16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2024 12:37 | Son Güncelleme: 13.07.2024 16:35

İsrail'den Hamas liderine suikast: Çadırda kalan onlarca sivil vuruldu

İsrail’in güvenli olduğunu iddia ettiği El-Mevasi bölgesine düzenlediği saldırıda en az 71 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. AP'ye konuşan İsrailli bir yetkili saldırının hedefinde Hamas liderlerinden Muhammed Deif ve Rafe Salame olduğunu açıkladı. Hamas ise hedef iddialarını yalanladı

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında yer alan El-Mevasi'de yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir bölgeye saldırı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı 71 kişinin öldüğünü 289 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrailli bir yetkili saldırının hedefinde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif ve Han Yunus Tugayı komutanı Rafe Salame'nin olduğunu açıkladı. 

İsrail Savunma Bakanlığı'nın hedefindeki üst düzey Hamaslılar için yaptığı iskambil destesinde Deif, Karo Joker olarak ilan edilmişti

7 Ekim saldırısının planlayıcısıydı

Deif, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği Aksa Tufanı'nın planlayıcısı olduğu için aylardır İsrail'in hedefindeydi. Bu süre zarfında bir tünelde saklandığı, bugün tünelden çıktığı anda roketlerin hedefi olduğu iddia edildi. İsrail Savunma Bakanlığı'nın hedefindeki üst düzey Hamaslılar için yaptığı iskambil destesinde Deif, Karo Joker olarak ilan edilmişti

Reuters'a göre İsrail ordusu, Han Yunus yakınlarında onlarca kişinin öldürüldüğüne dair haberleri inceleyeceğini söyledi. Hizbullah'a bağlı Al-Mayadeen'in bir muhabiri, bölgedeki hastanelerin yeni gelenlere yer açmak için daha önce kabul edilen hastaları tahliye ettiğini iddia etti.

Hamas hedef iddialarını yalanladı

Hamas, İsrail'in Han Yunus'taki "güvenli bölge" olarak nitelendirilen El-Mevasi bölgesine yönelik saldırısında Filistinli liderleri hedef alındığı yönündeki iddiaların reddedildiği açıklamada, bu durum İsrail'in gerçekleştirdiği "korkunç katliamın boyutlarını örtbas etme çabası" olarak değerlendirildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki Mevasi bölgesindeki katliamla, Filistin halkına yönelik "Nazi soykırımının devam ettiği" ifade edilen açıklamada, ABD yönetiminin bu suçun "doğrudan ortağı" olduğu kaydedildi. Açıklamada, Mevasi bölgesinde İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılar, "en güçlü şekilde" kınandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almaya devam etmesi nedeniyle yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

İsrail’in, Han Yunus kentinde 'güvenli bölge' olarak belirlediği El Mevasi’de barınan Filistinlilere saldırarak onlarca sivili katletmesi, Netanyahu hükümetinin Filistinlileri topyekun yok etme çabasının bir aşamasıdır. İsrail’in ateşkes konusunda Hamas’ın olumlu yanıtına karşılık vermesi beklenirken bir kez daha kan dökmeyi tercih etmesi, Netanyahu hükümetinin kalıcı ateşkes müzakerelerini engellemeye çalıştığının da delilidir. İsrail’e destek veren ülkelerin, bu barbarlığa artık dur demesi gerekmektedir.

Mevasi'ye zorunlu göç

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 1 Temmuz'da Filistinlilerden Han Yunus kentinin doğusundaki bölgeleri "güvenlikleri için" acilen boşaltmaları yönünde açıklama yaptı. Han Yunus'un doğu bölgelerinde yerinden edilen Filistinlilere ses kaydı gönderen İsrail güçleri, bölgenin "tehlikeli çatışma bölgesi" olduğu iddiasıyla Filistinlilerin tahliyesini istedi. Bunun üzerine, İsrail'in saldırılarından kaçan Filistinliler, Deyr el-Belah'ın güneybatısından Refah'ın batısına uzanan ve yerleşim yeri olmayan El-Mevasi bölgesine doğru göç etmek zorunda kaldı.

Han Yunus kentindeki Gazze-Avrupa Hastanesi çalışanları da 2 Temmuz'da, İsrail'in hastanenin bulunduğu bölgenin boşaltılması yönündeki uyarısının ardından hasta, yaralı ve cihazların tahliyesine başladı.
Gazze Şeridi'nde faaliyetteki az sayıdaki sağlık merkezinden biri olan Gazze-Avrupa Hastanesinden tahliye edilen hasta ve yaralılar kent merkezindeki Nasır Hastanesine nakledildi. Yerleşim için uygun olmayan kumluk Mevasi bölgesine tahliye edilen Filistinliler ise altyapı, kanalizasyon, elektrik hattı ve iletişimden yoksun bu alanda sığınmak zorunda kaldı.