13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2024 09:12 | Son Güncelleme: 20.01.2024 09:26

Javier Milei'nin kız kardeşi Arjantin'in Gölge Başkanı mı?

Dünyanın da en tartışmalı siyasi figürlerinden bir haline gelen Javier Milei, kız kardeşi Karina ile olan ilişkisiyle gündemde. Bloomberg, El Loco (Deli) lakaplı Arjantin Başkanı'nın tüm kararlarını kardeşine danışarak aldığını yazdı. İşte Gölge Başkan olarak anılan Karina Milei hakkında bilenenler
Fotoğraf: Fabrice Coffrini / Getty Images (Karina Mile- Sağda sarı saçlı)
Fotoğraf: Fabrice Coffrini / Getty Images (Karina Mile- Sağda sarı saçlı)

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 54. Dünya Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasının yapay zekayla İngilizce’ye çevrilmiş hali sosyal medyada ilgi odağı oldu. Ancak onu tekrar dünya gündemine oturtan aynı ziyaret sırasında kendisine eşlik eden danışmanı ve kız kardeşi Karina Milei ile ilişkisi oldu. Amerikan merkezli Bloomberg kendisine 'medyum' diyen Karina'nın adeta Arjantin'in gölge başkanı olduğunu yazdı.

İtaat ettiği tek bir kişi kız kardeşi

Bloomberg'ün haberine göre, Javier Milei'nin Arjantin'in en güçlü adamı olduktan sonra bile sorgusuz sualsiz itaat ettiği tek bir kişi kız kardeşi. Hatta sadece kişisel konularda değil devlet meseleleriyle de ilgili konularda onun sözünden çıkmıyor. Bazı kaynaklara göre Milei'nin siyasete girmesindeki en büyük rol sevgili kız kardeşinde.

Davos'ta yanından ayrılmadı

Karina Milei'nin Arjantin Devlet Başkanı'na Davos'taki toplantılarda eşlik ediyor olması iki kardeşin ilişkisinin daha da dikkat çekmesine neden oldu. Javier Milei, daha önce aralarındaki ilişkiyi "Musa'nın büyük bir lider olduğunu biliyorsunuz, ancak sözü yayma konusunda iyi değildi. Bu yüzden Tanrı bunu yapması için Harun'u gönderdi. Karina Musa, ben de Harun'um. Ben sadece bir elçiyim" diyerek anlatmıştı. Bu sözler kardeşleri tanımayanlar için rahatsız edici olsa da, Milei'nin Arjantin'in lideri olmasın sağlayan seçim kampanyanın korkusuz doğasını ve ülkeyi yeniden şekillendirmek için radikal önerilerle her şeyi yapmaya istekli olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.

Karina, geçen yıl dünya gündemine oturan ve çılgın vaatlerle dolu Arjantin'deki başkanlık kampanyasının başına geçti. Kasım ayındaki zaferin ardından kendisini Javier Milei'nin koruyucusu olarak konumlandırdı. El Loco (Deli) lakaplı Başkan Javier Milei, kardeşi için akrabaların devlet görevlerine atanmasını yasaklayan bir kararnameyi değiştirdi. Böylece Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri görevine gelen Karina, Mile'inin gündemi üzerinde tam kontrole sahip oldu.

Kabine üyeleri dahi önce onunla görüşüyor

Yeni hükümet yapısına aşina olan kişilere göre, kabine üyelerinin bile artık başkanla konuşmadan önce onunla görüşüyor. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Javier Milei'nin genellikle toplantılardan önce ve sonra sadece onunla konuştuğunu söylüyor.

Ludovic Marin / Getty Images ((Karina Mile arkada sarı saçlı)

 

50 yaşındaki Karina, 53 yaşındaki abisi gibi bekâr ve çocuksuz. Ölen ilk köpeği Conan'dan klonlanmış köpeklerine liberal iktisatçıların (Murray Rothbard, Milton Friedman ve Robert Lucas ) adını veren kız kardeş, kendisini evcil hayvanlar da dahil olmak üzere canlı varlıklar ve ruhlar arasında bağlantı kurabilen bir "ruhani medyum" olarak görüyor.

Ayrıntılara takıntılı

Hükümete yakın kaynaklar onun yorulmak bilmeyen ve ayrıntılara takıntılı biri olduğunu söylüyor. Öyle ki halka açık etkinliklerde kimin nereye oturacağını dahi o belirliyor. Kapalı toplantılardaysa cep telefonlarının odanın dışında ya da bir zarfın içinde bırakılmasını istiyor.

İlgi odağı olmayı sevmiyor

Televizyonda şöhrete kavuşan kardeşinin aksine Karina medyanın ilgi odağı olmaktan hoşlanmıyor. Gazetecilerle nadiren konuşuyor ve kendisiyle konuşmaya çalışarak zaman kaybetmemelerini öneriyor.

"Bana haham danışmanlık eder, Yahudi sayılırım"

Peki kendini medyum sana Karina için "O Musa, ben de Harun'um" diyen Javier Milei ülkesini gerçek kardeşinin ruhini liderliğinde mi yönetiyor? Bunu ispatlamak mümkün olmasa da seçimden kısa süre önce yaptığı açıklama inançları konusunda fikir verici olabilir: Kiliseye gitmem, tapınağa giderim. Rahiple konuşmam, bana haham danışmanlık eder, Yahudi sayılırım, kan bağım eksik. 

Kendisini liberteryen olarak tanımlıyor

Uluslararası ve yerel medyada, siyaseten "aşırı sağcı" görüşleriyle adlandırılsa da kendisini "liberteryen" ve "anarko-kapitalist" olarak tanımlayan Milei, bireysel özgürlüğü ve serbest piyasa modelini savunuyor. Arjantinli uzmanlara göre, Milei'nin rekor oy almasının sebeplerinden biri de halkın yıllardır birbirini tekrar eden siyasetçilerden ve vaatlerden sonuç alamaması. Peki Javier Mile başında kardeşi Karina'nın olduğu kampanyada Arjantinlilere neler vaat etmişti? Milei'nin hükümeti yeni altyapı projelerini durduracağını; yeni işe alınan devlet çalışanlarını işten çıkaracağını; bölge sakinleri için enerji ve ulaşım sübvansiyonlarını azaltacağını; Arjantin'in 23 eyaletine yapılan ödemeleri keseceğini ve federal bakanlık sayısını yarıya indirerek 18'den dokuza indireceğini söyledi. Seçim kampanyasını Arjantin Merkez Bankası'nı ortadan kaldırma ve pesoyu ABD doları ile değiştirme vaatleri üzerine kurdu. Bloomberg'ün kaynakları doğru olsun ya da olmasın ilişkileri mercek altına alınan iki kardeşin hem ülkelerinde hem uluslararası ilişkilerde uzun süre konuşulacağı kesin.