19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 23:05 | Son Güncelleme: 22.11.2023 00:53

İsrail ve Hamas rehine takasında anlaştı

İsrail ile Hamas arasında esir takası konusunda anlaşma sağlandı. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre anlaşma, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 150 Filistinli mahkum karşılığında 4 günlük ateşkes ve 4 gün içinde 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını içeriyor
İsrail ve Hamas rehine takasında anlaştı

İsrail yönetimi ile Hamas arasında esir takası konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı. Anlaşma kapsamında 4 günlük ateşkesin de yürürlüğe girmesi bekleniyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hükümet zor ama doğru bir karar verdi. Rehineler aşamalar halinde serbest bırakılacak" dedi. Netanyahu ayrıca ABD Başkanı Biden'ın anlaşmanın geliştirilmesinde yardımcı olduğunu dile getirdi. İsrail Başbakanı, geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini açıkladı.

Netanyahu, esir takası anlaşmasının taslağının, Uluslararası Kızılhaç Örgütünün henüz serbest bırakılmamış esirleri ziyaretlerini ve onlara ilaç tedarikini de kapsayacağını ifade etti.

Anlaşmanın kapsamı

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre anlaşma, İsrail hapishanelerinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 150 Filistinli mahkumu serbest bırakması karşılığında 4 günlük ateşkes ve 4 gün içinde 50 İsrailli rehinenin (çocuk ve kadın) serbest bırakılmasını içeriyor.

İsrail ordusu kabul etti

KAN, İsrail ordusunun, Hamas ile yapılması beklenen esir takası anlaşmasını kabul ettiğini belirterek, ateşkes günlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyindeki karadan saldırı hazırlığı amacıyla ordu güçlerini yeniden organize etmek için kullanabileceğini duyurdu. Haberde, "İsrail ordusunun şu aşamada çekinmeden anlaşmayı kabul ettiği söylenebilir. Orduda ateşkesin sahadaki güçleri yeniden organize etmek için kullanılabileceği söyleniyor. Kara manevrasının Gazze Şeridi'nin güneyine kadar genişletilmesine yönelik hazırlıklar da yapılıyor." ifadeleri kullanıldı.