09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2024 13:00 | Son Güncelleme: 01.03.2024 14:37

Kanada'dan yeni istihbarat: Araştırmacı, Wuhan'a gizli bilgiler verdi

The Guardian'ın haberine göre Kanada'da yayınlanan yeni bir istihbarat raporu, araştırmacı Xiangguo Qiu'nun Wuhan Viroloji Enstitüsü ile gizlice çalıştığını ve ülkenin ekonomik güvenliğine tehdit oluşturduğunu ortaya çıkardı
Kanada'dan yeni istihbarat: Araştırmacı, Wuhan'a gizli bilgiler verdi

Yeni bir istihbarat raporuna göre Kanada'nın en yüksek güvenlikli laboratuvarında çalışan üst düzey bir araştırmacı Çin kurumlarına gizli bilimsel bilgiler sağladı, yetkililerle gizlice görüştü ve Kanada'nın ekonomik güvenliğine yönelik gerçekçi bir tehdit oluşturdu. 2019 yılında Winnipeg Ulusal Mikrobiyoloji Laboratuvarı'ndan polis eşliğinde götürüldükten ve iki yıl sonra da resmi olarak işten çıkarıldıktan sonra Xiangguo Qiu ve kocası Keding Cheng'in durumu gizemini koruyor.

İstihbarat değerlendirmeleri Qiu'nun Çin kurumlarıyla sergilenen gizli ilişkilerin Kanada'nın ulusal güvenliğine zarar verebileceğini iddia etti. Değerlendirmeler, görevden almaların arkasında bilgi talep eden muhalefet milletvekilleriyle uzun süren bir mücadelenin ardından açıklanan 600'den fazla belge arasında yer aldı.

"Numara yapmaya devam etti"

Kanada'nın istihbarat teşkilatı CSIS, Qiu'nun Çin hükümetiyle bağlantılı araştırma kurumlarıyla olan ilişkisi hakkında defalarca yalan söylediği sonucuna vardı. Çelişkili kanıtlarla karşı karşıya kaldığında bile Qiu'nin inkar etmeye, bilgisiz numarası yapmaya veya açıkça yalan söylemeye devam ettiğini söyledi.

Wuhan Viroloji Enstitüsü ziyareti

Bir örnekte Qiu, araştırmacılara 2018 yılında Çin'e yaptıkları gezinin kişisel bir tatil olduğunu söyledi. Ancak daha sonra gezinin Wuhan Viroloji Enstitüsü tarafından karşılandığını ve gezi sırasında örgütün kıdemli bir üyesiyle tanıştığını itiraf etti.

Covid-19 pandemisinin Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden çıktığına dair komplo teorileri var.

CSIS raporuna göre müfettişler ayrıca Qiu'nun, Çin'in "yeni ve güçlü bulaşıcı hastalık araştırmaları için biyogüvenlik platformunu" güçlendirmek amacıyla her yıl en az iki ay Wuhan Viroloji Enstitüsü için çalışmayı kabul ettiğine dair başvuru kanıtı da buldu.

Ebola örneği gönderdi

Qiu, virüse karşı bir inhibitör geliştirmeye çalışan Çin'in ulusal gıda ve ilaç kontrolü enstitüsüne bir Ebola örneği gönderdiğini itiraf etti. Ancak bunu maddi transfer anlaşması veya işbirliği anlaşması olmadan yaptı. Qiu ayrıca Çin'deki bir kurumun "çalışmaları Kanada'nın çıkarlarıyla uyumlu olmayan" iki çalışanının laboratuvara erişmesine izin verdi. Hem Qiu hem de Cheng, işten çıkarılmaları için şikayette bulundular ancak belgelerdeki iddialar hakkında yorum yapmadılar. Çiftin şu an nerede oldukları bilinmiyor.