28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.09.2024 11:02 | Son Güncelleme: 28.09.2024 13:25

İsrail ordusu duyurdu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail'in dün gece saatlerinde Hizbullah'ın ana komuta merkezini vurdu. İsrail ordusu saldırının ardından grubun lideri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah konuya dair henüz resmi bir açıklama yapmadı
İsrail ordusu duyurdu: Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail'in cuma akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney banliyölerinden birine düzenlediği saldırının hedefinin Hizbullah'ın uzun süredir liderliğini yapan Hasan Nasrallah olduğu yönünde çok sayıda haber yayınlandı. Hizbullah, Nasrallah'ın saldırılarda öldürülüp öldürülmediğine dair resmi bir açıklama yapmadı.

Ancak İsrail ordusunun resmi X hesabından yapılan açıklamayla Nasrallah'ın öldürüldüğü öne sürüldü. Paylaşımda, "Nasrallah artık dünyayı terörize edemeyecek" ifadesi yer aldı. Bu paylaşımın ardından İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, X'te yaptığı açıklamada "İsrail ordusu Hizbullah terör örgütünün lideri Hasan Nasrallah'ı ortadan kaldırdı” dedi.

2006'da da öldüğü iddia edilmişti

Hizbullah’a yakın bir kaynak, AFP’ye yaptığı açıklamada İsrail’in saldırılarının sürdüğü cuma akşamı milis grubun Nasrallah’la iletişiminin koptuğunu belirtti. Verilen bilgiye göre Hizbullah, dün akşamdan bu yana Nasrallah’a ulaşamıyor. Öte yandan aynı kaynak, Nasrallah’ın 2006 Lübnan Savaşı’nda da öldürüldüğünün iddia edildiğini ancak daha sonra Hizbullah liderinin hayatta olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

 

Reuters'ta yer alan habere göre İsrail ordusu Telegram üzerinden saldırıya dair bir açıklamada yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

  • Hizbullah terör örgütünün lideri ve kurucularından Hasan Nasrallah, Hizbullah'ın Güney Cephesi Komutanı Ali Karki ve diğer Hizbullah komutanlarıyla birlikte dün (27 Eylül 2024, Cuma) IDF tarafından ortadan kaldırıldı.
  • IDF ve İsrail güvenlik kurumlarından alınan kesin istihbaratın ardından IAF savaş uçakları Beyrut'un Dahieh bölgesinde bir konutun altında yer alan Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahına bir saldırı düzenledi. Saldırı, Hizbullah'ın üst düzey komuta kademesi karargâhta faaliyet gösterirken ve İsrail Devleti vatandaşlarına karşı terör faaliyetlerini ilerletirken gerçekleştirildi.
  • Hassan Nasrallah 32 yıllık Hizbullah Genel Sekreterliği döneminde çok sayıda İsrailli sivil ve askerin öldürülmesinden ve binlerce terörist faaliyetin planlanıp yürütülmesinden sorumlu olmuştur. Dünyanın dört bir yanında çeşitli milletlerden sivillerin öldürüldüğü terör saldırılarının yönetilmesi ve yürütülmesinden sorumluydu. Nasrallah örgütün merkezi karar mercii ve stratejik lideriydi.
  • Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah terör örgütü, 8 Ekim'de İsrail Devleti'ne karşı savaşında Hamas terör örgütüne katıldı. O tarihten bu yana Hizbullah, İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik devam eden ve sebepsiz saldırılarını sürdürerek Lübnan Devleti'ni ve tüm bölgeyi daha büyük bir tırmanışa sürükledi.
  • IDF, İsrail Devleti ve halkına karşı terörizmi teşvik eden ve bu yönde faaliyet gösteren herkese karşı operasyonlarına devam edecektir.