19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 14:51 | Son Güncelleme: 13.08.2024 14:58

Kamala Harris nasıl kaybedebilir?

Kamuoyu yoklamaları ve ekonomik veriler Demokratların aceleci davranmaması gerektiğini gösteriyor. Kamala Harris'in Cumhuriyetçi Donald Trump karşısında kaybetmesine neden olacak bazı faktörler var ve bunların başında Biden'ın ekonomi anlayışı geliyor
Kamala Harris nasıl kaybedebilir?

Donald Trump'ın neredeyse suikasta kurban gitmesinin üzerinden bir ay geçti. Suikastten kurtulduktan sonra elini havaya kaldırarak verdiği ikonik poz unutulmaya başlandı. Buradaki mesele neredeyse tüm siyasi anların geçiciliği ve zayıflığı. Biraz aksiyon daha sonra gelen haberlerden daha uzun ömürlü olur. Bu da Demokratların bu dönemde dikkate almaları gereken bir uyarı. Peki bu güneşli anlar nasıl ters gidebilir?
Öncelikle anketleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ağustos 2016'da Hillary Clinton, Kamala Harris'in şu anda olduğundan çok daha büyük bir farkla Trump'ın önündeydi. Başkan yardımcısı Joe Biden'a göre çok iyi durumda olduğu için, bazı liberaller onun mutlak pozisyonu çok önemliymiş gibi davranıyor. Ama öyle değil. Ulusal anketlerde bir ya da iki puanlık bir fark, bazı Ortabatı eyaletlerinde biraz daha fazla. Bunların hiçbiri ne Demokratların sevinmesini ne de Cumhuriyetçilerin üzülmesini gerektiriyor.


Trump öncekilere oranla daha iyi bir konumda. 2020'de anketler bu aşamada halk oylamasında yaklaşık sekiz puanlık bir yenilgiye işaret ediyordu. Trump bunun yarısı kadar kaybetti. Eğer Demokratlar Chicago'da yapılacak kongrede öne geçerlerse bu uyarının etkisi azalacaktır. Ancak o zaman işlerin tersine döneceğine inanmak için bir neden olacak: Kötüleşen ekonomi.

Yüzde 70'i ekonomiden şikayetçi

Amerikalılar zaten ekonomi konusunda yeterince karamsardı. Bunu, yüksek gelirli dünyanın gıpta ettiği GSYİH büyümesiyle dengelemeye çalışan bazı liberaller, partizan önyargı teorisine başvurdular: yani Cumhuriyetçi seçmenler, bilinçli ya da bilinçsiz, enflasyonla mücadelelerini abartıyorlar. Ekonomiye ilişkin kötü hisler, toplumsal genişliği bakımından oldukça şaşırtıcı. FT-Michigan Ross anketine katılanların yüzde 70'i ekonomik koşullar konusunda olumsuz düşünüyor. Amerika'da bu kadar kapsamlı bir kötü oranını sürdürecek kadar Cumhuriyetçi yok.

Harris'e ekonomik güven daha az

ABD'de şu anda enflasyon gerçek bir konu. İktidardaki bir partinin ideal kampanya çizgisi olan 'refahınızı muhalefete emanet etmeyin' sloganı giderek daha az bir seçenek haline geliyor. Harris ekonomik güven konusunda Trump'ı biraz geride bırakıyor, ancak bu bile kendi yönetimiyle ters düşmesine bağlı görünüyor. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 60'ı başkan yardımcısının Biden ekonomisini tersk etmesini ya da revize etmesini istiyor. Eğer bunu yaparsa, Demokratlar devletçiliği daha çok sevdiği için iç muhalefet riskiyle karşı karşıya kalacak. Bunu yapmazsa seçmenler arasındaki konumu düşebilir.