27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2023 10:43 | Son Güncelleme: 03.01.2023 11:45

Japonya'dan yeni nüfus politikası: Tokyo'dan taşınan ailelere çocuk başına 1 milyon yen

Tokyo'daki nüfusun artmasıyla birlikte Japonya hükümeti, şehrin dışına taşınan ailelere çocuk başına 1 milyon yen verecek. Ailelerin bu maaştan yararlanması için en az beş yıl gittikleri şehirde kalması gerekiyor
Japonya'dan yeni nüfus politikası: Tokyo'dan taşınan ailelere çocuk başına 1 milyon yen

Japonya hükümeti, bölgelerdeki nüfus düşüşünü tersine çevirmek amacıyla Tokyo'nun dışına taşınan ailelere çocuk başına 1 milyon Yen (7 bin 500 dolar) teklif ediyor. Hükümet, nüfusu yaşlanan ve azalan  kasaba ve köylere yeniden hayat verme çabasının bir parçası olarak nisan ayında bu planı uygulamaya koyacak.

Tokyo'nun nüfusu geçen yıl ilk kez pandemiden kaynaklı olarak azalmış olsa da siyasetçiler şehrin nüfus yoğunluğunu azaltmak için tercih edilmeyen bölgelerde yeni hayatlar kurmaya teşvik etmek için daha fazla şey yapılması gerektiğine inanıyor.

2022 yılı itibariyle dünyanın en kalabalık şehri Tokyo oldu. Tokyo, 2022'de 39 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehri iken, azalan doğum oranları ve yaşlanan nüfus nedeniyle bu sayı azalma başladı.

Halihazırda mevcut olan 3 milyon Yen'e kadar mali desteğe ek olarak yapılacak ödeme, Tokyo'nun 23 çekirdek bölgesinde ve komşu Saitama, Chiba ve Kanagawa eyaletlerinde yaşayan ailelere verilecek.

5 yıl dolmadan dönenlere iade şartı

Kyodo haber ajansının yetkililere dayandırdığı habere göre, yardımlardan faydalanabilmek için ailelerin Tokyo'nun dışına taşınması gerekiyor, ancak bazı aileler şehrin sınırları içinde kalan dağlık bölgelere taşınmaları halinde de para yardımı alabilecek. Ancak kısa süre sonra Tokyo'ya geri dönmeleriyle maaş almaya devam edeceğini sanan aileler hayal kırıklığına uğrayabilir. Başkentten ayrılan aileler yeni evlerinde en az beş yıl yaşamaları ve hanenin bir üyesinin çalışıyor olması ya da iş açmayı planlıyor olması gerekiyor. Beş yıl geçmeden taşınanlar parayı iade etmek zorunda kalacak.

Yetkililer, teklif edilen meblağların 18 yaşına kadar çocukları olan aileler için geçerli olacağını ve yaklaşık 35 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük metropolü olan Tokyo'da alan ve kamu hizmetleri üzerindeki baskıyı azaltacağını umuyor.