19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2024 21:16 | Son Güncelleme: 18.08.2024 21:30

İsrail'in en büyük fosil yakıt tedarikçisi Kolombiya kömür ihracatını durdurma kararı aldı

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail hükümetine Gazze'deki çatışmayı sona erdirmesi için baskı yapmak amacıyla İsrail'e kömür ihracatını yasaklayan bir kararname imzaladı. Cumhurbaşkanı Petro "Gazze'de soykırım bitene kadar İsrail'e kömür yok" dedi
İsrail'in en büyük fosil yakıt tedarikçisi Kolombiya kömür ihracatını durdurma kararı aldı

Başkanlık web sitesinde yayınlanan kararnamenin tarihi 14 Ağustos. Kolombiya, İsrail'in en büyük fosil yakıt tedarikçisi konumunda.

Kolombiya Madenciler Birliği, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması nedeniyle Kolombiya'nın İsrail'e kömür ihracatını durduramayacağı ve bu madeni üreten şirketlerin harekete geçmeyi düşünebileceği uyarısında bulundu.

Soykırım bitene kadar kömür yok

Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro hükümetinin aldığı karar doğrultusunda geçtiğimiz günlerde İsrail'e kömür ihracatını yasaklayan bir kararname yayımlamıştı.

Kararnamede, İsrail'in, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) kararlarına uymadığı hatırlatılarak, Gazze'ye saldırıların devam ettiği müddetçe İsrail'e kömür ihracatının yapılmayacağı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Petro da X sosyal medya hesabındaki açıklamasında, "Soykırım durdurulana kadar İsrail'e kömür ihracatını askıya alacağız" ifadesini kullandı.

Kolombiya, Gazze'de Filistin halkına yönelik saldırıları gerekçe göstererek 3 Mayıs'ta İsrail ile diplomatik ilişkileri resmen kestiğini duyurmuştu.