19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 06.03.2023 21:44 | Son Güncelleme: 06.03.2023 23:35

Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olması dış basına nasıl yansıdı?

Altılı masadaki kriz çözüldü, Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olarak belirlendi. Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulması sadece ulusal değil, uluslararası birçok yayın organında da son dakika olarak paylaşıldı
Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olması dış basına nasıl yansıdı?

2 Mart'ta masadan kalkan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak teklif ederek yeniden masaya döndü. Gerçekleştirilen kritik toplantı sonrası Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı dış basında da yankı buldu.

Bloomberg: Sakin siyasetçi, Erdoğan'a meydan okudu

Türk siyasetçiler, iki ay sonra yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okuması için ana muhalefet partisi başkanını seçerek, tanıdık bir yüzün ülkenin en uzun süre görev yapan liderini görevden almak için yürütülen sallantılı kampanyayı tersine çevirebileceğini umuyor.

Muhalefet partilerinden oluşan bir grup, geçtiğimiz hafta ittifakı neredeyse çökerten bir çekişmenin ardından Pazartesi günü 74 yaşındaki Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi.

Yumuşak dilli bir bürokrat ve ekonomist olan Kılıçdaroğlu, Türkçe baş harfleri CHP olarak da bilinen partiyi  13 yıldır yönetiyor. Muhalefet ittifakı, Erdoğan'ın beş yıl önce daha güçlü bir parlamento lehine getirdiği başkanlık sistemini değiştirmeyi vaat ediyor.

Al-Monitor: Kılıçdaroğlu Erdoğan'ın rakibi olarak ilan edildi

Türkiye'de muhalefet ittifakının akıbeti konusunda beş gündür süren tartışmalara son veren altı muhalefet partisi bugün yaptıkları açıklamada, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak adayları olacağını duyurdu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, diğer beş muhalefet partisi lideriyle birlikte yaptığı konuşmada, partilerin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kılıçdaroğlu'nu ortak aday olarak gösterme konusunda anlaştıklarını söyledi.

AFP: Türkiye'nin parçalanmış muhalefeti Erdoğan'a karşı birleşti

Türkiye'nin muhalefet liderleri Pazartesi günü aylardır süren şiddetli tartışmalara son vererek 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday olarak ana laik partinin genel başkanını gösterme konusunda anlaştı.

Muhalefet oylarının bölünmesini engellemeyi amaçlayan anlaşmaya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarına son vermesi halinde diğer beş muhalefet liderini cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atayacak.

Kılıçdaroğlu, saatler süren gergin görüşmelerden çıktıktan sonra tezahürat yapan destekçilerinden oluşan büyük kalabalığa "Bölünseydik yok olurduk" dedi.

Reuters: Muhalefet Erdoğan'ın karşısına Kılıçdaroğlu'nu çıkardı

Türkiye'de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Pazartesi günü altı partili bir ittifakın cumhurbaşkanı adayı olarak kendisini seçmesinin ardından, 14 Mayıs'ta yapılması beklenen önemli seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başlıca rakibi olarak ortaya çıktı.

Ülkenin ikinci büyük partisinin başkanı olan 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın gölgesinden çıkmayı ve NATO üyesi ülkeyi yirmi yıllık bir saltanatın ardından cumhurbaşkanını devirmeyi hedefliyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu "Bizim masamız barış masasıdır. Tek hedefimiz ülkeyi refah, huzur ve mutluluk dolu günlere götürmektir" dedi.

WSJ: Muhalefet lideri Erdoğan'a karşı seçim yarışına girdi

Türkiye'deki muhalefet partileri, geçtiğimiz ay meydana gelen yıkıcı depremleri ele alış biçimi nedeniyle kamuoyunun tepkisini çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı tarihi bir seçim kampanyası yürütmek üzere Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi.

74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, ülkenin en büyük muhalefet partisi olan ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bir asır önce kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) uzun süredir liderliğini yapıyor.

Türk demokrasisinin restorasyonu için yorulmak bilmeden yürüttüğü kampanyalarla muhalefet çevrelerinde saygı gören Kılıçdaroğlu, kişisel karizma eksikliği nedeniyle Erdoğan'ın zayıf potansiyel rakiplerinden biri olarak da görülüyor.

Ankara'da büyük bir destekçi kalabalığının önünde konuşan Kılıçdaroğlu, liderliğini yaptığı altı partili ittifaka atıfta bulunarak "Bizimki barış ve kardeşlik masasıdır" dedi.

NYT: Muhalefet adayını belirledi, Erdoğan'a bir rakip çıktı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı koltuğundan indirmek isteyen muhalefet, ülkenin siyasi ve ekonomik gidişatını büyük ölçüde değiştirebilecek seçimlere sadece iki ay kala kıdemli bir muhalif siyasetçiyi cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi.

Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin genel başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın yirmi yıldır ülkenin en önemli siyasetçisi olarak iktidarını pekiştirirken demokrasiyi erozyona uğrattığını düşünüyor ve bu durumu tersine çevirmeye ant içmiş siyasi güçleri temsil ediyor.

Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacağını söylediği eş zamanlı cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye'nin ekonomik geleceği söz konusu. Türkiye aynı zamanda NATO'da ABD'nin müttefiki ve Afrika, Asya, Avrupa ve Orta Doğu'ya uzanan geniş bir yelpazede ekonomik ve diplomatik bağlara sahip.

Die Zeit CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a karşı aday olduğunu yazarken, Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığının oldukça çekişmeli bir süreçten sonra netleştiğini vurguladı.

Avusturya'nın önde gelen gazetelerinden Der Standard da konuyu manşetine taşıdı. Der Standard, “Erdoğan'ın rakibi artık Kılıçdaroğlu” manşetini atarken, “Erdoğan 20 yıllık iktidarından sonra artık bir sonraki dönemi garanti olarak göremiyor” diye yazdı.

Almanya'nın etkin siyasi gazetelerinden Frankfurter Rundschau, “Türk muhalefeti birleşti, adayı netleştirdi“ başlığını atarken, “CHP'nin lideri Erdoğan'a karşı kazanabilir“ yorumunu yaptı.