi.

09:49 BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail'in hava saldırılarının ardından bölgedeki insani durama dair yazılı açıklamada, "Gazze'de 263 bin 934'ten fazla kişinin evlerini terk ettiğine inanılıyor" ifadesi kullanıldı.

09:06 İsrail basınında çıkan ve sosyal medyada yayılan “Hamaslıların bebeklerin başlarını kestiği” yönündeki iddialar için, İsrail Ordu Sözcülüğü, böyle bir olaya dair ellerinde delil olmadığını söyledi. Hamas tarafı ise konuyu "İsrailli esirleri öldürülmesi mümkün değildir" diyerek yalanladı.

09.03 ABD'nin Filistinliler ve Amerikan vatandaşlarının Gazze Şeridi'nden tahliyesinde kullanılmak üzere bir insani koridor oluşturmak için diğer ülkelerle birlikte çalıştığı belirtildi.

08:37 İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 950'ye yükseldi.

08:01 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e Aksa Tufanı adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail ordusunda abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara operasyonu için hazırlıklar sürüyor

07:41 İsrail ordusuna ait deniz ve topçu birlikleri abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki kıyı şeridinden İsrail'e sızmaya çalışan Hamas hedeflerini vurduğuna ilişkin bir video yayınladı. İşte saldırı anına ait görüntüler

07:40 İsrail ordusunun, Gazze'ye saldırılarında 8 gazeteci yaşamını yitirdi.

07:21 İsrail ordusu 7 Ekim Cumartesi'den bu yana 169 askerinin öldüğünü açıkladı.

Gazze Şeridi'nin batısındaki mahallelerde yaşayanlar İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sebebiyle, evlerinden çıkarak kentin merkezine sığındı

 03:26 Gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağı İsrail'e ulaştı. USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile ona eşlik edecek kruvazör ve saldırı gemilerinin de kısa sürede Doğu Akdeniz’e gelmesi bekleniyor.

01:05 İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin Gazze'deki evinin bombalandığını duyurdu.  İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Twitter'dan (X) paylaştığı hava saldırısı görüntülerinde İsrail savaş uçaklarının Ebu Ubeyde'nin evini yıktığını öne sürdü.

 00:42 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Twitter (x) hesabından yarın İsrail'e gitmek üzere yola çıkacağını duyurdu.

00:20 DSÖ, İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sona ermesi çağrısını yineledi