27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 17.03.2023 22:13

İtalya siyasetinde başroller iki ayrı uçtaki iki kadının

Aşırı sağcı Meloni’nin İtalya’da başbakanlık koltuğuna oturması, sol ittifakta bir başka kadının önünü açtı. İtalyan ana muhalefetinin tarihteki en genç kadın lideri olan 37 yaşındaki Elly Schlein, cesur söylemleriyle dikkat çekiyor
İtalya siyasetinde başroller iki ayrı uçtaki iki kadının

Övgü Pınar / Roma

İtalya’ya ilk kadın başbakanı getiren Eylül 2022 seçimleri öncesinde sağ ve sol partiler son büyük mitinglerini birer gün arayla başkent Roma’daki Piazza del Popolo meydanında yapıyordu. Sağ ittifakın 22 Eylül’deki mitinginin tartışmasız yıldızı, 3 gün sonraki seçimleri kazanacak olan Giorgia Meloni’yken, ertesi gün sol ittifakın mitinginde başka bir kadın parlıyordu: Elly Schlein.

Genel seçimleri Meloni liderliğindeki aşırı sağ kazanınca merkez solun amiral gemisi Demokratik Parti’nin (PD) genel sekreteri Enrico Letta görevi bıraktı ve geçen ay sonunda ön seçimlerde yerine Elly Schlein seçildi. Geçen hafta sonu parti kongresinde resmen göreve başlayan 37 yaşındaki Schlein, ülkenin en köklü partilerinden PD’nin en genç ve ilk kadın genel sekreteri oldu.

Ve böylece hem iktidar hem de ana muhalefet partileri tarihte ilk kez, hem de aynı dönemde kadın liderlerin yönetimine girdi.

Ne var ki bu iki lideri birbirine benzer kılan özellikler listesi, ülkenin en büyük iki partisine liderlik etmelerinin pek de ötesine geçmiyor. Schlein’ın seçilmesinin ardından kaçınılmaz olarak Meloni karşılaştırmaları yapılsa da, ‘’Daha farklı olamazlardı’’ en sık tekrarlanan yorumlardan.