15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2023 14:28 | Son Güncelleme: 13.11.2023 14:51

Kontrollü yangınlar büyük yangınları yüzde 64 önlüyor

ABD'nin California eyaletindeki orman yangınlarının 20 yıllık tarihçesini analiz eden bilim insanları, bilinçli olarak yaratılan kontrollü yangınların, büyük orman yangınlarını önleme açısından etkili bir araç olduğu tezini doğrulayan en somut kanıtlara ulaştı
Kontrollü yangınlar büyük yangınları yüzde 64 önlüyor

Columbia Üniversitesi'nden Biyoistatistik Profesörü Xaio Wu ve çalışma arkadaşlarının yaptığı araştırmaya göre, ormanlık alanlarda düşük yoğunluklu bir yangından sonra ilk yıl içinde yüksek yoğunluklu bir yangın çıkma olasılığı yüzde 64 azalıyor. Ayrıca düşük yoğunluklu yangınlar, söz konusu bölge için en az 6 yıl boyunca koruma sağlıyor.

Çevre haberleri platformu Grist'in aktarımına göre araştırmayı yürüten bilim insanları, 20 yıl içinde meydana gelen binlerce yangında salınan enerji miktarını, uydu verilerini kullanarak analiz etti. Araştırmanın odağında ise doğal kalıntıların, bitki örtüsünün ve diğer yanıcı maddelerin temizlenmesi için üretilen kontrollü yangınların yarattıkları etki vardı. Ortaya çıkan sonuçlar akademik Science Advances dergisinde yayımlandı.

Yangınlar bir önleyici olarak kullanılıyor

Araştırmanın, kontrollü yangınların bir önleyici olarak kullanımının ormanların direncini güçlendirebileceğini gösterdiğini söyleyen Profesör Wu "Yangınların dünya genelinde bir tehdit haline gelmesi nedeniyle bu çalışmayı bölgesel ve küresel olarak genişletmek istediklerini" belirtti.

Wu, California'da ormanların ağırlıklı olarak kozalaklı ağaçlardan oluştuğunu ve bu bölgelerin doğal olarak sık sık, düşük yoğunluklarda yandığını; dünyanın farklı bölgelerinde farklı sonuçlarla karşılaşılabileceğini fakat yine de ortaya koydukları modelin büyük olasılıkla geçerli olacağını ifade etti.

9 bin 900 orman yangını

Araştırmanın öznesi olan California, dünyanın orman yangınlarından en çok etkilenen bölgelerinden. Sadece 2020 yılında eyalette 9 bin 900 orman yangını çıktı, 4.3 milyon dönümlük arazi küle dönerken, onlarca insan yaşamını yitirdi, milyarlarca dolarlık maddi kayıp oluştu.

Kontrollü yangın nedir?

Kontrollü veya öngörülen yangınlar, yangının doğal olarak meydana gelmesi beklenen ekosistemleri yönetmek için kullanılan, bilinçli olarak planlanmış yangınlardır. Öngörülen yangınlara karşılık planlanır. Evrim Ağacına göre; yangınlar, bitkilerin gelişimi için öylesine önemlidir ki, Avustralya Çim Ağacı gibi ateş seven bitkilerin yetiştirildiği bazı seralarda ve hatta devasa ormanlarda itfaiyeciler ve yangın uzmanları pürmüs lambası gibi araçlar kullanarak bilinçli, yani isteyerek yangınlar çıkarılmaktadır. Kontrollü yangın adı verilen bu uygulama, aşırı kuru ve istenmeyen bitkilerin ve hatta işgalci türlerin elenmesini sağlamakta, ormanın kendini yenilemesini mümkün kılmaktadır. Bu uygulama, ateşe muhtaç ve ormanın belkemiği olan ağaçların üreyebilmesini sağlamaktadır