19 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2024 10:22 | Son Güncelleme: 14.08.2024 10:29

Japonya Başbakanı Kishida ikinci dönemde parti liderliğine aday olmayacak

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, eylül ayında yapılacak seçimlerde ikinci dönem için aday olmayacağını duyurdu. Analistler yendeki son çalkantılar ve Japonya Merkez Bankası’nın geçen ayki faiz artırımı sonrası siyasi belirsizliği piyasalar için hoş bir beklenti olmadığına dikkat çekti
Japonya Başbakanı Kishida ikinci dönemde parti liderliğine aday olmayacak

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, eylül ayında yapılacak parti seçimlerinde iktidarda olan Liberal Demokratik Parti'nin (LDP) lideri olarak yeniden seçimlere katılmayacağını söyledi. 67 yaşındaki lider dün Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, LDP'nin başına yeni birisi gelmesinin zamanının geldiğini belirtti ve yeni parti liderine tam destek sağlayacağını ekledi. Fumio Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu seçimde insanlara LDP'nin değiştiğini ve partinin yeni bir döneme girdiğini göstermek gerekiyor" dedi.

"Değişimin ilk adımı benim çekilmem"

Fumio Kishida sözlerini “Şeffaf ve açık seçimler ve özgür ve canlı tartışmalar önemlidir. LDP'nin değişeceğini göstermenin en belirgin ilk adımı benim kenara çekilmemdir. Önümüzdeki başkanlık seçiminde aday olmayacağım” diye konuştu.

"Finans skandalları bana güveni zedeledi"

Kishida’ya destek, geniş çaplı bir parti rüşvet fonu skandalı, enflasyon ve yendeki düşüşün seçmenleri hayal kırıklığına uğratması gibi nedenlerle aylardır düşüşteydi. Yaklaşık üç yıl önce göreve gelen Kishida, siyasi finans skandalları serisinin kendisine olan güveni aşındırdığını ve kararında etkili olduğunu söyledi.

Ilımlı siyasi belirsizlik dönemi

Bloomberg Kıdemli Japonya Ekonomisti Taro Kimura, kendisine verilen desteğin azaldığı bir dönemde Kishida’nın kararının büyük bir sürpriz olmadığı ancak LDP içinde yerine kimin geçeceği konusunda bir fikir birliğinin olmamasının, “ılımlı bir siyasi belirsizlik dönemi” yaşanabileceği anlamına geldiği değerlendirmesini yaptı.

Piyasalar için hoş bir beklenti değil

Kimura, “Hisse senetleri ve yendeki son çalkantılar ve Japonya Merkez Bankası’nın geçen ayki faiz artırımı sonrası siyasi tepkiler gölgesinde bu, piyasalar için pek de hoş bir beklenti değil” diye ekledi.