08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 08:42 | Son Güncelleme: 04.07.2023 09:04

Japonya'da erik yağmuru alarmı: 360 bin kişi için tahliye çağrısı

Japonya'nın güneybatısındaki Kyuşu bölgesindeki erik yağmuru olarak adlandırılan lokal sağanak yağışlar sonrası 360 bin kişiye yönelik tahliye çağrısı yapıldı
Japonya'da erik yağmuru alarmı: 360 bin kişi için tahliye çağrısı

Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkenin Kyuşu bölgesindeki lokal sağanakların sıklaşması sonrası, halka yönelik çağrılarını güncelledi. Şiddetli yağışlar sonrası Kumamoto eyaletinde bir köprü yıkıldı. Mahsur kalan araçlar için itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. Ayrıca, toprak kayması ve taşkın uyarıları yapıldı. Kumamoto, Fukuoka ve Oita eyaletleri dahil Kyuşu genelinde 360 bin kişinin tahliyesi istendi. Doğu Asya ülkesi Japonya'da erik yağmurları şeklinde bilinen tsuyu sağanak sezonu mayıs sonundan, temmuz ortasına dek sürüyor.

Erik Yağmuru (Tsuyu) nedir?

Japonya'da yağmur mevsimi erik yağmuru (tsuyu) olarak adlandırılır ve ülkenin çoğunda (Honshu, Kyushu ve Shikoku) Haziran başından Temmuz ortasına kadar, Honshū'daki Kansai ve Kantō bölgelerinde yaklaşık 7 Haziran'dan 20 Temmuz'a kadar sürer. Bu yağmurların en tipik özelliği Meiyu cephesi olarak bilinen sabit bir cephe boyunca devam ederek yağış yaşanıyor olmasıdır. Tsuyu, subtropikal sırtın bu cepheyi bölgenin kuzeyine itecek kadar güçlendiği yaz aylarında sona erer. Bu hava sistemleri şiddetli yağışlara ve sellere neden olabilir.

Kaynak: AA