02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2023 14:53 | Son Güncelleme: 07.08.2023 15:03

İtalya'da alkollü araç kullanımını engellemek için önlem: Kulüpten çıkan gençlere ücretsiz taksi

İtalya'da alkollü araç kullanmanın neden olduğu kazaları engellemek için yeni bir önlem alınıyor. Geçen hafta denenmeye başlanan projeyle gece kulübünden çıkan gençlere ücretsiz taksiler sağlanıyor
İtalya'da alkollü araç kullanımını engellemek için önlem: Kulüpten çıkan gençlere ücretsiz taksi

Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini’nin önayak olduğu projeyle gece kulüplerinden çıkan gençlere alkol testi yapılacak ve sınırı aşanlara ücretsiz taksi sağlanacak. BBC'den Övgü Pınar'ın haberine göre alkollülere ücretsiz taksi uygulaması, geçen hafta sonunda altı gece kulübünde denenmeye başlandı.

Deneme süreci eylüle kadar devam edecek. Ardından sonuçlar değerlendirilerek projenin geleceğine karar verilecek. Deneme aşaması için sınırlı sayıda eğlence mekanı ile bakanlık arasında bir ön anlaşma imzalandı. Yol güvenliği başlığı altında geliştirilen projeyi geçen hafta duyuran Bakan Salvini, “Fazla içenlere ücretsiz taksi ve servis araçları: Yollardaki riskleri ve trajedileri önlemeyi amaçlayan somut bir girişim” ifadelerini kullandı.

İçmeye teşvik edebilir

Ancak geniş bir kesim projeyi eleştirdi. Projeyi hatalı bir kamu harcaması olarak görenlerin yanı sıra gençlerin ücretsiz taksi hakkından faydalanmak için daha fazla içmeye teşvik edileceği endişesini dile getirenler de var. Ekonomi ve kamu yönetimi uzmanı akademisyen Michele Boldrin de Salvini’nin projeyi tanıttığı mesajını, “Başkalarının parasıyla diskolar, taksiciler ve genç alkolizmi nasıl mı finanse edilir? İşte böyle” diyerek paylaştı.