20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 15.12.2022 13:11 | Son Güncelleme: 15.12.2022 13:35

Kremlin: Terör sponsoru devlet ilanı Rusya karşıtı histerinin devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'yı terör sponsoru devlet ilan eden Polonya Parlamentosu'nun alt kanadı Sejm’in, gerçekleri görmediğini belirterek “Rusya karşıtı histeri devam ediyor” dedi
Kremlin: Terör sponsoru devlet ilanı Rusya karşıtı histerinin devamı

Peskov, başkent Moskova’da, gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Sejm’in Rusya'yı terör sponsoru devlet ilan etmesine tepki gösteren Peskov, “Rusya karşıtı histeri devam ediyor. Bu konudaki hissiyatımız bu yönde” diye konuştu.

Rusya'nın Smolensk şehrinde 2010'da Polonya Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın düşmesinin trajik bir olay olduğunu dile getiren Peskov, “Polonyalı yetkililer gerçekle yüzleşmeyi ve bu trajik kazanın gerçekliğini kabul etmeyi reddediyor” dedi.

Polonya, dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ile 96 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası konusunda Rusya’yı suçluyor.

Rusya'nın terör sponsoru devlet ilan edilmesi

Polonya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Sejm, Rusya'yı "terör sponsoru devlet" ilan eden bir kararı kabul etti. Dün akşam saatlerinde yayımlanan bildiride, Rusya'nın sistematik olarak insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi.

Rusya'nın soykırım suçu işlediği ve diğer ülkelerin topraklarına saldırdığı vurgulanan bildiride, "Sejm, Rusya Federasyonu'nu terör araçlarını uygulayan ve terörü destekleyen bir devlet olarak tanımıştır" ifadesi kullanıldı. Bildiride, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına ilişkin "Ukrayna'nın egemenliğinin, siyasi bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün ihlalidir" ifadesine yer verildi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa Birliği (AB) ortaklarını daha cesur olmaya ve "köşelere saklanmak" yerine sahip olunan ekonomik gücü Rusya'ya karşı kullanmaya çağırdı.

Sejm Bildirisinde, Rusya'nın Smolensk şehrinde 2010'da Polonya Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın düşmesi sonucu, dönemin Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, diğer üst düzey yetkililer ve NATO askeri komutanları da dahil olmak üzere uçaktaki 96 kişinin tamamının hayatını kaybetmesinden Moskova sorumlu