29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 09.09.2022 14:48 | Son Güncelleme: 09.09.2022 15:15

Kral Charles’ın ilk günü

Kraliçe 2. Elizabeth'in 96 yaşında hayata veda etmesinin ardından, tahta geçen 73 yaşındaki Kral 3. Charles bugün geç saatlerde halka hitap edecek. BBC’nin çekeceği yayını, tüm özel TV kanallarının da normal yayın akışlarını keserek vermesi bekleniyor
Kral Charles’ın ilk günü

Kraliçe'nin vefatı sonrası gözler Galler Prensi unvanı değişen Kral 3. Charles'ın üzerinde. Kral'ın İskoçya’daki Balmoral Şatosu'ndan ayrılıp Cuma öğleden sonra Londra'daki Buckhingam Sarayı’na ulaşması bekleniyor. Kral, sarayda ilk olarak 4 gün önce annesi Kraliçe Elizabeth tarafından ataması yapılan Birleşik Krallık’ın yeni Başbakanı Lizz Truss ile görüşecek.

İngiltere Avam Kamarası da 10 saatlik bir oturum için toplandı. Oturumda milletvekilleri Kraliçe’ye saygı konuşmaları yapacak. Bu esnada St. Paul Katedralı, Westminster Abbey ve Windsor Kalesi’nin çanları çalacak. Windsor Kalesi’nde Elizabeth’in yaşadığı her yıl için 96 kez çan çalacak. Hyde Park’ta da yine 96 kez saygı atışı yapılacak.

Başbakan Liz Truss ve diğer önde gelen siyasi isimler Cuma günü yerel saatle 18.00’de St. Paul Katedrali’nde törene katılacak. Böylece 10 günlük ulusal yas başlamış olacak.

İngiletere’de Cuma günü yapılacak spor müsabakaları iptal edildi. Futbol maçlarının yanı sıra, at yarışları ve İngiltere-Güney Afrika kriket maçı ertelendi. Perşembe akşamı yapılması gereken Mercury Müzik Ödülleri’de iptal edilen etkinlikler arasında.