29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.05.2022 00:17 | Son Güncelleme: 05.05.2022 09:10

Johnny Depp ve Amber Heard’ün hakaret davasında dünden bugüne yaşananlar

Bir dönemin gözde çiftlerinden Johnny Depp ve Amber Heard dünyanın takip ettiği hakaret davasında kozlarını paylaşıyor. Her iki tarafında sansasyonel iddialar öne sürdüğü davayı kimin kazanacağı ise merak konusu. Peki ilk günden bu yana davada neler yaşandı?
Johnny Depp ve Amber Heard’ün hakaret davasında dünden bugüne yaşananlar

Johhny Depp ve eski eşi Amber Heard’ün davası 12 Nisan’da görülmeye başladı. Dava, Deep’in, Heard’e yazdığı bir makale hakkında 2019 yılında açtığı hakaret davası etrafında dönüyor. Deep, Heard’ün 2018 yılında aile içi şiddet ve taciz hakkında yazdığı makalenin kariyerine onarılamaz bir şekilde zarar verdiğini söylüyor. Altı hafta sürmesi planlanan davada Deep tarafından gönderilen şiddet içerikli mesajlar, çiftin kavgalarının ses kayıtları gibi birçok şey sosyal medyada ses getirdi.

İşte duruşmaların üçüncü haftasında bu sansasyonel davaya ilişkin bilinmesi gerekenler…

Johnny Depp, Amber Heard’e neden dava açtı?

Depp, ilk olarak 2018 aralık ayında Washington Post’ta bir makale yayınlayan Heard’e, Mart 2019’da 50 milyon dolarlık bir hakaret davası açtı. Makalede cinsel saldırı vakalarında, kadınlara yönelik muameleyi tartışan Heard, kendisinden ‘aile içi istismarı temsil eden bir halk figürü’ olarak bahsetti. Ancak yazıda Depp’in adı geçmiyordu. 

Makalenin yayınlanmasından sadece birkaç gün sonra Karayip Korsanları serisindeki rolünden ayrıldığını söyleyen Depp, makalenin kariyerine zarar verdiğini iddia ediyor. O dönem 58 yaşındaki aktörün kariyer, boşanmalarının ardından yayınlan taciz iddiaları nedeniyle sarsılmaya başlamıştı. Uzun süredir ertelenen dava, Deep’in The Sun gazetesini suçlayan benzer bir davayı kaybetmesinin ardından başladı.

Amber Heard, Johhny Deep’e neden dava açtı?

Heard'ın avukatları, İngiltere davasını kaybettikten sonra Depp'in hakaret davasının düşürülmesini istedi, ancak bir yargıç, İngiltere ve ABD hakaret yasalarındaki farklılıklara atıfta bulunarak ve Heard'ün The Sun'a karşı olan davada sanık olmadığını belirterek reddetti. Heard de daha sonra Deep’e, onu sahtekarlıkla karaladığı için 100 milyon dolarlık bir karşı dava açtı. 

Heard, Washington Post makalesinde ne yazmıştı?

Aralık 2018’te, 36 yaşındaki aktris Washington Post’ta, “Cinsel şiddete karşı konuştum ve kültürümüzün gazabıyla karşılaştım” başlıklı bir makale yayınladı. Heard makalede, 2016 yılında aile içi istismarı temsil eden bir figür haline geldikten sonra insanlardan aldığı tepkilerden bahsetti. Şiddet mağdurlarına daha fazla destek verilmesi gerektiğini savundu. Heard, makalede Depp’ten hiç bahsetmese de anlattığı dönem çiftin boşandığı dönemle eşleşiyordu.

The Sun davası

2020 yazında Depp, kendisi hakkında eşini dövdüğüne dair başlık atan The Sun gazetesinde hakaret davası açtı. Duruşmada ifade veren Heard, Depp'e karşı 14 taciz iddiasında bulundu. Depp bunların hepsini reddetti. Ancak dava sonucunda yargıç  Sun'ın manşetinin büyük ölçüde doğru olduğuna karar verdi.

Depp ve Heard’ün ilişkisi

İki ünlü isim 2009 yılında The Rum Diary filminin setinde tanıştı. Depp, mahkemedeki ifadesinde, film için duşta öpüşecekleri bir sahneyi çekerken Heard’e karşı ilk kez bir şeyler hissettiğini anlattı. İkilinin ilişkisi, Depp’in iki çocuğu olan Vanessa Paradis ile ayrılmasından sonra başladı.

Deep ve Heard 2015 yılında evlendi. Heard, 15 ay sonra kendisini taciz ettiğini iddia ettiği Depp’e boşanma davası açtı ve geçici uzaklaştırma kararı aldı. Depp suçlamaları reddetti ve aktörün hukuk ekibi Heard’ü para koparmak için taciz iddiasını kullanmakla suçladı. Heard’ün aylık 50 bin dolarlık nafaka talebi iptal olunca taraflar Heard’e 7 milyon dolar verilmesi konusunda mahkeme dışında anlaşmaya vardı. Heard, parayı hayır kurumuna bağışladığını söyledi. Boşanmalarının sonuçlanmasının ardından çift, “İlişkimiz yoğun bir şekilde tutkulu, zaman zaman değişken ancak her zaman aşka bağlıydı” ifadelerinin yer aldığı ortak bir açıklama yaptı.

Johnny Deep mahkemedeki ifadesinde neler söyledi?

19 Nisan'da davada tanık olarak ifade veren Depp, sözlü ve fiziksel tacizle dolu çocukluğunu, Heard ile ilk karşılaşmalarını ve Karayip Korsanları serisinin başarısının hayatını nasıl değiştirdiğini anlattı. Hem Heard hem de Depp, birbirlerini fiziksel şiddetle suçladı ve her ikisi de diğerinin iddialarını reddetti.

Depp, ifadesinde, "Hiçbir zaman Heard’e vurma noktasına gelmedim ve hayatım boyunca hiçbir kadına vurmadım” dedi. Eski eşinden şiddet gördüğünü öne süren Depp, Heard’ün kendisine votka şişesi fırlattığını ve parmağının ciddi şekilde yaralandığını çeşitli delillerle dile getirdi. Ünlü aktör ayrıca Heard'ün makalesinden sonra altıncı Karayip Korsanları filminden nasıl çıkarıldığını da anlattı. Depp, "Benim adım geçse de geçmese de Heard’ün sözlerinin kariyerimin üzerinde bir etkisi olduğunu düşünmemek gerçekten aptallık olurdu” dedi.

İki tarafın tanıkları dinleniyor

Mahkemede Deep’in ablası ve kişisel menajeri Christi Dembrowski, çocukluk arkadaşı Isaac Baruch gibi isimler tanık olarak ifade verdi. Çift arasında hiçbir şiddete tanık olmadığını söyleyen Baruch, Heard’ün iddialarını “kötü niyetli bir yalan” olarak nitelendirdi. Depp'in hukuk ekibi, Deep’i madde bağımlılığı nedeniyle tedavi eden bir doktor ve hemşireyi de mahkemeye tanık olarak çağırdı. 

Jüri, Depp'in Bahamalar Adaları'ndaki mülkünü yöneten Tara Roberts'ı da dinledi. Roberts bir tartışmaları sırasında Heard’ün “Şişman ve yaşlı bir adam olarak öleceksin” dediğine tanık olduğunu anlattı. Roberts ayrıca çapraz sorgu sırasında da 2013’te yaşanan bir tartışmada Deep’in sahilde bayıldığını gördüğünü ve personelin aktörün çocuklarının adayı terk etmesini ayarlayacak kadar endişelendiğini söyledi.

Borderline kişilik bozukluğu tanısı

Depp’in hukuk ekibi tarafından Heard’ün psikolojik değerlendirmesini yapması için işe alınan Psikolog Shannon Curry ise mahkemede, aktriste borderline ve historionik kişilik bozukluğu teşhisi koyduğunu bildirdi. Curry,  borderline kişilik bozukluğu olan birinin terk edilme korkusu yaşayabileceğini ve birinin gitmesini engellemek için umutsuz girişimlerde bulunabileceğini, histrionik kişilik bozukluğu olanların da ilgi odağı olma dürtüsünün olduğunu da sözlerine ekledi.

Heard’ün tanıklarından Psikolog Dawn Hughes ise davayı gözlemleyen jüriye Heard’ün Johnny Depp’ten şiddet gördüğü için Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşadığını anlattı. Doktor Hudhes,  Depp’in Heard’e evlilikleri süresince hem fiziksel hem de cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etti.

“Heard onu düzeltebileceğine inandı”

Hughes, Heard’ün kendisine anlattığı olaylardan bahsederek, “Depp sarhoş ya da madde etkisinde olduğunda Heard’ü yatağa fırlatarak onunla cinsel ilişkiye girmeye çalıştı. Hatta ona kızdığı zamanlarda onu oral seks yapmaya zorluyordu” dedi. Heard’ün çocukluğuna da atıfta bulunan psikolog, “Heard kendisini inciten birini sevebileceğini çok erken yaşta öğrendi. Tıpkı babasını düzeltmeye çalıştığı gibi Deep’i de düzeltebileceğine inandı” diye konuştu.

Heard’ün de tanık sandalyesine oturmasının ardından, hukuk ekibinin tanık olarak kürsüye çıkarması beklenen kişiler arasında Elon Musk, James Franco gibi ünlü isimler var. 

Heard halkla ilişkiler ekibini kovdu

Ayrıca Amber Heard, geçtiğimiz haftalarda medyada mahkemeyle ilgili çıkan manşetlerden mutsuz olduğu için de halkla ilişkiler ekibini kovdu. The Post'un öğrendiğine göre, Amber Heard, mahkeme savaşında gördüğü manşetler nedeniyle o kadar üzüldü ki, bu hafta başında merakla beklenen tanıklığı öncesi aniden yeni bir PR ekibine geçti.

(Kaynaklar: Time, New York Post)